Naslovnica Vijesti Hrvatska

Mladi birali fakultet i životni put

Za studij i razloge ostanka u Slavoniji zanimalo se 500 maturanata
16. ožujka 2018. u 20:30 0 komentara 337 prikaza
Slavonski Brod: Smotra studijskih programa Brodsko-posavske županije
Foto: Ivica Galović/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/4

Sveučilište u Slavonskom Brodu i postoji i ne postoji, ali brojka od gotovo 500 sudionika druge Smotre studijskih programa pokazala je da je Brod već danas sveučilišni grad s puno mladih ljudi i puno potencijala. Smotru su zajedničkim snagama organizirale sve visokoobrazovne institucije koje rade na području Brodsko-posavske županije.

Zagreb: Konferencija za medije o rezultatima istraživanja "Zašto mladi odlaze iz RH" Zašto napuštaju Hrvatsku? Radi studiranja i stipendija mladi bi išli u Njemačku i Britaniju

Tako su na jednom mjestu svim zainteresiranim učenicima završnih razreda srednjih škola i ostalima koji žele nastaviti školovanje svoje programe predstavili brodski Strojarski fakultet, Veleučilište u Slavonskom Brodu, Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti, Medicinski fakultet u Osijeku te Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo.

– Došla sam na smotru vidjeti što ima. Nažalost, moja je želja upisati neki filozofski smjer, a s obzirom na to da ovdje takvih smjerova nema u ponudi, vjerojatno ću otići u Osijek. Ako ništa drugo, barem ću ostati u Slavoniji – rekla nam je maturantica Monika Brkljača iz Nove Gradiške. Filip iz Požege pokazao je zanimanje za Strojarski fakultet jer je čuo da su diplome vrlo cijenjene i da se lako pronalazi posao. Izlagači su isticali da je najbolje kada mladi čovjek radi posao koji voli i kada sa svojim primanjima može pristojno živjeti i zasnovati obitelj, a poseban naglasak stavili su na zapošljivost visokoobrazovanih. Kako je napomenuo brodsko-posavski župan Danijel Marušić, djevojke i mladići koji izlaze iz srednjoškolskih klupa nalaze se na raskrižju životnih puteva i svaki od njih trebao bi znati kamo krenuti jer će mu to odrediti ostatak života.

– Mlade ljude treba uputiti da znaju što ih čeka i da im pomognemo pri izboru. To je prvi korak u njihovu zadržavanju na ovom području. Uspijemo li u tome, svi će profitirati. Mladi će raditi ono što vole, a gospodarstvo će dobiti mlade i perspektivne kadrove – istaknuo je Marušić.

DOSEZI PONTIFIKATA Mladi su kod nas najbolje reagirali na otvaranje Crkve Zagreb: Konferencija za medije o rezultatima istraživanja "Zašto mladi odlaze iz RH" Iseljavanje Zašto mladi odlaze iz Hrvatske? Ovo su glavni razlozi Anksioznost i pritisak Mladi su sve više pod stresom, a ovo su glavni razlozi
VR Pole
EU FONDOVI
“Odlučili smo spojiti virtualnu stvarnost s turizmom i ponuditi svima pogled u prošlost”
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.