Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Croatia Airlines

Stjuardese traže veće plaće, Uprava kaže da ih ucjenjuju

stjuardese
Reuters/Pixsell
15.05.2011.
u 22:36

Croatia Airlines: U pregovore se uključio i ministar Kalmeta koji ne želi štrajk u svom resoru u izbornoj godini

Stjuardese i stjuardi Croatije Airlinesa uspjeli su u kolektivnom pregovaranju s upravom hrvatske nacionalne aviokompanije dogovoriti povećanje plaća od 30 posto. Rezultat je to višemjesečnog pregovaranja i mirenja dviju suprotstavljenih strana.

Lanjski štrajk

Prošlo ljeto članovi Sindikata kabinskog osoblja zrakoplova stupili su i u štrajk zbog propalih pregovora o kolektivnom ugovoru. Novi kolektivni ugovor za Croatiju Airlines trebao bi se potpisati ovaj tjedan, a najdulje za dva tjedna. No od uprave CA ipak stižu informacije da su nevoljko pristali na zahtjeve stjuardesa za povećanje plaća te da ih je sindikat zapravo opet ucijenio štrajkom usred sezone, kada Croatia Airlines najviše zarađuie. Od ljudi bliskih upravi CA tako se može čuti da će povećanjem od 30 posto prosječna primanja stjuardesa biti oko 7500 kuna, a da je pritom njihova mjesečna norma samo 70 sati. To će biti godišnji dodatni trošak za CA od pet milijuna kuna, a od sljedeće godine 20 milijuna kuna jer će se povećanje plaća primijeniti i na ostale zaposlenike.

Presudnu ulogu u pristajanju na zahtjeve stjuardesa imao je, navodno, ministar Božidar Kalmeta, kojem nije u interesu da u izbornoj godini ima štrajk u svom resoru. Predsjednica SKOZ-a Suzana Artuković-Vuksan, pak, kaže da nije bilo nikakve ucjene te da su njihovi zahtjevi za povećanje plaće legitimni s obzirom na to da im se sad plaće kreću od 3500 do 5000 kuna, što je znatno manje od plaća stjuardesa u drugim kompanijama koje posluju sa sličnim rezultatima kao i CA. Ističe također da stjuardese rade mjesečno po 190 sati, a da pritom ne ostvaruju pravo na prekovremene sate.

S. Artuković-Vuksan napominje kako je radnicima svakako u interesu da tvrtka opstane, ali i da sumnjaju kako velike svote novca odlaze na loše ugovore koje sklapa uprava.

Viša razina

– Uprava loše rezultate poslovanje stalno opravdava visokim cijenama monopolista, zračnih luka, zračne kontrole, goriva. Zato smo tražili da se cijela stvar digne na višu razinu pa smo više puta, s obzirom na to da je država vlasnik i aerodroma i kontrole, bili na razgovorima u Ministarstvu prometa – kaže Suzana Artuković-Vuksan te dodaje da će, ne potpiše li se kolektivni ugovor, stjuardese stupiti u štrajk.

Komentara 41

Avatar ludi kekec
ludi kekec
23:17 15.05.2011.

znam da stjuardese nišu završile baš neke škole, ali ipak je malo čudna ta njihova matematika: kažu da su im plaće 3.500-5.000 kn, a nakon povećanja od 30% će biti - 7.500??? Prosječno!!!

DI
dr-ivek
22:47 15.05.2011.

Bravo stjuardese tako se to radi! Ako niškoristi poput Suzane Vlaisavljević, pijandure Šexa, mafijaša Barba Luke, mafijaša Kaljmete, debelog nesposobnog Čobankovića i ostalih mogu dobivati nekoliko desetina tisuća kuna plaće za uništavanje Hrvatske, možete i vi za svoj pošteni rad dobiti 7, 500 kuna! Idemo dalje.

LJ
Lastan_Jr
02:25 16.05.2011.

Huston...jel bi trbebale volontirat zato jer spavaju po Evropi? posao je posao...dalje..CA osoblje je jedno od najboljih na svijetu, znam iz iskustva, letio sam s preko 50 raznih kompanija...CA je uvijek vrlo ugodna...cure, izborite se za sve sto mozete!!!!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije