Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vatreni izazvali pozornost

Hrvatska dobila pažnju svijeta i postala inspiracija

Foto: Privatni album
1/5
10.07.2018.
u 11:01

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović dodatni adut koji nam je donio simpatije: The Sun je naziva liderom i legendom i kritizira svoju premijerku May. Vatreni su privukli pozornost globalnih medija više nego svi ostali sportaši, političari, gospodarstvenici, turizam i drugi – zajedno.

Od trenutka kad je Hrvatska ušla u polufinale Svjetskog nogometnog prvenstva mediji diljem svijeta raspisali su se o vatrenima i njihovoj domovini.

Tako čitamo o „najsportskijoj naciji na svijetu“, o zemlji najljepših žena, tisuću otoka, zemlji koja je svijetu dala kravatu, zemlji u kojoj se puno puši, koja je nedavno pobijedila u krvavom ratu, zemlji koja ima simpatičnu predsjednicu...

Rade se usporedbe i analize, procjenjuju dosezi i mogućnosti... Milijuni ljudi koji prate nogomet, od Aljaske do Novog Zelanda i od Ognjene zemlje do krajnjeg sjeveroistoka Rusije, bez obzira na njihovo obrazovanje i zanimanje, masovno su u internetske pretraživače upisivali pojam „Croatia“ i pokušali doznati još ponešto o zemlji koja se plasirala među četiri najbolje nogometne nacije svijeta.

A svi koji se bave promocijom znaju da je danas u moru informacija, ponuda i reklama najteže izboriti se za nečiju pozornost, odnosno motivirati ga da sam počne istraživati o vama. Hrvatskoj je to, zahvaljujući našoj reprezentaciji, uspjelo. Mediatoolkit je izračunao da se tijekom 12 sati nakon pobjede nad Rusijom na svjetskim portalima pisalo više o Hrvatskoj neko tijekom zadnje tri godine. Bolje rečeno, vatreni su privukli pozornost globalnih medija više nego svi ostali sportaši, političari, gospodarstvenici, turizam i drugi – zajedno. Nogomet ima posebno mjesto u medijima, politici, biznisu, ali i srcima ljudi.

>>Pogledajte kako su slavili naši navijači

Zato izaziva tolike emocije i prati se s tolikom pozornošću. Uostalom, svi se sjećamo 1998. kad su vatreni, zahvaljujući trećem mjestu u Francuskoj, uspjeli pozicionirati nepoznatu Hrvatsku na karti Europe. A tada nije bilo društvenih mreža, internet je bio nerazvijen... Danas se u realnom vremenu prati utakmica, dijele komplimenti i fotografije, kreiraju sadržaji i formira javno mnijenje. To je moć koje katkad nismo svjesni, ali se može odraziti na jačanje imidža Hrvatske, popularizaciju naše ponude, rezervaciju odmora u našoj zemlji, stvaranje simpatija prilikom donošenja važnih političkih i gospodarskih odluka...

Mogli bismo reći da je Hrvatska imala sreće što je u četvrtini finala igrala s Rusijom. Ne zato što je Rusija bila lagan protivnik. Dapače! Već zato što je Rusija domaćin, a u dobrom dijelu svijeta ne uživa baš dobar imidž. Tako su ljubitelji Hrvatske postali i oni koji s našom zemljom nemaju baš poveznica, ali smo im bili daleko simpatičniji. A ako za nekoga navijate, onda ga i promovirate u svome okruženju. Tako smo u „kockastim“ dresovima vidjeli mnogobrojne globalne zvijezde, ali i obične ljude koji su tek otkrili Hrvatsku. Uz sjajnu igru vatrenih te poniznog i simpatičnog izbornika Zlatka Dalića, imali smo i dodatni adut koji nam je osigurao globalnu pozornost i simpatije. A to je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Svi oni koji smatraju kako nas je osramotila kršeći diplomatski protokol i zdušno navijajući za svoju reprezentaciju neka malo prelistaju svjetske medije i pročitaju komentare oduševljenja i pohvala. Visokotiražni britanski The Sun naziva je liderom i legendom, donosi njezin bogati životopis te kritizira svoju premijerku Theresu May zbog njezine suzdržanosti. Englezi, iako se drže nadmoćno i očekuju rutinsku utakmicu za prolaz u finale, ovih će dana naučiti o Hrvatskoj daleko više nego cijelo posljednje desetljeće jer im do sada nismo davali povoda.

1/12

S druge strane, zbog animoziteta prema Engleskoj, sad ćemo na svojoj strani imati ruske navijače. A oni se u Moskvi ne broje u tisućama kao Engleski ili Hrvatski, već u milijunima. Samo kad bi Hrvatska turistička zajednica bila svjesnija mogućnosti hrvatske promocije u Rusiji te bolje iskoristila ove blagodati... Primjerice, da smo barem ruskim navijačima podijelili tisuće hrvatskih dresova, hrvatski kvadratići preplavili bi Moskvu i poslali najljepšu poruku cijelom svijetu.

Nogomet je već odavno daleko više od zabave. On je i kultura, i gospodarstvo, i politika. To je stvar identiteta, nacionalnog ponosa, prestiža i novog pozicioniranja država... To je zadovoljstvo, zajedništvo, rivalstvo, osjećaj pripadnosti. Zato se barjaci viju diljem domovine. Lako se poistovjetiti s moćnima i uspješnima, a vatreni to jesu. Zato su nam došli kao pravi melem u trenucima političkih lutanja, nedovoljno dobrih gospodarskih rezultata i društvenih podjela.

Oni pokazuju kako se sve može postići disciplinom, dobrom organizacijom i zajedništvom. Zato postaju inspiracija, ne samo Hrvatima već i mnogima diljem svijeta, koji otvoreno kažu kako će navijati za malu i simpatičnu Hrvatsku zbog ponašanja naše momčadi, ljepote njihove nogometne igre, ali i same Hrvatske, za koju smatraju da zaslužuje ostaviti trag na ovom nogometnom prvenstvu.

1/11

Komentara 134

MO
moroder
11:14 10.07.2018.

Dobar članak!!

SI
Sirmen80
11:22 10.07.2018.

Kolega novinar evo ti 5+ to nas zanima a ne pašaluk.

Avatar Toni Broo
Toni Broo
12:44 10.07.2018.

Hrvati uživaju i slave, a ono što je za jugoslavene i sdp ljevičare neprikladno, za zapad je cool. Cijeli svijet se divi pobjedi Hrvatske, repka je napravila veću promociju Hrvatske nego sve plaćane kampanje i PRovi i svi ostali sportovivi u zadnje 3 godine - a još priča nije ni blizu gotova. Cijeli svijet se divi predsjednici Kolindi, zato je i dobila u zadnjih 48h sto tisuća novih pratitelja na društvenim mrežama, oduševljeni su njom i zavide nam na Predsjednici! Samo domaći provincijski crveni ultrafašisti i "urbani" skorojevići traže negativnosti i zgražavaju se jer ne podnos uspjeh. Mediji poput index-a, neta, tportala, i njihovi trolovi pate, spinaju i manipuliraju od očaja, haha... odvratni ste partijski mediji, odvratan je vaš Cvitan, njegovi suci koji sude kako on veli, odvratni ste jugo-ljevičari, samo znate zloupotrebljavati medije, represivni aparat, pravosuđe te parazitirati i otimati tuđe novce. Svaka pobjeda Hrvatske je noćna mora za vas, gotovi ste, ovo su vaši zadnji trzaji!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije