Naslovnica Vijesti Hrvatska

Egipatski ministar vanjskih poslova u Zagrebu: 'Europska osuda turske invazije u Siriji nije dovoljna'

- Očekujemo da Europska unija pritisne tursku vladu kako bi odustala od vojnih operacija u Siriji, ali i da na neki način spriječi miješanje Turske u unutarnje poslove naših susjednih arapskih zemalja - zaključio je Šukri.
15. listopada 2019. u 14:11 1 komentara 390 prikaza
Sameh Šukri
Foto: MOHAMED ABD EL GHANY/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Egipatski ministar vanjskih poslova Sameh Hasan Šukri rekao je u utorak u Zagrebu da europska osuda turske invazije u Siriji nije dovoljna i pozvao je EU da "poduzme stvarne korake" i spriječi daljnje vojne operacije na sjeveru te zemlje. 

Volkswagen POSLJEDICE PO GOSPODARSTVU Volkswagen odgađa odluku o gradnji tvornice u Turskoj zbog vojne ofenzive

"Osuda Europske unije nije dovoljna, mi smatramo da je to tek početak. EU bi morao poduzeti stvarne korake kako bi spriječio daljnju tursku prisutnost u Siriji", rekao je u Šukri, koji je u Zagrebu u prvom posjetu egipatskog ministra vanjskih poslova Hrvatskoj. 

"Turska nije prisutna samo u Siriji, ona je prisutna i u Iraku te je čimbenik koji destabilizira to područje", smatra Šukri.

EU nije učinio dovoljno otkad je počela turska ofenziva na sjeveru Sirije, nastavio je Egipćanin i naglasio da turske vojne operacije ne doprinose mirnom rješavanju sukoba u Siriji. 

Gordan Grlić Radman | Autor : Goran Stanzl/PIXSELL Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

"Očekujemo da Europska unija pritisne tursku vladu kako bi odustala od vojnih operacija u Siriji, ali i da na neki način spriječi miješanje Turske u unutarnje poslove naših susjednih arapskih zemalja", zaključio je Šukri. 

Hrvatska će od 1. siječnja predsjedati EU-om. 

I Hrvatska poziva Erdogana da zaustavi operacije

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman podsjetio je na sastanak Vijeća EU-a za vanjske poslove i ponovio da je EU osudio turski potez i pozvao Erdogana da obustavi vojne aktivnosti.

kurdi Jozo Pavković BiH u strahu hoće li Bliski istok promijeniti etničku sliku zapadnog Balkana

Hrvatski ministar upozorio je na destabilizaciju regije i mogući novi val izbjeglica prema Europi. "Hrvatska je ove godine svjedokom povećanja ilegalnih migracija od 211 posto na hrvatskoj granici s Bosnom i Hercegovinom", kazao je. 

Hrvatski i egipatski ministri vanjskih poslova razgovarali su još o jačanju bilateralnih odnosa, većoj protuterorističkoj suradnji EU-a i Egipta, poduzetništvu i turizmu. Osvrnuli su se i na položaj muslimanske zajednice u Hrvatskoj. 

"Naša zemlja je prepoznata po uspješnoj izgradnji suživota i odnosa između države i islamske zajednice", poručio je Grlić Radman. 

Šukri, pak, očekuje uspješno predsjedanje Hrvatske Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020. 

"Nadam se da će Hrvatska svojim umijećem doprinijeti razvoju političke i gospodarske situacije u Europskoj uniji", rekao je. 

SPAR
Kako smanjiti unos šećera
Zašto osjećamo potrebu za slatkim i kako se oduprijeti tome?
  • CroZrakomlatNo1:

    Muslimani se osjecaju u lipoj nasoj kao u svojoj kuci! A HDZ opet samo prica i osudjuje Erdogana....i ponosi se time...i opet samo prica ....i ponosno se smjesi. Veliki katolik sveti Skoro spasi nas!