Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRAŽI UKLANJANJE SANKCIJA

”Šeik” Alketbi traži od Ustavnog suda da mu vrati zamrznutu imovinu u Fortenovi

Prodaje se Fortenova grupa
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/3
27.07.2023.
u 10:32

Alketbi od Ustavnog suda traži da utvrđivanje povrede prava vlasništva, sprječavanje nepovratne štete njegovom vlasništvu u Hrvatskoj, donošenje privremene mjere kojom će se zabraniti raspolaganje imovinom Fortenova grupe u Hrvatskoj, kao i da naloži Vladi Republike Hrvatske da poduzme korake da se tvrtka SBK Art ukloni s popisa sankcioniranih subjekata.

Šeik Saif Jaffar Suhail Markhan Alketbi jučer je Ustavnom sudu Republike Hrvatske podnio ustavnu tužbu te zatražio donošenje privremene mjere zabrane raspolaganja imovinom Fortenova Grupe u Hrvatskoj. - Obratio sam se Ustavnom sudu RH jer osim ustavne tužbe nemam pravno sredstvo kojim bih mogao zaštititi svoja prava, koja su teško narušena. Iz medija sam saznao da je tvrtka koju sam kupio, SBK Art, uvrštena na listu sankcioniranih subjekata 16. prosinca, kao i da je moja tvrtka na listu uvrštena na temelju "procesa vođenog u tišini" te pukih indicija, po kojima je SBK Art pod kontrolom Rusije, što nije od 31.listopada 2022. godine, kada je završena transakcija. Time su ugrožena moja prava kao i neotuđivost vlasništva - izjavio je Alketbi.

VEZANI ČLANCI:

Alketbi od Ustavnog suda traži da utvrđivanje povrede prava vlasništva, sprječavanje nepovratne štete njegovom vlasništvu u Hrvatskoj, donošenje privremene mjere kojom će se zabraniti raspolaganje imovinom Fortenova grupe u Hrvatskoj, kao i da naloži Vladi Republike Hrvatske da poduzme korake da se tvrtka SBK Art ukloni s popisa sankcioniranih subjekata.

U Ustavnoj tužbi opunomoćenici H.E.Alketbija, odvjetnica Sandra Marković i odvjetnik Darko Don Markušić, obrazlažu da je SBK Art na listu dospio na temelju špekulacija i neprovjerenih informacija, da se i dalje nalazi pod utjecajem Sberbanka, što predstavlja tešku povredu prava vlasništva H.E. Alketbija, kojem je onemogućeno upravljanje imovinom u svojem vlasništvu.

Tu pak ipak treba reći kako je odluka, za koju kaže da je donesena u tišini, rezultat ne špekulacija nego istrage i rekonstrukcije događaja. Alketbi je sam otkrio da se za Fortenovu počeo zanimati u ljeto 2022., kada je od Miodraga Borojevića saznao da Sberbank nastoji prodati svoj udjel u Fortenovi. Borojević je medijima pak kazao drugačije - da je Alketbi još 2019. u Moskvi pregovarao u kupovini, ali je tada cijena bila previsoka. Alketbi nadalje tvrdi da je u rujnu kontaktirao predstavnike Sberbanke, a u isto vrijeme je njegov tim u Moskvi pristupio Gazprombanci kako bi razmotrili mogućnost hitnog financiranja ovog potencijalnog posla.

Tvrdi da je cijeli posao obavljen u Rusiji, zadnjeg dopuštenog dana, 31. listopada, kada je kao fizička osoba - iako kasnije tvrdi i posredstvom tvrtke Aivazovsky Invest - kupio Sberbankovu tvrtku SBK ART.

Kako bi mogao provesti transakcije, Alketbi je morao pribaviti pravnu osobu s ruskim bankovnim računom, pa je kupio tvrtku Aivazovsky Invest. No ta je tvrtka formalno posudila novac od Gazprombanke, platila Sberbankova potraživanja pa su tako sve transakcije obavljene u Rusiji i nije bilo transakcija između UAE i Rusije. Indikativno je da je Gazprombank tako jednoj maloj tvrtki kao što je Aivazovsky Invest, a koju je usto kupio državljanin Ujedinjenih Arapskih Emirata, u jednom danu dala kredit od skoro 400 milijuna eura. Nadalje, Gazprombank bi također mogao ukazivati na veze s Krešimirom Filipovićem, drugom Hrvatu koji se dovodi u vezu s transakcijom.

VEZANI ČLANCI:

Naime, Gazprom je jedan od većih naručitelja poslova za Filipovićevu rusku tvrtku Velesstroy, a Gazprombank je s Velesstroyem imao brojne kreditne i leasing ugovore. Također,  Aivazovsky invest je ušao u zasebni ugovor o pozajmici s Alketbijern pod uvjetima koji zrcale ugovor o pozajmici Aivazovsky Investa s Gazprombankom.  Aivazovskiy Invest je osnovan  25. 4. 2022. i bila u vlasništvu Yudine Nadie Borisovne, a  Alketbi se umjesto nje upisuje kao vlasnik tek 9. studenoga - devet dana nakon kupovine udjela od Sberbanke i nakon što je Aivazovsky Invest dobio 400 milijuna eura kredita od Gazprombanke.  Svi dokazi za transakcije i pripadajući ugovori su datirani s 31. 10. i vrlo su jednostavni. Primjerice, dokaz o plaćanju 400 milijuna eura sastoji se od isprintane potvrde o transakciji.

Alketbi u tužbi Ustavnom sudu nadalje tvrdi da SBK Art, kao najveći pojedinačni dioničar s 42,51 posto, ne može glasovati na skupštini krovnog društva STAK prilikom donošenja odluka, što uključuje i odluku o prodaji Fortenova MidCo-a. Ta situacija je potencijalno de facto izvlaštenje, kaže se u tužbi. No tu pak treba dodati da je tu odluku donio nizozemski sud na temelju pravila oko provođenja sankcija EU.

Alketbi nije bio obaviješten o procesu listanja SBK Arta na popis sankcioniranih, niti je od njega zatražen iskaz. SBK Art na listu sankcioniranih subjekata stavljen kao posljednji subjekt - pod rednim brojem 174. EU sankcionira tvrtke i osobe za koje se utvrdi da su odgovorne za djelovanja koja podrivaju ili ugrožavaju Ukrajinu. Na sve to investitor dodaje:- Nudim kvalitetno rješenje za budućnost Fortenova grupe kako bi u budućnosti izbjegli zaduženja, poput onog koje je dogovoreno nedavno i nužnost prodaje vitalnih dijelova kompanije. Žalosti činjenica da je refinanciranje dogovoreno uz obvezu prodaje perjanica Fortenove i gospodarstva Hrvatske u proizvodnji hrane poput Belja i PIK Vinkovaca te VUPIK-a.

Jedna od najvećih vrijednosti Fortenova grupe je proizvodnja kvalitetne i domaće hrane i moja je namjera ulagati u razvoj tog sektora poslovanja te jačati hrvatsku prehrambenu industriju. Imam rješenje koje osigurava stabilnost i razvoj Fortenova grupe, što sam i naglasio u pismu međunarodnoj investicijskoj banci Lazard, kada sam iskazao jak interes za preuzimanje Fortenova Group MidCo. U kompaniju sam spreman nastaviti ulagati. Pokušaj prodaje Fortenova grupe kroz proces kojeg je menadžment tvrtke započeo krajem travnja ove godine nije ni na koji način imao za cilj dobrobit same tvrtke. I danas postoji ozbiljan rizik da kompanija padne u ruke samo jednog suvlasnika.

Komentara 12

JO
Jojmene
11:47 27.07.2023.

"Šeik."

PA
pavlov
11:38 27.07.2023.

Trebao bi i Veljko Kajtazi da da izjavu.... Roma sa Karašice - Pavu Vujnovca, se napada samo zato što je Rom.... Ko je vama svima drugima kriv, što im Kukuriku koalicija nije izglasala zakon tipa LexPPD!!! Nemožemo svi biti tajkuni, ali neki mogu.... Powered by ŽacDolački i pilica iz Bauhausa!!!!

PR
prajdali100
11:21 27.07.2023.

Braćo draga što nam se događa? Ovaj kao brani hrvatske interese.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije