Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

SDP: Preraspodjelom proračuna Ministarstva obrazovanja Vlada derogirala Sabor

28.11.2008.
u 12:52

SDP-ovi saborski zastupnici danas su optužili Vladu da je preraspodjelom 212 milijuna proračunskih kuna u Ministarstvu obrazovanja bez odluke Sabora, zloupotrijebila zakon i derogirala parlament, što su, u okolnostima aktualne krize, ocijenili izuzetno opasnim.

Esdepeovci Gvozden Flego, Josip Leko i Marija Lugarić su na konferenciji za novinare ocijenili kako to što je ovogodišnji državni proračun mijenjan tri puta - donesen je u ožujku, u srpnju je bio rebalans, a Vlada je ove jeseni jednostrano preraspoređivala proračun Ministarstva - samo svjedoči o nesposobnosti Vlade u planiranju i o njezinim autoritativnim namjerama.

Najkritičniji je bio Flego, koji je kazao kako situaciju u kojoj izvršna vlast počne derogirati, stavljati se iznad i nametati zakonodavnoj vlasti pravna i politička znanost prepoznaju kao izvanredno stanje, "koje je izuzetno opasno u kriznim situacijama".

- Bojimo se tog stanja i kako će se Sanaderova Vlada ponašati u kriznom stanju, koliko će se za svoje odluke konzultirati s predstavnicima naroda i poštivati zakonske procedure - kazao je Flego.

Rekao je da su Vladinom preraspodjelom novca namijenjenog obrazovanju i znanosti bez odluke Sabora, koji je donošenjem državnog proračuna i njegovim rebalansom obavio ustavnu i zakonsku ulogu uredivši raspodjelu i trošenje proračunskog novca, ukinuta Primorčeva obećanja o Hrvatskoj kao društvu znanja, a smanjena su i sredstva za brojne razvojne projekte.

Najviše ga, pak, smeta smanjenje stavki za visoko obrazovanje, posebno manja izdvajanja za zagrebačko Sveučilište, "koje je najstarije, najveće i bez njega neka druga sveučilišta ne bi mogla ni postojati.

- To nije samo kaos, nego zlodjelo - poručio je Flego, koji, osim Primorca, najodgovornijim za stanje u obrazovanju i znanosti drži Ivu Sanadera, i kao premijera i kao predsjednika Središnjeg vijeća za znanost i tehnologiju.

I Leko je Vladu optužio da derogiranjem Sabora "dovodi u opasnost da se u Hrvatskoj počne autoritativno funkcionirati, a što neće biti u korist upravljanja krizom i u korist građana, nego u korist premijera i njegovih suradnika".
- Ako se tako nastavi, onda Vladi i premijeru neće ni trebati Sabor - rekao je.

Marija Lugarić kazala je da je najveći dio od 212 milijuna kuna s pozicije znanosti i obrazovanja preraspoređen u gradnju osječke sportske dvorane za potrebe Svjetskog prvenstva u rukometu, za nabavku udžbenika te za plaće u školama i na sveučilištima.

- Oduzima se visokom obrazovanju, znanosti i tehnologiji da bi se dalo tamo gdje se nije dobro planiralo - rekla je.

(Hina)

Ključne riječi
SDP

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije