Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

Sjećate li se Ladarica?

11. siječnja 2003. u 00:00 236 prikaza

Iz njedara našeg nacionalnog folklornog ansambla Lado, davne 1965. godine osnovan je ženski vokalni sastav Ladarice. Maestro Božo Potočnik iskoristio je sjajan vokalni potencijal plesačica Lada i stvorio uzoran ženski vokalni ansambl. Ladarice su djelovale sve do 1998. godine. Ansambl je tijekom godina mijenjao postave, ali stariji će se čitatelji prisjetiti Anđele Potočnik, Mire Tunuković, Đurđice Šuster, Hele Andrijanić, Jadranke Gračan-Putnik, Antonije Precce, Milene Vučković, Morene Kovač, Ljiljane Ivančan, Nevenke Šokčić, Slavice Bauer, Slavice Košutić, Branke Krsnik, Elle Zalepugin i Mire Šuline.

No, vrijeme čini svoje pa je i većina Ladarica otišla u mirovinu. Na sreću, u mirovinu nisu otišli tonski zapisi veličanstvenih izvedbi skladbi koje su za svoju potku imale našu tradicijsku glazbenu baštinu. Ovih dana, Croatia Records izdao je CD s pjesmama koje su tijekom godina Ladarice pjevale na Krapinskom festivalu. Šesnaest pjesama pod zajedničkim nazivom "Pri svetom Roku" podsjećaju na zvjezdane trenutke našega ženskoga vokalnoga pjevanja.

Zanimljivo, promocije tog vrijednog uratka neće biti. Morena Kovač, koja je na projektu surađivala s maestrom Potočnikom, objašnjava nam:

- Napraviti promociju, a da ne pjevamo u živo za nas je nezamislivo. Na žalost, većina od nas više ne može odvojiti vrijeme za pokuse i za nastup. Gospođa Nada Žiljak, akademska slikarica, koja je oslikala omot CD-a, željela bi organizirati promociju, no bojim se da je to zapravo neizvedivo - kaže gospođa Kovač, od prošle godine također umirovljenica.

Ipak, uradak neće proći nezamijećeno. Izdavač je odlučio CD nominirati za Porina u dvije kategorije - za omot te vrijedno retrospektivno izdanje.

S. Šagovac

Zoran Vakula
PROGNOZA ZA HRVATSKU
Vakula otkrio kakva bi trebala biti veljača i koliko će biti oborina
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade