Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Debata u HNB-u

Srednjoškolci protiv uvođenja eura, boje se gubitka suvereniteta

Zagreb: Održana učenička debata o uvođenju eura u Hrvatskoj
Foto: Robert Anić/Pixsell
1/6
17.03.2018.
u 20:04

Uvođenjem eura Hrvatska bi lakše restrukturirala svoje dugove i uzdiglo bi se gospodarstvo, istaknula je afirmacijska grupa

Valuta ne bi gubila vrijednost, krediti bi bili jeftiniji, euro može donijeti samo dobro gospodarstvu i hrvatskoj ekonomiji u cjelini, kao i turizmu, neki su od argumenata srednjoškolaca koji su jučer činili afirmacijski tim na velikoj učeničkoj debati “Euro u Hrvatskoj: za ili protiv!” održanoj u Hrvatskoj narodnoj banci.

Poskupljenje cijena koje će se odraziti na građane, gubitak suvereniteta i mogućnosti da se kunu u slučaju krize u Europskoj uniji veže uz neku drugu valutu poput jena, teze su kojima se grupa negacije pokušala oduprijeti afirmacijskoj skupini boreći se za svoje stavove, sudjelujući u važnoj temi koja će na dnevni red naših političara tek stići.

Dvjestotinjak srednjoškolaca iz Zagreba, Gline, Siska, Ludbrega, Čakovca i Nove Gradiške na jučerašnjoj su velikoj učeničkoj debati jasno poručili – financijska pismenost i njihovo sudjelovanje u aktualnim temama nužno je i u svakodnevnom školskom životu, pa predlažu da ovakav način rasprave, debate o aktualnim temama, svakako treba uvesti u sve škole.

Okupljeni srednjoškolci, koji su pratili debatu i slušali argumente u tri rasprave, u većini su podržavali grupu negacije – onu koja se protivi uvođenju eura kao platne valute u Hrvatskoj.

Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti:

Zagreb: Održana učenička debata o uvođenju eura u Hrvatskoj
1/10

– Gubitak suvereniteta nema neke značajnije veze s uvođenjem eura jer Hrvatska je već sada članica Europske unije, već sada s EU kreira politike i već sada ovisi o tim politikama. Uključenjem u eurozonu Hrvatska bi lakše restrukturirala svoje dugove, sudjelovala bi u odlučivanju, a ulaskom u eurozonu uzdiglo bi se i naše gospodarstvo. Time bi i našim građanima bilo bolje – poručila je učenica Maja iz afirmacijske grupe. Debata je organizirana u Svjetskom tjednu novca.

– S ciljem promicanja financijske pismenosti, Hrvatska narodna banka u suradnji s Hrvatskim debatnim društvom već treću godinu zaredom organizira učeničke debate. Financijska pismenost nam je važna jer je važan alat u preživljavanju u suvremenom svijetu, važna je također jer poznavanje javnih financija i pojmova ujedno znači i da će srednjoškolci odgovorno koristiti i svoje biračko pravo – kazao je guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić.

Komentara 20

DU
Deleted user
20:13 17.03.2018.

Eto, dokazano je. Ovom izjavom potvrđeno je da su srednjoškolci pametniji od ovih pokornih slugana iz svih partija koji nas guraju da uzmemo € kao svoju valutu. Nije sve tako crno, svjetlo na kraju tunela. Hrvatska mladost koja ozbiljnije promišlja od ovih podguznih briselskih muha.

AV
avim
12:07 18.03.2018.

Zalosno je da nasi mladi ljudi moraju vvode brigu o suverenitetu ove Zemlje a ne oni koji su jako dobro za to placeni

Avatar rubinet
rubinet
12:54 18.03.2018.

euro nikako..samo kuna....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije