Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Josip Aladrović o štrajku u školama: Popuštanje sindikatima nije velika opcija

Analizom će, očekuje, dobiti objektivan okvir uz pomoć kojeg će svi na jednak način biti evaluirani. Za zahtjeve za povećanjem koeficijenata koji dolaze iz dijelova javne uprave kazao je da su uvijek "na razini subjektivnosti"
20. listopada 2019. u 19:07 26 komentara 4715 prikaza
Josip Aladrović
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović najavio je u nedjelju, kao odgovor na sindikalne zahtjeve za povećanjem plaća, da će naručiti analizu stanja složenosti radnih mjesta u državnoj i javnoj upravi kako bi svi zaposleni bili jednako vrednovani.

Štrajk nastavnika Sutra štrajk Sindikati poslali otvoreno pitanje Vladi RH: Ispunjavate li naše zahtjeve?

Ministarstvo će naručiti snimku stanja na temelju koje će moći sa socijalnim partnerima dogovoriti međusobne odnose u budućnosti, rekao je Aladrović novinarima u nedjelju poslijepodne ispred sjedišta ministarstva.

Za važeću uredbu kojom se regulira složenost radnih mjesta kazao je da je donesena još 2001. godine te da je puno puta mijenja pri čemu su radna mjesta različito definirana a rješenja parcijalna.

Ministar je ustvrdio da je potrebno analizirati sve uredbe i granske kolektivne ugovore te sve jasno definirati, a cilj je osigurati kvalitetniji rad u upravi.

Nisu još, kaže, odlučili hoće li analizu raditi strani ili domaći stručnjaci, ali će to svakako biti netko tko ima reference.

Andrej Plenković PAKET TEŽAK 1,8 MILIJARDI KUNA Kako je Plenković skupim predizbornim darovima spasio Vladu

Analizom će, očekuje, dobiti objektivan okvir uz pomoć kojeg će svi na jednak način biti evaluirani. Za zahtjeve za povećanjem koeficijenata koji dolaze iz dijelova javne uprave kazao je da su uvijek "na razini subjektivnosti".

Osvrćući se na zahtjeve školskih sindikata za povećanjem plaća, podsjetio da je da je Vlada ponudila povećanje plaća svim zaposlenima kroz povećanje osnovice za 6,12 posto. Smatra da bi to trebalo zadovoljiti "financijske apetite sindikata".

Imamo štrajk u situaciji u kojoj nudimo ono što sindikati financijski traže, ali tehnika zadovoljavanja tih zahtijeva nije ista, kazao je, dodavši da se "traženja sindikata svaki dan mijenjaju, a ponuda također svaki dan evoluira" pa će se vidjeti u što će se to izroditi.

Za zahtjeve kojima sindikati traže povećanje plaća od 18 posto, Aladrović je rekao da nisu realni jer bi njihovim ispunjenjem proračun za plaće porastao za preko pet milijardi kuna.

Andrej Plenković politički kaos Plenković se izvukao, ali skuplje nego ikad, a novi val ultimatuma tek ga očekuje

Vezano za štrajk rekao je da su sve opcije na stolu, a to su plaćanje ili neplaćanje štrajka, te mogućnost da Vlada zatraži sudsku zabranu štrajka. Očekuje da će ovaj tjedan biti rješdno hoće li ili neće platiti dane štrajka, kazao je ministar, zaključivši da popuštanje sindikatima "nije velika opcija". Novinarima je odgovorio da nije siguran hoće li premijer razgovarati sa sindikatima.

Digitalna komora
JESTE LI ISPROBALI
HGK: Naša Digitalna komora sada nudi sve bitne informacije za pokretanje poslovanja
 • Avatar Narod
  Narod:

  Sad je svakom jasno da su sindikati produzena ruka sdpa! I oko Uljanika, Treceg Maja javili se zadnji, godinama odrzavali socijalni mir drugovima, jedino pitanje po kojoj cijeni?

 • priska.bresci:

  Ma kritizirate vladu ovog i onog vama su svi uhlijebi a bome polovica našeg naraoda nije bolja varaju kradu neradne Itd prestanite jednom Plenkovic vas je izvuko iz crne rupe koju ja napravio milanovic a sad ovi sindikati rade gluposti ... prikaži još!i oni su izgleda bili još u socijalizmu kad su sve dobili badava pa sad huškaju druge nažalost učitelji bi mogli biti pametniji a ne da slušaju se sindikaliste sa svim vašim ponašanjima i kritiziranjem završiti ćete gorije od grčke .neznate cijeniti ništa hoćete dobro ne ali zlo da takav dojam ostavljate svim koji misle realno.

 • korektor1619:

  Ministre treba prvo podijeliti otkaze svim ravanteljima, komunjarskom kadru, koji su plaćeni od države, poslodavca da održavaju rad i red , a ne od sindikata da organiziraju štrajk