Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OVČARSTVO

Slavonski ovčari na mukama zbog vune

23.11.2008.
u 15:22

U najistočnijoj hrvatskoj županiji ima više od 200 ovčara koji uzgajaju gotovo 20.000 ovaca. Međutim, malo tko od njih prodaje vunu ne samo zato što je u cijeloj Hrvatskoj samo jedno otkupno mjesto nego i što cijena od kune i pol po kilogramu vune nije nimalo poticajna.

Andrija Matić, županijski pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, kaže kako se povećava broj ovčara jer država isplaćuje poticaje za najmanje 10 grla, a ne kao ranije kada je minimun bio 20 grla.

Mala cijena
– Ovčarstvom se bavim godinu i pol i isplati se, jer svu janjad vrlo brzo prodam u Ivankovu i okolnim selima. Problem je kuda s vunom, jer ja sam već dva puta šišao ovce a cijena od kune i pol za kilogram uopće nije motivirajuća da bih je uopće vozio na otkupno mjesto.

Mnogi ne prodaju vunu nego je spaljuju. Godišnje po ovci možete dobiti 5 kilograma vune pa sada izračunajte kakva nam je računica pri prodaji vune – kaže Alen Barić iz Ivankova koji je sa svoje 23 godine sigurno najmlađi ovčar u Hrvatskoj i uzgaja 200 ovaca.

On se nada kakvom povoljnom kreditu kako bi kupio još stotinjak ovaca i zemlju i time ispunio svoje planove. Dodaje kako ovce, osim što pasu na pašnjacima, rado ulaze u ovršena polja kukuruza, jer se u njima nađe rasutog kukuruza pa ishrana ne iziskuje velike troškove kao zimi kada valja osigurati na stotine bala slame i sijena.

– Od države dobivam poticaj od 92 kune po grlu, dok je poticaj za umatičena grla 300 kuna i takvo ovčarstvo se i te kako isplati, pogotovo ako se hrana ne mora kupovati – kaže Alen Barić koji u zakupu obrađuje 6 hektara zasijanih djetelinom, zobi i kukuruzom.

Cijena vune vrlo niska
Mario Žarko iz Ivankova ovčarstvom se bavi tri godine i ima stado od sto ovaca a vunu isporučuje otkupljivaču.

– Cijena nije isplativa, ali radije prodam vunu nego da ju spaljujem ili odvozim na odlagalište. Godišnje prodam 300 do 400 kilograma vune – kaže Žarko dodajući kako male ovčare pogađa smanjenje poticaja. Unatoč brojnim nedaćama koje prate slavonske ovčare, mnogi se slažu da potencijala za razvoj ovačarstva u tom kraju ima, no problem zbrinjavanja vune mora se riješiti.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije