Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
osijek

Stjepan Mesić otvorio izložbu "Ko je tebi Reihl Kir?"

mesić, izložba (1)
Foto: Krunoslav Petrić/Pixsell
1/3
29.11.2010.
u 20:34

Bilo bi dobro da se i ovaj događaj jednom rekonstruira i da dođemo do naručitelja, kazao je Mesić.

Žrtva Josipa Reihl-Kira sigurno je velika, ali on nije mogao zaustaviti rat jer nije bilo interesa da ga se zaustavi. Interes je bio što više krvi - rekao je bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u Osijeku na otvorenju izložbe "Ko je tebi Reihl Kir?".

U gradu na Dravi večeras se prvi put, na tribini, javno razgovaralo o liku i djelu načelnika osječke policije koji je ubijen 1. srpnja 1991. u Tenji kod Osijeka, zajedno s još dvojicom predstavnika lokalne vlasti Milanom Kneževićem i Goranom Zobundžijom. Za ta je ubojstva pravomoćno osuđen Antun Gudelj na 20 godina zatvora. Ubijen je, čulo se večeras, jer je htio mir. Izložba donosi, između ostaloga, osmrtnice s načelnikovim imenom, presliku registarske tablice automobila na kojega je kobnog dana pucao Antun Gudelj, brojne novinske tekstove koji prate dugogodišnju sudsku dramu i borbu udovice Jadranke Reihl-Kir da se otkriju naručitelji ubojstva.

- Bilo bi dobro da se, kao u filmovima, i ovaj događaj jednom rekonstruira i da dođemo do naručitelja. Bilo bi to dobro zbog Osijeka, zbog naše povijesti - kazao je Mesić.

Bivši je predsjednik na tribini ponovio svoje teze o podjeli Bosne.

- Franjo Tuđman je mislio, ako svijet dopušta Slobodanu Miloševiću da širi granice, onda bi bilo dobro i da Hrvatska uzme svoj dio u BiH. Tako jedan stvara Republiku Srpsku, drugi Herceg Bosnu, a krvi na hektolitre. Ratovi su završili, granice se nisu promijenile niti jednog milimetra - izjavio je.

Ključne riječi

Komentara 75

IV
Ivekivek
11:16 30.11.2010.

Samo izdajica je mogao spriječiti rat i to tako da zadvolji velikosrpske želje.

OB
-obrisani-
21:48 29.11.2010.

No škabrnjske su rane još vrlo duboke, ritualno godišnje polaganje vijenaca kod Spomen obilježja masovne grobnice, komemoracija, misa, pa hodnja do groblja i paljenje svijeća iznova podsjete da za 44 žrtve ubijene tog 18. studenog 1991. još nisu nađeni i osuđeni krivci. Kao ni za svih 80 Škabrnjana koji su tijekom rata poginuli, za 6 civilnih žrtava koje su poginule od mina nakon rata, za svih 98 poginulih na području te općine. To ogorčenje iznova je najbolje pokazao Marko Miljanić, zapovjednik škabrnjskog bataljona: - Nije Zorana Banić, osuđena na šest godina, jedini krivac za šakbrnjske žrtve. Nije ona iz aviona bacala bombe i upravljala tenkovima. Zašto za zločine u Škabrnji nisu optuženi Mladić, Uzelac, Tkač, generali jugo vojske. Hrvatski branitelji trunu u zatvorima i u Haagu, a ideolozi velikosrpstva mogu blagovati na Brionima. Drago nam je vidjeti kako se predsjednik Mesić brine za težak život Srba povratnika, ali nam nije jasno zašto baš nikada nije našao vremena da obiđe Škabrnju i Nadin, da se pokloni našim žrtvama. Odlikovao je mnoge a nije se sjetio majke trojice poginulih škabrnjskih branitelja Eve Šegarić, rekao je Miljanić uvjeren da se žrtva Škabrnje u omalvažava.

OB
-obrisani-
21:51 29.11.2010.

Pokolj u Borovom Selu je zločin kojega su 2. svibnja 1991 počinili pobunjeni Srbi . Označava ubojstvo i masakriranje 12 hrvatskih policajaca u Borovo Selo blizu Vukovara u istočnoj Hrvatskoj. Dana 1. svibnja 1991. policijska patrola namjeravala je skinuti srpskuu zastavu koja je visila na ulazu u Borovo selo. Pri obavljanju dužnosti, dvojica policajaca su ubijena, a dvojica zarobljena od strane srpskih pobunjenika. Sljedeći dan je autobus s hrvatskim policajcima stigao osloboditi dvojicu zarobljenih kolega. Dočekani su u zasjedi. Pri tome je ubijeno 12 i ranjeno više od 20 policajaca. Za pokolj u Borovu Selu do danas još nitko nije odgovarao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije