Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NASTAVLJAJU SE PREGOVORI

Ribić: Mislim da tu nema rješenja dok se premijer ne pojavi

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/5
26.11.2019.
u 16:41

Predstojnik Ureda premijera Zvonimir Frka Petešić izjavio je jučer kako misli da ima pomaka u razgovorima, te da su oni bili "jako konstruktivni".

Čelnik Nezavisnog sindikata srednjih škola Hrvatske Branimir Mihalinec u utorak je uoči novog sastanka sindikata i predstavnika Vlade u Banskim dvorima rekao kako od Vlade očekuje konačnu ponudu kako misli riješiti problem zaostajanja plaća u obrazovanju i štrajka koji traje već 32 dana.

 

"Onako kako smo jučer završili, tako ćemo danas i početi. Nismo govorili o ponudama, nećemo niti sada javno o tome komunicirati. Očekujemo od Vlade da predloži konačnu ponudu kako misli riješiti ovaj problem", rekao je Mihalinec novinarima, dodavši da će dobivenu ponudu dati članovima na izjašnjavanje.

Danas ne očekuje duge pregovore, a dodaje kako se teško može očekivati da se učenici vrate u školske klupe ovoga tjedna. Mihalinec je izvijestio da je u srednjim školama današnja izlaznost na štrajk 87 posto.

Vilim Ribić iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja poručio je kako bi se u pregovore trebao uključiti i premijer Andrej Plenković,

"Mislimo da nema rješenja dok se premijer ne pojavi na pregovorima. Nema nikakvog razloga da njega ovdje nema, nedopustivo je da njega ovdje nema", rekao je Ribić dodavši da se radi o državnim interesima.

Zadnja runda pregovora

Vlada i sindikati počeli su zadnju rundu pregovora u ponedjeljak nakon velikog sindikalnog prosvjeda na Trgu bana Jelačića, na kojem se, prema procjenama, okupilo između 20 i 40 tisuća ljudi. No, nakon sedmosatnih pregovora nisu postigli dogovor o sindikalnim zahtjevima za povećanjem koeficijenata pa će pregovore nastaviti danas.

Predstojnik Ureda premijera Zvonimir Frka Petešić izjavio je jučer kako misli da ima pomaka u razgovorima, te da su oni bili "jako konstruktivni".

"Mi smo apsolutno svjesni nepravde koja se kumulirala kroz godine prema nastavnicima i učiteljima u osnovnom i srednjem obrazovanju i to želimo popraviti i tražimo najbolje rješenje. Puno stvari je na stolu, razgovaramo o različitim opcijama, to vam sad ne mogu otkriti, jako nam je važno da dođemo do rješenja", kaže Frka Petešić.

Sindikalni čelnici nisu željeli iznositi pojedinosti sa sastanka, ali smatraju dobrim što se pregovori nastavljaju.

"Dogovor je da ne iznosimo jesmo li zadovoljni razgovorom. Ali, pozitivna je činjenica da nastavljamo pregovore", rekao je čelnik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić.

Na pregovorima sudjeluje i premijerov posebni savjetnik akademik Zvonko Kusić, koji je za N1 izjavio kako vjeruje da će se status prosvjetnih radnika popraviti "kroz razne modalitete".

"Paralelno će ići ovaj društveni dio, koji je nematerijalan, a koji je bitan. Tu se osjetila nepravda koja se gomilala, tu su se gomilale razne emocije, ali to je dulji društveni proces", rekao je Kusić.

VIDEO: Prosvjed učitelja i nastavnika 

Komentara 82

ZO
zoranos
16:56 26.11.2019.

Prtljanje po koeficijentima je i dovelo do ovoga, pa ajmo opet prtljati?!?! Zašto se u ovoj državi konačno ne da podrška premijeru koji želi sustavno urediti cijeli sustav, a ne da se stalno nešto korigira po potrebi sindikata ovog ili onog? Ovaj premirej koliko god nekome nije možda simpatičan je dokazao da nije populist i da neće djeliti koef. svakome tko to zatraži i od mene ima respekt! A sve bi podsjetio da je vlada nudila 2+2 još prije štrajka prosvjetarima u vidu dodataka - dakle 66% onoga što su tražili i odbili su to i mi sada imamo mjesec dana štrajka zbog 2%!

BB
Bruno_Bear1
16:08 26.11.2019.

Vlada nema pravo otimati više od naroda i davati lijenim i nesposobnim učiteljima. Treba uvesti radnu obvezu, tko ne želi raditi momentalni izvanredni otkaz, bez ikakvih prava. Tako bi se očistio talog i višak prosvjetara.

ŽE
Žegarni
17:04 26.11.2019.

Premijer zastupa sve nas jer smo ga izabrali. Sada ovaj traži da premijer dođe njemu se pokloniti i time posredno svi mi? Do kuda ide ovaj bezobrazluk.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije