Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Strukovne škole hit: više prijava učenika nego mjesta za upis

Sve medicinske i tehničke škole u cijeloj državi popunjene su već s prvim rokovima. Velik interes i za obrtničke škole
11. srpnja 2018. u 20:51 2 komentara 6085 prikaza
srednja škola
Foto: Ilustracija: Tomislav Miletic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Rok za prijavu obrazovnih programa, odnosno zaključavanje lista prioriteta za buduće učenike strukovnih škola istekao je jučer u podne, a ove godine za upis u I. razred srednje škole ukupno se prijavilo 37.829 kandidata, od čega je redovnih učenika osmih razreda osnovnih škola 37.116.

studiranjem protiv nezaposlenosti Upisivanje fakulteta zbog zaposlenja je pogrešno jer diploma ne garantira posao
 

I dok je sustav prijava i službeno završen, već sada poznato je da su na listi ukupnog broja prijavljenih budućih srednjoškolaca ukupno 2293 učenika u cijeloj Hrvatskoj koji su se u srednje škole upisivali s najvećim brojem bodova – tijekom osnovnoškolskog obrazovanja skupili su 80 bodova. Riječ je o prvim rezultatima dobivenima jučer, a među zagrebačkim osmašima najpopularnije su X. gimnazija, Gornjogradska gimnazija, III. gimnazija, VII. gimnazija, Gimnazija Lucijana Vranjanina i Prirodoslovna škola Vladimira Preloga.

No uzmu li se u obzir strukovne škole u metropoli, broj prijavljenih osmaša iz ovogodišnje generacije premašio je broj raspoloživih mjesta u Zdravstvenom učilištu, Tehničkoj školi Ruđera Boškovića, Školi za cestovni promet, Elektrotehničkoj školi Zagreb i Hotelijersko-turističkoj školi.

Spašavanje u Tajlandu SPAŠAVANJE U TAJLANDU Konačno vani: svi dječaci i trener spašeni nakon 17 dana u špilji

– S obzirom na to da će konačne ljestvice poretka biti objavljene 13. srpnja, možemo govoriti samo o trenutačnom stanju što se tiče broja učenika koji ostvaruju pravo upisa na neki od prijavljenih programa obrazovanja, a točni podaci znat će se nakon 13. srpnja – poručili su iz Ministarstva obrazovanja.

Upravo po tim prvim rezultatima 161 učenik u Hrvatskoj nije ostvario pravo upisa na neki od prijavljenih programa obrazovanja. Jesenskog roka neće biti u zagrebačkoj Geodetskoj, školama za medicinske sestre Mlinarska, Vinogradska i Vrapče, Prvoj i Trećoj ekonomskoj školi, Veterinarskoj, Upravnoj školi, Ugostiteljsko-turističkom učilištu ni u Industrijsko-strojarskoj školi.

Za učenike koji će na jesenski rok ništa bolja slika nije ni u Zagrebačkoj županiji, u kojoj je kao i u većini zagrebačkih škola više prijavljenih učenika nego raspoloživih mjesta. Tako su, primjerice, u Zrakoplovnoj tehničkoj školi Rudolfa Perešina u Velikoj Gorici na prvom roku pristigle 524 prijave, a mjesta je za 398 učenika. Popunjene su i gimnazije u Velikoj Gorici i Samoboru, a veliki interes učenika bio je i za Srednju školu Dugo Selo, koju je biralo 720 učenika, a mjesta je za njih 476.

Vatreni izazvali pozornost Hrvatska dobila pažnju svijeta i postala inspiracija

Osmaši Vukovarsko-srijemske županije najviše su zainteresirani za Tehničku školu Ruđera Boškovića u Vinkovcima, za koju su pristigle 1064 prijave. U toj su županiji s prvim rokom popunjene i Poljoprivredno-šumarska škola u Vinkovcima, tehničke škole u Županji i Vukovaru i vukovarska Strukovna škola.

Što se pak Varaždinske županije tiče, najviše učenika ove se godine željelo upisati u Elektrostrojarsku školu, a sudeći po broju prijava, druga je najtraženija škola u toj županiji Gospodarska škola. Među šibenskim osmašima najpopularnije su Gimnazija Antuna Vrančića i Ekonomska škola, dok učenici Primorsko-goranske županije žele učiti za medicinske sestre.

Ministar Krstičević bit će domaćin Jamesu Jimu Mattisu IZVANREDNI SASTANCI SAD se vraća na jugoistok Europe, Hrvatska diže vojni proračun
 

Naime, Medicinska škola u Rijeci zaprimila je najviše prijava od svih srednjih škola u toj županiji – čak 1227, no mjesta će biti za najboljih 747 učenika. Baš kao i u Zagrebačkoj županiji, ni u Primorsko-goranskoj županiji nije ostalo škola za drugi upisni rok.
Velika je navala i na Tehničku školu Čakovec, koja je zaprimila dvostruko više prijava nego je mjesta, a ništa bolja slika nije ni u Graditeljskoj školi Čakovec za koju je pristiglo 800 prijava na 436 raspoloživih mjesta u prvom razredu.

Ni pulski učenici ne zaostaju u izboru strukovnih škola – mjesta na jesenskom roku neće biti u Tehničkoj školi Pula, Industrijskoj školi, Školi za turizam i Gospodarskoj školi

Milan Bandić
Večernji doznaje
Umro je Milan Bandić!
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
  • prokurator:

    kockoglavi vele djeci - nemoj sinko na vakultet, tamo ti je ateizam i sotona. završi ti zanat, a nać će ćaća poso, ima se rođaka za štelu. al nemoj samo za bravara zavšit.

  • silva.mi.66:

    Hvala bogu, završe zanat i idu van...