Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LUKA ŽUŽUL

Zvijezda jučerašnjeg prosvjeda: Sustav nagrađivanja je moralno dno, mene je sram

Veliki prosvjed Hrvatska mora bolje
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
26.11.2019.
u 13:38

Profesor Žužul, čiji je govor zapalio atmosferu jučer na Jelačićevu trgu, ističe da je veliki problem što u Hrvatskoj uvijek kada se žele uvesti neke promjene kreće se od nule

Do jučer su za njega osim bližnjih znali samo njegovi učenici kojima je u Osnovnoj školi Tina Ujevića u Krivodolu predavao ili još predaje, a danas je Luka Žužul jedna od najvećih zvijezda u državi. Što je motiviralo ovog profesora povijesti da jučer stane pred desetke tisuća ljudi i "iz glave" izrecitira govor koji je izazvao ovacije istih tih ljudi, pitali smo upravo njega samoga.

– Pa svi ga žele. Nemojte nam ga samo uzeti – našalili su se s nama u školi u kojoj trenutačno radi, a čiji telefon, baš kao i Žužulov osobni, ne prestaje zvoniti.

– Nije normalna situacija. Stravično. Prevelika pozornost. Ne mogu reći da mi se to sviđa. Više bih volio da se govori o našim ciljevima – kaže nam skromno profesor Žužul kojemu su porukama izrazili podršku i mnogi bivši učenici. Stavovi sadašnjih učenika, kaže, nisu mu poznati jer se još nalazi u Zagrebu i njihova reakcija znat će tek kada se s njima sretne u učionicama.

Da je jučerašnji prosvjed bio iznimno uspješan, slažu se svi, ali Žužul otkriva kako njime ipak nisu postigli sve što su htjeli.

– Naravno da nismo. Mislim, da jesmo, zar ne bismo riješili sve na popodnevnom sastanku, a to se nije dogodilo. To ne ovisi o nama, ali smo poslali jaku poruku – smatra profesor Žužul te dodaje da pregovori traju i dalje, a kraj je neizvjestan.

FOTO Najbolje fotografije velikog prosvjeda učitelja u Zagrebu

Veliki prosvjed Hrvatska mora bolje
1/38

– Nisam ja taj koji odlučuje što dalje. Koliko ja znam, i danas traju pregovori. Bit ćemo pametniji nakon toga, ali meni je to najmanje bitno. Puno je tu stvari koje treba poboljšati. Ta reforma ima toliko problema da nema vremena spomenuti ih sve – kaže ističući da je veliki problem to što u Hrvatskoj uvijek, kada se žele uvesti neke promjene, kreće se od nule.

– Sve što se prije radilo kao ne valja. To su gluposti. Moramo prepoznati dobre stvari u sustavu i nadograđivati ih. Ta reforma počinje od nule. Ja se slažem da reforma treba, ali preskočili smo jako mnogo koraka. Svi ti loomeni, tableti i ostalo je sporedno.

Osvrnuo se i na nagrade za najbolje učitelje i nastavnike koje smatra "stravičnim".

– Nagrađivanje dobrih učitelja, a da se ne pita djecu, to je glupost. Naravno da to ne treba biti jedini kriterij, ali sada imate sustav nagrađivanja u kojem sami sebe prijavljujete. To je za mene moralno dno. Mene je sram. 

S obzirom na najavu Vlade da štrajk neće biti plaćen, a dogovoru se ne nazire kraj, postavlja se pitanje dokad će učitelji moći izdržati taj financijski pritisak.

– Da, to je golemi problem, ali nakon ovog jučer ni naša Vlada neće biti toliko hrabra da ne plati taj štrajk. Naravno da oni time žele prekinuti štrajk, ali ako je to jedina metoda, onda je to moralno dno naše Vlade.

Naglašava da mu najteže pada to što nitko od vladajućih ranije nije pokazao solidarnost.

– Vrlo malo se spominjalo da školstvo provodi najveću reformu koju je bilo koji sektor u Hrvatskoj ikad proveo. Zar nije sramotno da učitelj, koji samostalno provodi tu reformu s golemim obujmom posla, nije dobio apsolutno ništa osim naređenja da to napravi. Da nam je netko izrekao pet riječi podrške, dao bilo kakvo povećanje i rekao da razumiju što nas čeka i da se strpimo još godinu, dvije... Ali ništa – zaključuje.

VIDEO Prosvjed "Hrvatska mora bolje"

Ključne riječi

Komentara 102

AN
anna11
14:47 26.11.2019.

Jel ovo onaj koji je mrtav umoran nakon 13 godina rada u školstvu?

TI
Tigar60
13:44 26.11.2019.

Vlada ne plačaj nerad. Ja sam navodno trebao štrajkati 91.

ŠT
ŠtoReći
14:49 26.11.2019.

"zvijezda" hm

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije