Naslovnica Vijesti Svijet

Smrt pet padobranaca zavila u crno čitavu BiH

Goran Todić iz Aerokluba Gaea tvrdi da se nisu poštovale norme te da je neimenovani krivac za ovu tragediju sve promatrao kroz dalekozor
21. svibnja 2012. u 22:12 3 komentara 16 prikaza
'nesreca4'
Foto: ''

Tragična smrt petorice mladića - Nemanje Goronje (32), Alena Crnalića (24), Stefana Karanovića (25), Srđana Kosića (18) i Nikole Stevića (18), koji su u nedjelju stradali u padu zrakoplova Cesna u Zalužanima, zavila je u crno čitav banjolučki kraj. Dan sprovoda članova Padobranskog kluba, koji će naknadno biti utvrđen, bit će proglašen Danom žalosti u Banjoj Luci, potvrđeno je iz Uprave grada. Na svim javnim ustanovama i poduzećima zastave će biti spuštene na pola koplja.

Brojni poznanici okupili su se pred domovima stradalih, iz kojih se čuo neutješni plač i jauci roditelja, kako bi ožalošćenim obiteljima iskazali sućut. Tuga se osjećala na svakom koraku grada na Vrbasu.

Krivac gledao s zemlje!

- U dubokoj sam žalosti zbog pogibije padobranaca koji su žrtve, tvrdim, okrutne spekulacije. Oni nisu stradali za vrijeme skoka i zbog opasnosti padobranstva nego, podvlačim, zbog toga što zrakoplov u kojem su bili nije letio u skladu s propisanim normama. Čovjek koji je odgovoran za njegovu sigurnost sve je promatrao dalekozorom s zemlje. Da se više poštuju sigurnosne norme, ovakva se nesreća ne bi mogla dogoditi. Upozoravao sam na ovu opasnost i prije godinu dana, volio bih da sam bio u krivu - oglasio se instruktor padobranstva Goran Todić iz aerokluba Gaea.

Nesretni Nemanja Goronja završio je Fakultet za tjelesnu kulturu i sport. U Padobranskom klubu Banja Luka bio je tandem master i nastavnik padobranstva. Povodom 60 godina padobranstva u BiH Nemanja je izveo 60 skokova iz zrakoplova u jednom danu, što je rekord Balkana. Zbog tog podviga bivši predsjednik RS-a Rajko Kuzmanović odlikovao ga je ordenom Njegoša III. reda. Nemanja je bio i član padobranske reprezentacije BiH u disciplini para-ski i disciplini skok na cilj. Imao je više od 1200 uspješno izvedenih skokova. Prošle godine Zrakoplovni savez Srbije uručio mu je priznanje za izuznimne uspjehe u području padobranstva.

Dvojica početnici

Alen Crnalić, inače sin pukovnika zrakoplovstva, bio je student druge godine Strojarskog fakulteta u Banjoj Luci. S 18 godina položio je jedriličarsku dozvolu, a od svoje 21 godine posjeduje dozvolu sportskog pilota zrakoplova. Letio je na zrakoplovima Utva 75, Cesna 182, Cesna 172, Cesna 152, kao i na jedrilicama Blanik L13, Blanik L23 i Pilatus B4. Na jedrilicama je imao 85 sati nadleta, a na zrakoplovima više od 200 sati.

Stefan Karanović je također profesionalni padobranac i član PK Banja Luka. Potpuno je bio posvećen padobranstvu. Izveo je na stotine skokova u BiH i inozemstvu, gdje je trebao nastaviti studije. Nikola Stević i Srđan Kosić bili su početnici i tek su prošli obuku za padobrance. Svoj prvi skok trebali su izvesti na dan tragedije. Stević je završio srednju Ugostiteljsku školu s pozivom konobara, dok je Kosić bio učenik Gimnazije.

SPAR
Alternativa
Šećer i debljina: Kako staviti unos šećera pod kontrolu, a i dalje fino jesti
 • Avatar CrimsonKing²
  CrimsonKing²:

  Zavilo je u crno Republiku Srpsku. RIP lads.

 • -obrisani-:

  Ne znam kako je ovo zavilo BiH u crno.Nas posle rata nista vise ne moze iznenaditi

 • Deleted user:

  Banjalucki aerodrom je potpuno ne spreman za bilo kave akcije spasavanja,zalosno do bola,ni jedan protupozarni aprat ne radi,tek kad su vatrogasci stigli s kamijonima se vatra pocela gasiti,steta tih pet maldi ljudi.....