Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Dobra vijest za studente! Povećana minimalna satnica

Minimalna naknada za studentski rad povećava s dosadašnjih 21,50 kuna na 23,44 kune, priopćilo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja
11. prosinca 2018. u 13:40 14 komentara 8950 prikaza
studenti
Foto: Robert Anic/PIXSELL/Ilustracija

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak donijela je Odluku o iznosu minimalne satnice za obavljanje studentskih poslova za 2019. godinu kojom se od 1. siječnja, zbog povećanja minimalne plaće, minimalna naknada za studentski rad povećava s dosadašnjih 21,50 kuna na 23,44 kune, priopćilo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

ISTRAŽIVANJE OTKRILO Školovanje u Hrvatskoj nije besplatno: Evo koliko studente i učenike dodatno stoji svaki mjesec

"Poboljšanje studentskoga standarda, kvalitete života i studiranja studenata stalna je briga Ministarstva. Zakonom o studentskim poslovima osigurali smo zaštitu studenata koji rade preko student-servisa, ali zaštitili i cijenu toga rada te je vezali uz minimalnu stanicu. Nadalje, omogućili smo da se ono što se prikupi kao naknada za posredovanje ulaže u poboljšanje kvalitete studentskoga života“, ističe tim povodom ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Prema Zakonu o obavljanju studentskih poslova, ministar za svaku kalendarsku godinu donosi odluku o iznosu minimalne naknade, i to najkasnije u roku od 15 dana nakon što Vlada Republike Hrvatske donese uredbu o visini minimalne plaće. Minimalna naknada za obavljanje studentskih poslova po satu izračunava se tako da se iznos minimalne bruto plaće u Republici Hrvatskoj podijeli sa 160.

U NSK otvoren restoran subvencionirane studentske prehrane NSK u Zagrebu Dobre vijesti za studente: Otvorena je nova menza

Kako se ističe u priopćenju, Ministarstvo je, uz ulaganje u smještajne kapacitete za studente diljem Hrvatske, u posljednjih godinu dana značajno povećalo broj stipendija, pri čemu se posebno vodi briga o studentima koji dolaze iz lošijih socijalno-ekonomskih uvjeta te onima koji studiraju deficitarna zanimanja u STEM studijima. Na godišnjoj razini se, podsjećaju iz MZO, dodjeljuje oko 10.000 stipendija za studente nižega socijalno-ekonomskog statusa te oko 3400 stipendija za studiranje u STEM području.

studenti
1 / 8
U NSK otvoren restoran subvencionirane studentske prehrane
Dostava paketa
ŽRTVA PREVARE
Osječanin naručio mobitel pa se neugodno iznenadio kada je vidio što je u paketu
Umjetnost kao terapija
Umjetnost kao terapija
Doživite kulturu u metropoli – ovo ne biste smjeli propustiti
  • Deleted user:

    Tako je to je super, treba sto vise poticati skolstvo,i skolovanje da bude potpuno besplatno svim studentima pogotovo u smjerovima koji trebaju Irskoj i Njemackoj..

  • Deleted user:

    Vi ste bolesni. Svatko ce sam dogovorit za koliko ce radit i dovidjenja. Nikakva drzava to ne moze na silu odrediti.

  • chemica:

    Plaća im poraste za par postotaka, a školarina za par tisuća posto. Odnosno, s nula kuna na 8 i pol iljadarki. Franjo, Franjo!