Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ukinuta drakonska mjera

SDP će tražiti pet milijuna kuna iz državne blagajne

alaburic
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
21.12.2013.
u 17:00

Temeljem te odredbe SDP-u je uskraćeno pet milijuna kuna, a Vladimiru Bileku i Furiju Radinu po 81.431 kuna

Ustavni sud ukinuo je članak 42. Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe u povodu prijedloga koji je uime SDP-a podnijela odvjetnica Vesna Alaburić. Spornom odredbom, neovisno o prekršajnoj odgovornosti (kazna od 50.000 do 500.000 kuna), stranka, nezavisni zastupnik, zastupnik nacionalnih manjina i nezavisni član lokalnog i regionalnog predstavničkog tijela, koji u propisanom roku ne objave godišnje financijsko izvješće, na tri mjeseca gube pravo na financiranje iz državnog proračuna.

Temeljem te odredbe SDP-u je uskraćeno pet milijuna kuna, a Vladimiru Bileku i Furiju Radinu po 81.431 kuna. Odvjetnica Alaburić pozvala se na načelo razmjernosti kao jedan od tri temeljna uvjeta na kojima i europski sudovi inzistiraju pri ograničavanju temeljnih ljudskih prava i/ili sloboda, a ovdje je to pravo na udruživanje u političke stranke.

Dakako, i stranke su dužne polagati račune, ali gubitak prava na financiranje iz proračuna predstavlja flagrantno kršenje načela razmjernosti. Sudac izvjestitelj Aldo Radolović uvodno je rekao da je riječ o “visokokvalitetnom prijedlogu” za ocjenu ustavnosti. Odvjetnica Alaburić potvrdila nam je da će temeljem odluke Ustavnog suda tražiti izmjenu pojedinačnog akta kojim je SDP-u uskraćeno financiranje iz proračuna. Dakako, očekuje da će odluka biti ukinuta i novac vraćen SDP-u. 

>> Ustavni sud ukinuo radnu obvezu liječnicima!

Komentara 6

BO
booloo
18:34 21.12.2013.

očekuje da će odluka biti ukinuta i novac vraćen SDP-u. ------------------------------------------------------------------------------------- zato se HRVI uzima 10% od mirovine . da bi se moglo namiriti sdp zbog njegovog nerada.

Avatar žič
žič
17:59 21.12.2013.

pa da,to si njihovi krvavo zarađeni novci.....

US
U sridu
20:15 21.12.2013.

Zar nije Milanovic izjavio da uvode red? kojeg sami krse.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije