Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Incident u Vukovaru

Dva puta u istome danu oštećena dvojezična ploča na policiji!

Vukovar,dvojezične ploče
Foto: Branimir Bradarć
1/17
23.09.2014.
u 21:03

Tijekom dopodnevnih sati skinuto je ili oštećeno 14 dvojezičnih ploča

Dvojezična ploča na vukovarskoj policijskoj postaji ponovno je oštećena oko 19 sati, potvrdio nam je glasnogovornik PU vukovarsko-srijemske. Neslužbeno doznajemo da je ploču oštetila ženska osoba. Ploča na zgradi policije u Vukovaru je i ujutro bila oštećena pa je postavljena nova koja je oštećena navečer.

Nekoliko sati nakon što je završena akcija skidanja postavljenih dvojezičnih ploča situacija u Vukovaru se u popodnevnim satima smirila i izgledalo je da grad vratio normalnom životu. Tijekom dopodnevnih sati skinuto je ili oštećeno 14 dvojezičnih ploča.

Njih 11 je urudžbirano u Grad Vukovar i adresirano na Gradsko vijeće od kojega se traži da postupi prema odluci Ustavnog suda RH. Na neke državne institucije, gdje su bile postavljene dvojezične ploče, odmah poslije njihova skidanja postavljene su ispisane samo na hrvatskom jeziku i pismu. Na zgradi PP Vukovar, gdje je ploča oštećena, postavljena je nova dvojezična ploča dok na većini zgrada gdje su smještene državne institucije sada nema nikakvih ploča.

U Vukovaru veći broj policajaca

U međuvremenu, u Vukovaru je vidljivo prisustvo većeg broja policajaca koji patroliraju ulicama grada koje su poslije svega dodatno opustjele. Može se vidjeti i desetak kombi vozila s pripadnicima interventne policije. Ponovno dva policajca stoje ispred ulaza u zgradu PP i čuvaju postavljenu ploču. Na dan kada se obilježava obljetnica osnutka 204. Vukovarske brigade sve postavljene dvojezične ploče na pročeljima zgrada državnih institucija skinute su ili oštećene. Akcija skidanja ploča organizirana je odmah nakon polaganja vijenaca na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata koja je održana u povodu obilježavanja obljetnice osnutka 204. Vukovarske brigade.

– Vidljivo istaknutih dvojezičnih ploča u Vukovaru više nema osim one na PP koja je oštećena. Zamislite osjećaje Vukovaraca čiji su članovi obitelji ginuli, ranjavani su ili se vode kao nestali kada dođu ovakvi dani i vide te ploče. Osobno na groblju imam četiri križa koja posjećujem, a još jedan ne mogu postaviti jer nema tijela. Nas zbog ovoga uhićuju, a one koje su ubijali, palili i silovali ne diraju i oni slobodno šeću – rekao je predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Franjo Šoljić.

"Mjesec dana prošlo je od odluke Ustavnog suda i ništa se ne događa"

Govoreći o skinutim pločama, Zorica Gregurić iz Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara kaže kako se prema odluci Ustavnog suda dvojezične ploče više ne mogu postavljati u Vukovaru jer za to nema uvjeta. Iz policije navode da je skinuto 14 ploča u gradu i da su zbog toga obavljeni obavijesni razgovori sa šest osoba s područja Vukovara. Među privedenima je bila i Biserka Ljubić koja kaže da se ne osjeća odgovornom zbog skidanja jedne od njih, nego da je za sve odgovorna vlast.

– Mjesec dana prošlo je od odluke Ustavnog suda i ništa se ne događa. Osobno sam sebi zadala zadatak da jednu od njih skinem i to sam i napravila – rekla je Biserka Ljubić dodajući da su joj u ratu ubili sina i brata, da je drugi sin proveo devet mjeseci u logoru, a ona dva dana. Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava još jednom je ponovio da su ploče postavljene ishitreno te da je za sve odgovorna Vlada RH.

– Pozivam sve aktere da sjednemo za stol i pronađemo rješenje. Ono što je zamišljeno 300 kilometara dalje nekome je samo administrativna stvar, dok ona u Vukovaru predstavlja nešto mnogo dublje. Odigrano je kako je odigrano, sjednimo za stol, pronađimo rješenje i okrenimo se budućnosti, rekao je Penava dodajući da će urudžbirane ploče vratiti vlasnicima, odnosno resornim ministarstvima. Nakon održane svečane akademije, u povodu obilježavanja osnutka 204. Vukovarske brigade, Penava i župan Božo Galić posjetili su i zgradu PP Vukovar gdje su razgovarali sa zapovjednicima o svim događajima i privođenju šest osoba.

>>Marijan Živković osuđen na kaznu zatvora radi razbijanja dvojezične ploče u Vukovaru

>>Ponovno oštećena dvojezična ploča u Vukovaru

Komentara 455

DU
Deleted user
12:04 23.09.2014.

Bravo Vukovarci! Normalni Hrvati su uz Vas.

Avatar TvojUjko
TvojUjko
12:10 23.09.2014.

Sve je to u redu u vukovaru, našoj svetinji...ali ne piše se kako se Hrvatima u Vojvodini kamenuju svakodnevno, Crkve , kuće, škole, kako im se prijeti, ugurava čirilica u udžbenike itd itd..

CE
cenzura
12:13 23.09.2014.

Bravo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije