Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODLUKA NIZOZMSKOG SUDA

'Šeik' nema nikakva prava, Vujnovcu otvoren put za upravljanje Fortenovom

Pavao Vujnovac
Foto: Emica Elveđi/Pixsell
1/3
29.12.2022.
u 21:15

Nizozemski prizivni sud odlučio da glasovi dioničara tvrtke SBK ART moraju biti zamrznuti jer je kompanija pod sankcijama. Odluka se temelji na novom tumačenju funkcioniranja sankcija EK

SBK ART i njegov vlasnik Saif Alketbi nemaju nikakva glasačka prava u Fortenovi. Kako je kompanija pod sankcijama, bez obzira na formalnu "promjenu" vlasnika transakcijom Sberbanka i "šeika" Alketbija, glasovi njezinih dioničara moraju biti zamrznuti, odlučio je danas nizozemski prizivni sud kojemu se žalila kompanija SBK ART u postupku protiv Fortenova grupe te i OPEN PASS LIMITED-a, dioničara Fortenove, a koja je dio ENNA grupe, na čijem je čelu Pavao Vujnovac. Tom pravomoćnom odlukom suda Vujnovcu je otvoren put za samostalno i nesmetano upravljanje Fortenova grupom. Skupština koju je po dnevnom redu predložio Vujnovac u cijelosti je zakonita.

Nova pravila

Odluka se temelji na novom tumačenju funkcioniranja sankcija koje je Europska komisija donijela tek početkom prosinca, a koja je popunila pravosudni vakuum na koji je ukazao baš slučaj Fortenove i Sberbanka, odnosno tvrtke SBK ART. Slučaj se vodio u Nizozemskoj jer su tamo depoziti Fortenove.

Glasačka prava smatraju se nematerijalnim ekonomskim resursom budući da se njima mogu koristiti za dobivanje sredstava, dobara ili usluga. Stoga glasačka prava dioničara kompanija koje su pod EU sankcijama, kao što je SBK ART, moraju biti zamrznuta i tako spriječeno njihovo korištenje. Dioničari sankcioniranih kompanija ne mogu ostvariti svoja izravna ili neizravna glasačka prava ni pod kojim okolnostima ni u bilo koju svrhu. Pravo glasa mora biti potpuno zamrznuto.

Ta je uputa Europske komisije, koja je donesena tek 9. prosinca, bila ključna za odluku nizozemskog prizivnog suda da donese presudu po kojoj – bez obzira na (formalnu) promjenu vlasnika, odnosno "transakciju" kojom je Sberbank svoj udio od 41,82 posto prodao državljaninu UAE Saifu Alketbiju, zabrani njezinim dioničarima korištenje prava na glasovanje pri bilo kakvim odlukama koje se tiču Fortenove i time odbace žalbu SBK ART-a.

EK nije time donio pravni akt, već radni dokument koji daje smjernice nacionalnim tijelima od kojih se očekuje da ih uzmu u obzir kako bi se postigla jedinstvena primjena sankcija u cijelom EU. Nizozemci su promptno postupili i dopunili regulativu odlukom da "bez obzira na sve, manjinski interesi sankcioniranih dioničara moraju biti zamrznuti, što znači, na primjer, da im se ne može isplatiti nikakva dividenda niti mogu ostvariti glasačka prava".

SBK ART ranije se žalio da im nije omogućeno sudjelovanje na sjednicama skupština dioničara. Tomu je prethodio poziv Upravnog odbora Fortenova STAK dioničarima na sastanak 18. kolovoza u Amsterdamu. Fortenova je objavila da je sankcioniranim dioničarima na temelju sankcija SAD-a, Velike Britanije i EU zabranjeno glasati, odnosno da će njihovi glasovi biti zanemareni. Na dnevnom redu te sjednice bio je prijedlog koji je uvrstio Open Pass o izmjeni uvjeta upravljanja i statuta Fortenova STAK-om, ponajprije o tome da se odluke mogu usvojiti većinom od 65 posto glasova ako je najmanje 35 posto dioničara pod sankcijama. U rujnu je nizozemski sud odlučio da se pravo glasa sankcioniranima ne dopušta ako je riječ o odlukama koje nemaju znatnog učinka na poslovanje tvrtke i vlasničke odnose jer svrha sankcija nije izvlaštenje. Ali ako imaju, posebno ako će i sankcioniranim dioničarima donijeti nerazmjernu štetu – a riječ je o procjeni suca na osnovi argumentacije koju podastiru strane u postupku – onda i sankcionirani mogu nazočiti sjednicama skupštine i iskoristiti svoje pravo glasa. SBK ART bio je nezadovoljan odlukom i žalio se.

Odbacili zahtjev

Hrvatska je ranije ovog mjeseca predložila uvrštavanje tvrtke SBK ART sa svim dokaznim materijalima na listu sankcioniranih u EU, jer smatra da je ta tvrtka i dalje povezana sa Sberbankom, što je i učinjeno. Ranije, prije transakcije i "prodaje" Alketbiju, SBK ART bio je sankcioniran, ali preko Sberbanka. Uz činjenicu da je sada i SBK ART formalno na listi sankcioniranih u EU, ali i novog tumačenja zakona, prizivni sud odbacio je njihov zahtjev u potpunosti.

Pravila o sankcijama sprečavaju SBK da bude primljen na sastanak dioničara i ostvarivanje prava glasa vezanih za njegove depozitarne potvrde, zaključio je sud. Pridržavajući se pravila o sankcijama, tijelo ne postupa nefer ili nerazumno prema dioničarima, dodaju. Tvrtki SBK ART naloženo je i plaćanje svih sudskih troškova. 

Komentara 7

Avatar antikomunist2
antikomunist2
21:57 29.12.2022.

Treba se biti jako kreativan u zaobilaženju istine pa pokušati nekako iskonstruirati nekakvu "zapovijednu odgovornost" Andreja Plenkovića i HDZ-a. Praćenje svih tih "kreativaca" pridonjelo je iskustvo da u smjeru gospodina Plenkovića nikada nije nemoguće iskonstruirati nešto.

MU
Muzakus
18:02 13.01.2023.

Sad kad Vujnovac proda Pevex i otkupi šeikov dio u pola cijene. Pa onda za 2 godine na burzu za tri puta veću cijenu. To je biznis.

Avatar Asterix
Asterix
21:34 29.12.2022.

Ovaj će eksplodirati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije