Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Složen 5. e

'Ne damo našu Zrinku!': Bojkot roditelja zbog otpuštene učiteljice, ne šalju djecu u školu

Split: Ante Popović i Nikola Grmoja održali konferenciju povodom situacije u OŠ Strožanac
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
1/5
31.05.2023.
u 09:04

Podrška učiteljici traje već tri dana, koliko roditelji nisu poslali djecu u školu

O slučaju učiteljice koja je u Osnovnoj školi Strožancu dobila otkaz zbog prijavljivanja nasilja, progovorili su i roditelji. Roditelji učenika 5E razreda dogovorili su se da danas neće poslati djecu u školu.

Ovaj potez su učinili u znak prosvjeda zbog odluke ravnateljice Žane Prižmić o otkazu učiteljice, prenosi Dalmacija danas. Podrška učiteljici traje već tri dana, koliko roditelji nisu poslali djecu u školu.

VEZANI ČLANCI:

Podsjetimo, učiteljica Zrinka Perković Dodig dobila je izvanredni otkaz odlukom školskog odbora, unatoč drugačijem savjetu Županije. Naime, učiteljica je prijavila vršnjačko nasilje za jednog učenika petog razreda koji je ušao u školu s metalnom šipkom te počeo prijetiti.

Naime, pretpostavlja se da je problem nastao jer je učiteljica nakon saznanja o tome što je učenik radio, odmah pozvala policiju, umjesto da je prije obavijestila ravnateljicu ili psihologa. Potez je bio u skladu sa "Smjernicama za postupanje u školskim ustanovama u slučajevima ugroze s neželjenim posljedicama" Ministarstva znanosti i obrazovanja, ali je narušio ugled škole te se nagađa da bi to mogao biti jedan od razloga za takvu reakciju.

Unatoč uputi županijskog pročelnika Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport, prof. Tomislava Đonlića, ravnateljica je odlučila sastaviti školski odbor prije bio kakvog policijskog izvješća. Tako je odbor glasao isključivo prema ravnateljičinim riječima gdje je većinom izglasan otkaz.

Osim povrede sedam radnih odnosa, učiteljicu optužuju i za propuste o radu. "Radi se o osobito teškim povredama obveza iz radnog odnosa pa nastavak radnog odnosa s njom više nije bio moguć", rekla je Prižmić.

Zrinka Perković Dodig rođena je u Splitu, diplomirala je hrvatski jezik i književnost 1995. godine na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a doktorirala 2009. godine na Filozofskom fakultetu u Zadru. Recenzirala je mnoge stručne knjige i dobitnica je nagrade Ministarstva znanosti i obrazovanja za najboljeg odgojno-obrazovnog djelatnika 2020. i 2021. godine. Izvanredni otkaz još nije javno komentirala.

>>VIDEO Prosvjed 'Sigurnost, a ne nasilje' održan je u Rijeci zbog napada na Platku

Komentara 5

BS
Berekin ST
12:01 31.05.2023.

Primite punu podrsku dragi roditelji i dico, ustrajte dok uciteljicu ne vrate na posao a ravnateljica ne dobije otkaz.

GR
Greben
10:43 31.05.2023.

Istina ce isplivati na povrsinu. Kome ce ici u prilog, po meni, je manje bitno. Uciteljica s iskustvom te visoko obrazovana, nadam se da ce istina ici njoj u prilog. S druge strane, nisam bas siguran da ”sliku” koju je poslala ucenicima i roditeljima je identicna ”slici” koju su uokvirili ravnateljica, Upravni odbor i neki drugi ucitelji. Ovdje se profesionalizam prebacuje/navlaci na politicki sukob. Najodvratnije je uociti zadrto, skijepo… navijanje za stranu kojoj pripadas a da za to nemas niti jedne jedine relevantne i vjerodostojne cinjenice!

FR
FranjoTT
09:16 31.05.2023.

Učiteljica, djeca i roditelji lažu! HDZ i ravnateljica govore samo istinu jer vole Hrvatsku!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije