Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOGOVOR S KURDIMA

Sirijske snage ušle u kurdski Manbij kako bi zaustavili tursku vojsku

Sirija
Foto: KHALIL ASHAWI/REUTERS/PIXSELL
1/3
15.10.2019.
u 16:37

Kurdske snage YPG (Postrojbe narodne zaštite) zauzele su Manbij u sjevernoj pokrajini Alep od Islamske države 2016. uz potporu SAD-a.

Snage sirijske vlade ušle su u utorak u kurdski grad Manbij na sjeveru Sirije, u sklopu dogovora s kurdskim borcima i sirijske vlade da zaustave tursku invaziju.

Sirijski opservatorij za ljudska prava izvijestio je da su sirijske snage ušle u taj grad, a sirijska državna televizija prenijela je snimke ljudi u Manbiju kako pozdravljaju vojnike.

Ruski državni mediji prenijeli su izjavu ruskog ministarstva obrane da je sirijska vojska uspostavila "punu kontrolu nad Manbijem i obližnjim naseljima".

 

 

Kurdske snage YPG (Postrojbe narodne zaštite) zauzele su Manbij u sjevernoj pokrajini Alep od Islamske države 2016. uz potporu SAD-a.

No SAD se prošli tjedan odlučio povući iz kurdskih dijelova Sirije uz granicu s Turskom, što je protumačeno kao 'zeleno svjetlo' Ankari za dugo planiranu invaziju.

Turska je u srijedu pokrenula ofenzivu ciljajući kurdske Sirijske demokratske snage (SDF) i YPG za koji vjeruje da je povezan sa zabranjenom Kurdistanskom radničkom strankom (PKK) koja se bori protiv turske vlasti na većinski kurdskom jugoistoku Turske.

SAD je imao tri baze na sjeveru, sjeverozapadu i zapadu Manbija.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je u utorak u Bakuu da se ofenzivu u Siriji "provodi uspješno".

"Ako Bog da, osigurat ćemo područje od Manbija do naše granice s Irakom za kratko vrijeme, što će omogućiti da se milijun sirijskih izbjeglica u prvoj fazi, a potom dva milijuna, dobrovoljno vrati kući", dodao je.

Istodobno, vojnici SDF-a preuzeli su kontrolu nad ključnim graničnim gradom Ras al-Ainom u noći na utorak, dva dana nakon što su ga zauzeli turski vojnici i pridruženi im pobunjenici, navodi Opservatorij.

Kurdski izvori potvrdili su napad i kazali da su zauzeli i susjedno selo Tal Helef, na prilazu Ras al-Ainu.

Izvori bliski pobunjenicima koje podržava Turska kazali su da se u Ras al-Ainu još vode žestoke borbe.

Video: Kurdi bježe nakon turskih napada

 

Komentara 18

Avatar KOMENTAR
KOMENTAR
16:35 15.10.2019.

Podrška predsjedniku Asadu i sirijskim snagama. Bilo bi učinkovito za državu da se dogovore s kurdima.

DU
Deleted user
16:41 15.10.2019.

Naprijed kurdi i sirijci, udri turčina. Vrati ga natrag do Istanbula.

DU
Deleted user
17:01 15.10.2019.

Rusi su se za..hebali prodavsi S -400 Turcima. Erdogan ce dat Amerima sustav na uvid u zamjenu za novu "potporu". Taj tip je krajnje ljigav i prevrtljiv i ne razumijem Moskvu u svezi toga ( Erdogan je u pocetku bio prijatelj sa Asadom, pa je postao neproijatelj i podupirao "oporbu", trgovao je preko sina sa ISILOm oko sirijeske nafte, srusio je ruski SU -24, pa je zahladio s Rusima ,pa se u medju vremnu sprijateljio s Putinom i zahladio s NATO-om...itd. Prodati takvom tipu ista vise od paradajza je ludost! ).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije