Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BIVŠI POLITIČARI

Kako Karamarku i Milanoviću ide u poduzetništvu

Zoran Milanović i Tomislav Karamarko
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/2
02.08.2017.
u 11:55

Milanović je za direktora u svoju tvrtku doveo Dinka Sutona, bivšeg poslovnog tajnika SDP-a. Ni on ne govori čime se tvrtka točno bavi

Politički porazi natjerali su ih na privatni biznis. Obojica su krenula ambiciozno: jedan uz najavu da “ide nešto i zaraditi”, drugi s idejom o “think-tank” institutu kakav u Hrvatskoj zapravo nije postojao.

Ali, u podvlačenju crte nakon prvih desetak mjeseci njihovih postpolitičkih, poslovnih karijera, čini se da je Tomislav Karamarko zaposleniji i transparentniji oko svoje nove karijere nego što je to Zoran Milanović.

Nakon najave da “ide nešto i zaraditi jer od ovoga (politike, op.a.) teško”, bivši premijer i predsjednik SDP-a osnovao je početkom studenog 2016. tvrtku za konzalting EuroAlba Advisory, puštao je glasine da želi politički savjetovati vladu Albanije ili neke druge države kandidatkinje na putu prema članstvu u EU, ali u nedavnom intervjuu za Jutarnji list nije uspio niti navesti, niti barem opisno reći da ima ijednog takvog klijenta.

Krucijalni problemi

– Bavim se savjetovanjem, mislim da moje iskustvo, znanje pa i kontakti mogu pomoći mnogima koji su zainteresirani, i od toga živim. S detaljima je upoznata porezna uprava, i poslovni partneri, i to je sve što mislim reći. No, nema tu ničega misterioznoga – odgovorio je na izravno pitanje koji mu je danas posao i što točno radi.

Za razliku od Milanovića, Karamarko je u svibnju 2017. u tekstu za europski politički portal Euractiv pokušao objasniti čime se planira baviti njegov novoosnovani Institut za sigurnost i prosperitet Hrvatske, a u lipnju se pohvalio kako je ISPH pokrenuo suradnju s jednim od najvećih američkih “think-tank” instituta, Heritage Foundationom.

Milanović u protekla dva dana nije uzvraćao na naše pozive da razgovara o tome čime se točno njegova tvrtka bavi, a Karamarko se spremno odazvao i u telefonskom razgovoru objasnio kako je zadovoljan početkom rada svog instituta, iako priznaje da je “sve to još u povojima”.

– ISPH je neovisan, nestranački institut u koji je dobrodošao svatko tko želi dobro svojoj zemlji i ima stručno znanje o pitanjima važnima za Hrvatsku – kaže bivši predsjednik HDZ-a i neostvareni premijer, bivši potpredsjednik Vlade Tihomira Oreškovića.

– Što se tiče politike, nisam joj rekao zbogom. I ovo čime se sada bavim je politika, ali ne moram raditi kompromise, svađati se s kadrovima, nego se mogu baviti krucijalnim problemima s kojima je Hrvatska suočena – dodaje Karamarko.

Milanović je za direktora u svoju tvrtku EuroAlba Advisory nedavno doveo Dinka Sutona, bivšeg poslovnog tajnika SDP-a, no ni direktor nam nije mogao odgovoriti na pitanje čime se tvrtka točno bavi i tko su joj klijenti.

– Nisam ovlašten davati izjave, morate pitati vlasnika. Ne bih htio dobiti otkaz – rekao je Suton. Na pitanje je li moguće, s obzirom na to da vlasnik Zoran Milanović u intervjuu nije odgovorio na to pitanje, da EuroAlba zapravo još uvijek nema nijednog klijenta kojeg savjetuje, Suton je odgovorio: – Da nema nijednog klijenta, vjerojatno bi se firma ugasila. A možda ih ima stotinu… – rekao je direktor tvrtke EuroAlba Advisory.

Neslužbeno, od izvora bliskih Zoranu Milanoviću doznajemo da je on s jednom osobom podijelio informaciju da mu je u poslu “krenulo”, s drugom osobom da ima ugovor s nekom energetskom tvrtkom iz Njemačke, a treći sugovornik kaže da Milanović i privatno o svom poslu govori kao i u nedavnom intervjuu: tako da ne kaže ništa.

Put u Južnoafričku Republiku

U Albaniji, čiju je vladu i premijera Edija Ramu Milanović priželjkivao kao klijenta kad je otvarao konzultantsku tvrtku, nitko se nije pohvalio da se služi uslugama bivšeg hrvatskog premijera. Novi list je u svibnju objavio da je Milanović poslovno putovao u Južnoafričku Republiku, ali nije objašnjeno znači li interes za južnu Afriku to da je kao konzultant izgubio prvotno najavljeni interes za jugoistočnu Europu.

Neslužbeno se u kuloarima govorilo da bi konzultantsku “gažu” Milanović mogao pronaći i kod Ivana Čermaka, vlasnika Croduxa kod kojeg se zaposlio i bivši Milanovićev ministar obrane Ante Kotromanović. Pokušali smo i to provjeriti kod samog Čermaka.

– Nemamo za sada nikakvu poslovnu suradnju. Ali kad bismo ga trebali, angažirali bismo ga – kaže Ivan Čermak.

Komentara 48

Avatar pad sa Patrie 2
pad sa Patrie 2
12:09 02.08.2017.

Milanoviću toliko dobro ide da se u medijima sve više piše kako se vraća na velika vrata u politiku. toliko o sposobnosti muljatora kada nije na špalama izmučene države

SN
Samo naprijed
12:10 02.08.2017.

Milanoviću, vratite se u politiku!!! Da izgubite izbore po sedmi puta.

DR
drugPlenky
13:07 02.08.2017.

Tomislav je digao HDZ iz pepela a onda su ga srušile mračne sile ali on je fenix i kad se razobliče sve laži komunista eto njega

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije