Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pomozimo!

Sedmogodišnju Lauru samo operacija može spasiti od sljepoće

djevojcica
26.11.2010.
u 15:40

Zahvat na klinici u St. Petersburgu, avionska karta i smještaj za pet dana iznosi oko 4000 eura, a mi taj novac nemamo, kaže očajna Ines Neznanović

Prije godinu i pol na rutinskom pregledu sedmogodišnjoj Lauri Neznanović iz Vinkovaca dijagnosticirana je visoka kratkovidnost koja je će samo rasti pa postoji velika opasnost od sljepila.

Ostalo je malo vremena

– Bili smo šokirani kada nam je liječnik rekao da pomoći nema sve dok se ne razvije kako ona tako i njene oči i da je sve u genetici jer je urođeno. Ona je tada imala dioptriju -7,5 i -3,5, a bude li se povećavala, a rast će, može narasti na -16 ili -20, a to je – rekao nam je liječnik – sljepoća. Bili smo šokirani kada smo otkrili kako nitko od liječnika ne može utvrditi točnu dioptriju. Neki su tvrdili da joj prijeti sljepoća, drugi da nema pomoći, ali neki su govorili kako se rast dioptrije može zaustaviti. Naši liječnici su mi rekli kako se takav zahvat radi jedino u Rusiji, u klinici Fjodorov u St. Peterburgu pa smo se obratili njihovu predstavništvu u Zagrebu, gdje su preporučili da nemamo vremena na gubljenje i što prije odvedemo Lauru na operaciju – kaže zabrinuta Laurina majka Ines Neznanović.

Učinkovitost 80 posto

Majka kaže da ne postoje lijekovi da bi se to zaustavilo, a ako dioptrija prijeđe -11 neće moći ni na lasersko uklanjanje, a Laura je blizu toj visokoj dioptriji. Laurinim roditeljima je objašnjeno da operacija traje 20 minuta pod općom anestezijom i da nema rizika, a učinkovitost je 80 posto.

– Zahvat, avionska karta za Lauru i pratnju jednog roditelja i smještaj za pet dana iznosi oko 4000 eura, a to je za nas velik novac. Rodbina je obećala pomoć, no to nije dostatno. Ja ne radim, a suprugova plaća je već opterećena kreditom i ne možemo podići kredit za ovu namjenu. Kad bismo imali vremena nekoliko godina, skupili bismo taj novac, ali vremena nemamo pa se obraćamo dobrim ljudima za pomoć kako bismo Lauru spasili od sljepoće – kaže Ines Neznanović.

Pomoć za odlazak u Rusiju i operaciju djevojčice iz Vinkovaca može se uplatiti na žiroračun broj 2340009-3101736784 u Privrednoj banci Zagreb. 

Ključne riječi

Komentara 2

PI
prava istina
15:55 26.11.2010.

Apsolutno suosječam sa roditeljima ove male djevojčice ali mi ipak neke stvari nisu jasne. Dijete ima apsolutnu zaštitu preko osiguranika oca, liječnici kažu da je jedina mogučnost operacija u inozemstvu i sad mi nije jasno kako to ne plaća HZZO-o. To je nedopustivo ako je istinito da se to kod nas nemože operirati. Ovdje treba pod hitno zatražiti od HZZO-a i ako ne plate onda ljepo ministra pod kaznenu i s njim u bajbokanu jer se ne drži zakona da se svakom bolesnom treba pomoći a posebice djetetu.

IN
INES03
18:14 01.12.2010.

Hvala na suosjećanju. Želim Vam ukratko objasniti o čemu se zapravo radi u našem slučaju. HZZO nam je jasno rekao kako od njih ne možemo dobiti nikakvu pomoć jer se zahvat radi u inozemstvu.Većina naših oftamologa nije upoznata sa ovakvom vrstom zahvata a niti ju žele preporučiti kako su nam pojasnili ljudi koji su bili u Rusiji i napravili ovakav zahvat. Konkretno obitelj čije je dijete koje sada ima 7g a zahvat je imalo prije 2g. Da su slušali naše liječnike tko zna da li bi danas vidjelo. Od njih smo i dobili preporuku. Što se tiče ministra i zakona mislim da nije vrijedno spomena a mi smo sretni da možemo otići i na kraj svijeta kako bi pomogli našoj kćerki. Ovim putem se zahvaljujem svim dobrim ljudima koji su do sada pomogli.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije