Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
počelo lobiranje

SDP Milanovića gura u Bruxelles, on bi na Pantovčak kao nezavisni

Zoran Milanović
Dalibor Urukalović/PIXSELL
09.08.2017.
u 11:35

U Europarlament opet bi Tonino Picula i Biljana Borzan, a ambicije navodno imaju i potpredsjednik stranke Rajko Ostojić te Bojan Glavašević i Domagoj Hajduković

Tko u SDP-u želi na listu za EU parlament pitanje je o kojem se na Iblerovom trgu već naveliko diskutira iako do europskih izbora ima više od godinu i pol dana. Više članova vodstva i saborskih zastupnika SDP-a potvrdilo nam je da je lobiranje za mjesta na listi već krenulo pa se tako već špekulira i o imenima potencijalnih kandidata koji bi se našli na listi.

Preferencijalni igrači

Isti izvori tako kažu kako SDP-ovi EU parlamentarci Tonino Picula i Biljana Borzan gotovo sigurno mogu očekivati da će opet biti na listi jer bi se njihovo micanje teško moglo opravdati s obzirom da je Picula na prošlim izborima osvojio najviše glasova, a Borzan jer je jedna od najaktivnijih EU parlamentaraca. No veliko je pitanje na koja bi mjesta ovog puta mogli računati, da li na ona prva “sigurna” ili će se za ulazak u EU parlament morati izboriti putem preferencijalnih glasova. Kao potencijalni se kandidat na Iblerovom trgu za listu za EU parlament također spominje i potpredsjednik SDP-a Rajko Ostojić, a navodno je za tu funkciju zainteresiran i član Predsjedništva i saborski zastupnik Bojan Glavašević.

– Još je rano za taj razgovor, ali držim da je moja dužnost da kao potpredsjednik saborskog odbora za europske poslove aktivno sudjelujem u stvaranju programa koji će SDP ponuditi za EU izbore– poručio je Glavašević. Špekulira se i da bi u Bruxelles rado i međunarodni tajnik i saborski zastupnik SDP-a Domagoj Hajduković koji pak kaže kako mu tako nešto nije nuđeno niti je sam o tome razmišljao.

Pitanje koje se također već postavlja je i tko će od SDP-ovih partnera biti na listi, a EU parlamentarac, IDS-ov Ivan Jakovčić najvjerojatniji je kandidat.

– Vjerojatno će Jakovčić ponovno ići s nama, ali osobno držim da bi se za ulazak u EU parlament trebao izboriti preferencijalnim glasovima i da bi prvih pet mjesta te zadnje od ukupno 11 na listi trebalo biti rezervirano za SDP-ovce– kaže izvor iz SDP-a. I još jedan član Predsjedništva drži da bi Jakovčić ponovno trebao biti na zajedničkoj listi za EU parlament.

– On sigurno može donijeti 30 tisuća glasova. Njemu samome to nije dovoljno, a za listu je značajan broj glasova– kaže naš izvor.

Nije tajna i da dio stranačkog vodstva već neko vrijeme lobira za opciju da na toj listi bude i bivši šef Zoran Milanović jer drže da bi to za stranku bilo odlično. I dok neki u SDP-u pričaju kako se i sam Milanović već raspitivao kod europarlamentaraca za prava i obveze koje imaju oni koji su mu bliski kažu da on za tu funkciju i nije pretjerano zainteresiran.

– Mislim da ga to ne zanima iako bi za sve nas bilo bolje da pristane biti na listi jer bi nam donio gro glasova. Pričalo se s njim o tome, ali nije pretjerano entuzijastičan– kaže jedan član vodstava SDP-a koji vjeruje da Milanovića puno više od EU izbora zanimaju oni za predsjednika države.

Isto kaže još jedan saborski zastupnik SDP-a blizak Milanoviću koji ističe kako bivši šef stanke može biti jocker samo za jedne izbore.

Bijeg od predizbora

– Ili će se kandidirati za EU izbore ili biti kandidat za presjednika. Sve drugo je kalkuliranje. A njega mnogo više zanima Pantovčak– kaže izvor iz stranke.

Odluči li Zoran Milanović doista ući u utrku za Pantovčak, dodaje naš izvor, to će vjerojatno učiniti kao nezavisni kandidat što mnogi u stranci vide kao njegov bijeg od predizbora za predsjedničkog kandidata SDP-a koje je ta stranka kao novinu uvela 2009. godine.

Mislim da Milanović sigurno neće ići na predizbore. A i zašto bi kad kao predsjednik države ionako ne možeš biti i član stranke. Time bi pokazao da vjeruje u svoju pobjedu. Naravno, neće se protiviti da ga SDP podrži kao kandidata za predjednika. Dapače, tražiti će njihovu podršku, a osobno smatram da bi za SDP bilo suicidalno da mu je ne pruže i da idu sa nekim drugim kandidatom– kaže izvor iz SDP-a. 

Komentara 50

Avatar southman
southman
11:46 09.08.2017.

Propala stranka, propalih političara !!

DU
Deleted user
12:17 09.08.2017.

Hahaha.Smješni ste vi u večernjem, kao i ovi jadnici iz te regionalne stranćice.

HR
Hrvatska
11:50 09.08.2017.

Ma dajte vise ne sramotite se.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije