Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pregovori s vladom

Sindikati nejedinstveni: Mediji su krivi jer potkopavaju prava radnika

sindikati (1)
Foto: Sanjin Strukić/Pixsell
1/3
27.06.2012.
u 13:30

Razgovara se o ukidanju božićnice, ali i o rezanju dodatka od 0,5 posto na svaku godinu staža te o drugim pravima, čijim bi se ukidanjem moglo uštedjeti planiranih 2 milijarde kuna.

Druga runda pregovora sindikata javnih službi i Vlade o stečenim pravima počela je oko 11.30 sati, ali prema informacijama iz Banskih dvora sindikalni čelnici nisu jedinstveni pa bi se pregovori mogli odužiti do kasnog poslijepodneva.

Razgovara se o ukidanju božićnice, ali i o rezanju dodatka od 0,5 posto na svaku godinu staža te o drugim pravima čijim bi se ukidanjem moglo uštedjeti planiranih 2 milijarde kuna.

Ulazeći na pregovore, najraspoloženiji prema medijima bio je Vilim Ribić, čelnik Nezavisnog sindikata zaposlenih u znanosti i visokom obrazovanju, koji je napao medije jer ''potkopavaju interese radnika'' i u klasnom ratu imaju ''filozofiju kapitala''.

– Kažete da smo grozno nesložni i nesposobni, a sklopili smo tako dobre kolektivne ugovore da od njih strepi cijela država – ponosno je izjavio Ribić pa nakon medija napao premijera Zorana Milanovića.

– Premijer je rekao da su blizu dogovora s članovima sindikata. Ako je to istina, onda mi dolazimo samo čuti što su se to naši članovi s Vladom dogovorili – završio je te napomenuo da očekuje sve najbolje od pregovora.

Razjedinjenost sindikata potvrdio je i Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, koji se uvrijedio jer je Vlada izmijenila termin sastanka. Uvjeren je da je to ustupak napravljen kolegici Spomenki Avberšek, čelnici sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj skrbi.

– U zadnji čas mijenjati termin pregovora govori o tome koliko je ozbiljna Vlada. Ili Vlada ne želi s nama pregovarati ili želi da na pregovore obavezno dođe kolegica Avberšek – kaže Mihalinec pa poručuje Vladi da oni rade preozbiljan posao da bi čekali da ih pozovu na sastanak.

A najozbiljnije postupa prozvana Avberšek, koja je diplomatski rekla da sindikati nemaju ''zajednički stav, ali imaju zajednički interes'' te je poručila da javne službe moraju biti odgovorne, ali i da raskidanje kolektivnog ugovora nije opcija jer je to pravna stečevina Europske unije.

Komentara 45

CA
cavecanem
14:01 27.06.2012.

čitam i ne vjerujem kaže ribić u "klasnom ratu" u klasnom ratu!!!!!!!!?????? pa šta je ovo oktobarska revolucija (doduše ribić malo vuče na lenjina)

MA
marinkomarinko
14:24 27.06.2012.

nema više kolektivnih ugovora ribiću - fajerunt!!!

AU
autoritet
13:47 27.06.2012.

Plakat će radnici za HDZ-om... Sredil bu vas Zoki

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije