Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Analiza

Studentima i 1100 kuna mjesečno, uz stipendije daju se i krediti – županija plaća dio kamata

Učenici
Foto: Željko Mršić/PIXSELL
28.12.2018.
u 19:48

Kako u županijama potiču deficitarna zanimanja u srednjim školama i upise na fakultete – na vrhu prioriteta uglavnom su medicina i inženjeri raznih struka

Varaždinski župan Radimir Čačić podijelio je jučer ugovore o stipendiranju učenicima i studentima, njih 68 koji su se javili na natječaj i prošli selekciju. S prijašnjim stipendistima broj djece i mladih čije školovanje potpomaže Varaždinska županija u ovoj godini popeo se na 145.

– Županijske stipendije iznose 700 kuna, ali isplaćuju se svih 12 mjeseci u godini, kontinuirano, i jednom kad ih dobijete, ako ste redovni student, dobivat ćete ih do kraja studiranja. Državne stipendije iznose 1200 kuna, ali isplaćuju se deset mjeseci i onda se ponavlja cijeli proces. Smatramo da je ovo naše rješenje kvalitetnije i da donosi socijalnu stabilnost. Pristupi su različiti, ali treba naglasiti da je sustav razvijen i da dobro i u velikom postotku pokriva potrebe naših studenata – objasnio je župan Čačić koji želi povećati postotak visokoobrazovanih ljudi u županiji koja je godinama bila na začelju liste županija s najmanjim prosječnim plaćama. Sad se popela za nekoliko mjesta.

– Udvostručili smo broj studenata na fakultetima u odnosu na razdoblje kad sam prvi put obnašao dužnost župana. Sad nam još treba onaj fini tuning, obrazovanje treba što više vezati uz potrebe gospodarstva, počevši već od srednje škole, a posebno treba voditi računa o deficitarnim zanimanjima, i to ne samo u gospodarstvu, nego i, primjerice, na svim razinama u zdravstvu – dodao je.

Istražili smo koliko novca izdvajaju neke druge županije. Osječko-baranjska srednjoškolcima od 1. rujna do 30. lipnja isplaćuje 450 kuna mjesečno, a studentima tisuću kuna. U toj županiji ističu da već 16 godina dijele stipendije darovitim učenicima i studentima te onima koji se obrazuju za deficitarna zanimanja, no od ove školske godine na prijedlog župana Ivana Anušića uvedene su i stipendije za one koji se školuju za zanimanja iz STEM područja te za one slabijeg socijalnog statusa. Takvu je odluku donio nakon analize gospodarskih i društvenih prilika na području županije.

Pogledajte galeriju studentskog doma u Varaždinu:

Učenici
1/9

– Time se pokušava usmjeriti učenike i studente za zanimanja s kojima će se lakše moći zaposliti i osigurati bolju egzistenciju, a istodobno zadovoljiti i potrebe tržišta rada – napominju. Zagrebačka županija učenicima daje 500, a studentima tisuću kuna, i to prema kriterijima izvrsnosti i socijalnom kriteriju. Dio stipendija rezerviran je za deficitarna zanimanja poput pedikera, kuhara, slastičara, elektroinstalatera, mesara, automehaničara, dimnjačara i puškara. Brodsko-posavska županija redovnim studentima daje 800 kuna mjesečno tijekom 11 mjeseci, a Istarska županija 1100 kuna tijekom deset mjeseci.

Međimurska županija dijeli jednokratne financijske potpore u iznosu od 600 kuna svim redovnim studentima, a u suradnji s Obrtničkom komorom i gradovima učenicima koji se školuju za deficitarna zanimanja dijeli 600 kuna. Odobravaju se i stipendije djeci branitelja te studentski i učenički krediti od 1000 kuna. Vraćanje kredita osigurava se jamstvom ili drugim banci prihvatljivim instrumentom osiguranja, a Županija preuzima obvezu podmirenja kamata za vrijeme isplate i počeka te najmanje jedan posto kamata tijekom otplate kredita. Obvezu vraćanja glavnice, preostalih kamata i drugih obveza preuzimaju korisnici. Krapinsko-zagorska županija daje 700 kuna za nadarene studente, ali i prema socijalnom kriteriju, a isto toliko daje i Koprivničko-križevačka županija u 12 mjesečnih rata. U županijama sve više ističu važnost upisa u škole i na fakultete koji jamče brzo zapošljavanje, a na vrhu prioriteta uglavnom su medicina i inženjeri raznih struka, posebno strojarstva.

Pogledajte i video - Najjeftiniji i najskuplji 'kvadrati' u većim hrvatskim gradovima:

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije