Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODBILI ZABRANU LETOVA NAD UKRAJINOM

Stoltenberg: NATO mora podržati i BiH, vidimo tamo ruski utjecaj i vrlo zapaljivu retoriku

NATO Secretary General Stoltenberg and Polish President Duda hold joint news conference in Brussels
Foto: JOHANNA GERON/REUTERS
1/2
04.03.2022.
u 14:44

NATO je raspravljao i o ideji uspostave zone zabrane letova iznad Ukrajine, no zaključeno je da bi to dovelo do eskalacije rata, pa i uvlačenja saveznica NATO-a u otvoreni rat s Rusijom

– Dani koji dolaze vjerojatno će biti još gori, s još više mrtvih, još više patnje, i još više razaranja – procijenio je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg devetog dana brutalne agresije Rusije na Ukrajinu.

Stoltenberg je govorio na konferenciji za novinare u Bruxellesu nakon sastanka ministara vanjskih poslova zemalja saveznica, na kojemu se raspravljalo i o ideji uspostave zone zabrane letova iznad Ukrajine, no zaključeno je da bi to dovelo do eskalacije rata, pa i uvlačenja NATO saveznica u otvoreni rat s Rusijom.

– Razumijemo očaj, ali vjerujemo da bi to moglo voditi prema potpunom ratu u Europi, koji uključuje mnogo više zemalja – rekao je glavni tajnik NATO-a. 

– Mi nismo strana u ovom sukobu i imamo odgovornost da se pobrinemo da on ne eskalira i ne proširi se izvan Ukrajine. To bi bilo devastirajuće i još opasnije, s mnogo više ljudske patnje – dodao je Stoltenberg.

Podsjetio je da je NATO obrambeni savez, da pruža podršku Ukrajini i sada, kao što je činio i prije ruske invazije, odnosno još od ilegalne aneksije Krima 2014., ali da NATO nije sudionik trenutačnih ratnih zbivanja u Ukrajini. 

Stoltenberg je na kraju svog brifinga medijima spomenuo da je Bosna i Hercegovina s Gruzijom ugrožena zbog Rusije koja želi prošiti svoju sferu utjecaja. 

"NATO je obrambeni savez. Naša osnovna misija jest očuvanje sigurnosti naših članica. Rusija nastoji proširiti svoju sferu utjecaja i spriječiti da zemlje izaberu svoj put. Ministri vanjskih poslova zemalja članica razgovarali su o tome da podrže partnere koji su izloženi takvom riziku, uključujući Gruziju i Bosnu i Hercegovinu. Nismo donijeli nikakve konačne odluke, ali moramo napraviti više za ove zemlje", rekao je Stoltenberg te još pojasnio: 

"Sve su to različite zemlje i imaju različite uvjete. Ali vidimo da ih Rusija pokušava zastrašiti svojom snagom, dijelom subverzivno i uplitanjem u domaću politiku ili čak i vojnom invazijom. Gruziju su napale ruske snage i još uvijek kontroliraju dio zemlje. U dijelu Moldavije ima ruskih trupa bez odobrenja moldavske vladi. A u Bosni i Hercegovini vidimo vrlo zapaljivu retoriku i krhku i nestabilnu situaciju. Vrlo su ozbiljni izazovi pred tom zemljom. I prije napada na Ukrajinu su ove zemlje imale probleme, a sada je rizik povećan. I zato trebamo povećati našu podršku, kao i ozbiljnu raspravu što mi kao NATO možemo učiniti da ih ojačamo u uvjetima opasnosti iz Rusije", zaključio je glavni tajnik NATO-a.

Ključne riječi

Komentara 42

DU
Deleted user
16:44 04.03.2022.

Ako NATO uđe od Rusije će ostati samo Sibir jer oni sa svojim gvožđem mogu samo tjerati lisice i skupljati hrđu zajedno sa avijacijom i brodovljem......

Avatar toxic alien
toxic alien
15:26 04.03.2022.

Zapanjujuce je da nitko u vladama zapadnih zemalja ili njihovim medijima nije shvatio da je Rusija ozbiljna po pitanju njezine sigurnosne zabrinutosti. Bez obzira na to da li je Zapad smatrao zabrinutost Rusije opravdanom ili ne, morali su uciniti sve da se Rusiju uvjeri da su njihovi strahovi neopravdani. Umjesto toga, ucinjeno je upravo suprotno. Ovaj Stoltenberg je arogantno izjavio da "ako je cilj Rusije da ima manje NATO-a na svojim granicama, samo ce dobiti jos vise NATO-a"! Kakva arogantno-glupa stvar za reci! Ovu nepromisljenu i glupu izjavu dao je glavni tajnik NATO-a! Da u "zapadnim demokracijama" postoji imalo zdravog razuma, taj idiot je trebao odmah biti smijenjen s duznosti.

DU
Deleted user
18:41 04.03.2022.

Ako je već Rusija problem onda mi nitko ne može reći da su ove državice na Balkanu problem nakon raspada Jugoslavije.Bilo tko da nešto krene stavite ga u karantenu i neka pjeva borbene a ako krene s nečim ozbilnijim dva tri F16 dva tri dana bi riješila i smirila situaciju ako je svijetu to u interesu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije