Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Socijalni partneri na konzultacijama oko visine minimalne plaće za iduću godinu

Ministar Aladrović će, u skladu sa Zakonom o minimalnoj plaći, nakon konzultacija sa socijalnim partnerima, Vladi RH do kraja listopada predložiti visinu minimalne plaće
22. listopada 2019. u 20:07 3 komentara 503 prikaza
Josip Aladrović
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

U Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava u utorak su se održale konzultacije sa socijalnim partnerima oko prijedloga visine minimalne plaće za 2020.

Andrej Plenković NOVI PRIJEDLOG Plenković: Do kraja listopada predložit ćemo značajno povećanje minimalne plaće

Na sastanku su bili: ministar rada i mirovinskoga sustava Josip Aladrović, pomoćnik ministra za Upravu za rad i zaštitu na radu Dražen Opalić, predstavnik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever, predstavnici Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel, Ana Milićević Pezelj i Domagoj Ferdebar te predstavnici Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić, Bernard Jakelić. Josip Pelin, Stjepan Pezo, Josip Faletar, Vladimir Petošić, Ana Falak, Zdravko Urban i Milica Jovanović.

Konzultacije su održane u duhu dobre suradnje između socijalnih partnera, na kojima su predstavnici sindikalnih središnjica i poslodavaca iznosili stavove i prijedloge vezano uz visinu minimalne plaće za iduću godinu.

Josip Aladrović Naručit će analizu Josip Aladrović o štrajku u školama: Popuštanje sindikatima nije velika opcija

Ministar Aladrović će, u skladu sa Zakonom o minimalnoj plaći, nakon konzultacija sa socijalnim partnerima, Vladi RH do kraja listopada predložiti visinu minimalne plaće.

Visina minimalne plaće određuje se u kontekstu povećanja udjela minimalne plaće u prosječnoj bruto plaći isplaćenoj u pravnim osobama od siječnja do srpnja tekuće godine, uzimajući u obzir inflaciju, kretanje plaća, kretanje nezaposlenosti i zaposlenosti, demografska kretanja te ukupno stanje gospodarstva, a posvećujući posebnu pozornost djelatnostima s niskim plaćama i ugroženim skupinama zaposlenih, priopćeno je iz Ministarstva rada i socijalne skrbi.

PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
  • stefj:

    Umjesto minimalne plaće treba uvesti minimalnu satnicu, kao u većini EU zemalja... No ono što se iz ovog vidi, da je ovo izborna godina i da će proračun biti izborni, a ne razvojni ili investicijski... Svašta...

  • Avatar neidemdalje
    neidemdalje:

    evo moj gazda se smije ... ionako mu je većina radnika neprijavljena i radiće kao i dosada za 2500 kuna .. bez staža i zdravstvenog ...