Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Šefica Ureda državne uprave uzela otpremninu pa se vratila na posao

Jasminka Širola utjecajna je članica HDZ-a, a na javnoj natječaju koji je raspisala Županija bila je jedini kandidat.
19. svibnja 2020. u 20:17 29 komentara 20753 prikaza
Jasminka Širola na skupu HDZ-a u Koprivnici potkraj veljače ove godine
Foto: Robert Mihaljević
Pogledajte galeriju 1/2

Bivša šefica Ureda državne uprave u Križevcima Jasminka Širola podnijela je prošle godine zahtjev za prestanak radnog odnosa koji je bio uvjet za stimulativnu otpremninu.

Zlata Bartl TETA VEGETA Cijela Koprivnica se zalaže da izumiteljica dobije spomenik: ona u kuti s Vegetom u rukama

Uredi državne uprave diljem Hrvatske od 1. siječnja ukinuti su te pripojeni županijama. Vlada je osigurala 150 milijuna kuna za stimulativne otpremnine za sve one koji su htjeli otići.

Jasminka Širola odlučila je iskoristiti zakonsku mogućnost, a naši dobro upućeni izvori tvrde kako je 15. prosinca otišla iz Ureda uz otpremninu od oko 200.000 kuna. Već drugi dan prijavila se na Zavod za zapošljavanje.

No, gospođa Širola nije dugo bila nezaposlena, pa danas radi isto ono što je godinama radila: izvlaštenja zemljišta za velike državne infrastrukturne projekte.

Nekad kao voditeljica križevačke ispostave Ureda državne uprave, a danas kao savjetnica za imovinska prava u novom županijskom Upravnom odjelu za opće poslove, onom u koji su 1. siječnja prešli svi zaposlenici Ureda državne uprave.

Jasminka Širola, tvrde naši sugovornici, utjecajna je članica HDZ-a u Križevcima i osoba od povjerenja šefa gradske organizacije dr. Mate Devčića, ravnatelja koprivničke bolnice. Dio je to moćnog križevačkog političkog lobija na čijem je čelu župan Darko Koren, čelnik stranke Mreža koja vlada županijom u koaliciji s HDZ-om.

Policija - ilustracija PRIJAVLJEN I VOZAČ Suluda vožnja kod Koprivnice: Pijani suvozač iskočio iz jurećeg automobila

Širola se u veljači javila na natječaj koji je raspisala Županija za radno mjesto savjetnice za imovinska prava. Bila je jedina kandidatkinja i uspješno je prošla sve testove i razgovore. Početkom ožujka zaposlena je na određeno, s mogućnošću produženja ugovora o radu.

Jasminka Širola uglavnom potvrđuje ono što je faktografski poznato. Otišla je, kaže, iz Ureda državne uprave 15. prosinca uz otpremninu te se drugi dan prijavila na Zavod za zapošljavanje jer nije imala uvjete za mirovinu.

Na Zavodu je aktivno tražila posao, sudjelovala na edukacijama te se jedina javila na natječaj koji je u veljači raspisala Županija. Ne vidi baš ništa sporno u činjenici da opet radi ono što je godinama radila – izvlaštenja nekretnina.

“Ja sam specijalist za izvlaštenja, imam veliko iskustvo i kompetencije na tim poslovima. Bavim se postupcima izvlaštenja za gradnju brze ceste, to je ogroman posa”, upozorava gospođa Širola.

Ističe kako je na natječaju za to radno mjesto zadovoljila sve uvjete i prošla zahtjevna testiranja.

“Bila sam jedini kandidat. Baš bih voljela da se još netko javio, pa da prođe svu tu zahtjevnu proceduru”, navodi.

PBZ DONACIJA PBZ pomaže žrtvama potresa i oboljelima od koronavirusa: Donirali su gotovo pet milijuna kuna

Kaže kako nije ona određivala tko će lani otići iz Ureda državne uprave, odnosno tko je višak. Odnosno, da nije otišla svojevoljno. No, tu je gospođa Širola, po svemu sudeći, na skliskom terenu s obzirom na propisanu proceduru za stimulativne otpremnine.

Otpremninu su, naime, mogli dobiti svi koji ostvaruju pravo na starosnu mirovinu između srpnja 2019. i prosinca 2025. godine, a trebali su do 1. listopada sami podnijeti pisani zahtjev za prestanak radnog odnosa.

Osim toga, malo je vjerojatno da bi HDZ-ovu dugogodišnju šeficu ispostave Ureda državne uprave u Križevcima netko iz državne uprave silom tjerao na Zavod za zapošljavanje.

Iz Županijske uprave u Koprivnici odgovorili su nam kako s otpremninom nemaju ništa jer je riječ o razdoblju kad joj poslodavac nije bila Županija, već Ured državne uprave.

“S obzirom da je nastavak izgradnje brze ceste od izuzetne važnosti za našu županiju, zbog pripreme dokumentacije za izvlaštenja i povećanog opsega tih poslova vidjeli smo potrebu za raspisivanjem natječaja za izdvojeno mjesto rada u Križevcima, a sukladno planu prijema za ovu godinu.

Policija 40-GODIŠNJAK Jeza u Koprivnici: Spolno iskorištavao dijete mlađe od 15 godina

Na oglas je pristigla jedna prijava koja je zadovoljavala formalne uvjete. Rok od šest mjeseci potreban je za pripremu tog dijela dokumentacije u ovoj fazi razvoja projekta.

O stranačkoj pripadnosti nemamo nikakvih spoznaja, niti je to imalo bilo kakav utjecaj na izbor gospođe Širola”, odgovorila nam je u utorak poslijepodne Melita Ivančić, pročelnica Službe ureda župana Darka Korena.

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

Zagreb: Atmosfera u centru grada
OBJAVILI I UVJETE
Prilika koja se ne propušta: Nude stan u Zagrebu, plaću do 15.000 kn, auto i mobitel
Hidradenitis suppurativa/acne inversa
INTERVJU
Prof. dr. Brajac: Postoji velik broj bolesnika koji se, bez ispravne dijagnoze Hidradenitis suppurative, još uvijek ne liječe ili se liječe neadekvatnom terapijom
 • Deleted user:

  Hahaha bit će da je sve legalno.

 • Avatar rektalnispeleolog
  rektalnispeleolog:

  Pa sta? Mi to tako! Moze se!

 • jfk:

  Na tisuce je ovakvih HDZovaca po Hrvatskoj. Ima ih i iz drugih stranaka ali svi zajedno nemaju niti pola koliko ih HDZ ima.