Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Udarac vladi

Ustavni sud ukinuo radnu obvezu liječnicima!

ustavni sud
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
20.12.2013.
u 10:44

Prijedlog za ocjenu ustavnosti radne obveze za bolničke liječnike podnio je Hrvatski liječnički sindikat

Ustavni sud ukinuo je danas odluku Vlade o uvođenju radne obveze liječnicima u bolnicama jer Vlada nije bila ovlaštena donijeti takvu odluku pozivajući se na stari Zakon o zdravstvenoj zaštiti u kojem su se navodili kriteriji za uvođenje obveze koje je Vlada sada pokušala iskoristiti.

Prijedlog za ocjenu ustavnosti radne obveze za bolničke liječnike podnio je Hrvatski liječnički sindikat i to nakon što je Vlada nakon 58 dana radnom obvezom prekinula štrajk liječnika.

Vlada se nije očitovala nego je ministar tek jučer tražio dodatni rok za očitovanje, ali mu se nije moglo udovoljiti jer je sjednica suda već bila zakazana. Vlada je kao poslodavac u štrajku liječnika mogla koristiti sredstva koja joj daje Zakon o radu, ali se umjesto toga pozvala na Zakon o vladi, odnosno bila ovlaštena uvesti radnu obvezu nego se pozvala na stari zakon iz 2003. koji nije na snazi od 2006. čime je osporila liječnicima pravo na štrajk. Hrvatski liječnički sindikat ima pravo nakon objave odluke u Narodnim novinama odlučiti hoće li nastaviti štrajkati.

Ukinut je i članak 42. Zakona o financiranju političke aktivnosti i izborne promidžbe. Riječ je o odredbi na temelju koje politička stranka ili nezavisni zastupnik koji ne objave godišnje financijsko izvješće u roku gube pravo na financiranje kroz jedno tromjesečje. Ukinute su i odredbe Zakona o sigurnosti na provedbi na cestama članak 2, stavak 1. točka 67, članak 285 i stavak 1. točka 3. i to u odnosu na vozače kojima je upravljanje vozilom zanimanje, odnosno kojima su do 17. lipnja 2008. prestala dvogodišnja zabrana i ograničenja na temelju članka 221. MUP je obvezan cijelu sljedeću godinu pratiti stanje primjene zakona u odnosu na mlade vozače koji ne smiju voziti automobil s motorom jačim od 80 kW te njihovo kažnjavanje pa će Ustavni sud donijeti i odluku o ustavnosti te odredbe. 

Ustavni je sud ukinuo odredbe navedenih zakona na temelju prijedloga Zorana Milanovića i još 63 zastupnika SDP-a, a koji je uime stranke podnijela odvjetnica Vesna Alaburić.

>>Radnu obvezu liječnika pravdaju argumentima koje je HDZ odbacio

Komentara 95

Avatar popišulja
popišulja
10:52 20.12.2013.

ova vlada je kao vreća za napucavanje, nakon svake "mudrolije" koju "osmisli"

GI
gismund
11:04 20.12.2013.

kakav je to niz aperkata i krošea sa svih strana, milina za gledanje :-)))

AB
abendblatt
11:39 20.12.2013.

Opet jedna pljuska Milanovicu, Grbinu, Miljenicu, Josipovicu, kvazi Pravnicima, pa ti ljudi moraju svoje pravnicke diplome upotrebiti kod prve nuzde u WC-u, oni "donose" zakone mjenjali bi Ustav, a o pravu pojma nemaju, nezaposlenost raste, Milanovicu, podnesi ostavku Vlade, Josipovicu raspisi nove prijevremene parlamentarne izbore, dosta je bilo vaseg neznanja i nesposobnosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije