Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZVJEŠTAJ DRŽAVNE REVIZIJE

Saborska zastupnica popravila vlastiti auto o državnom trošku, tvrdi da je za sve kriv računovođa

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
25.12.2020.
u 19:11

Prema zakonu strankama koje su se ogriješile o zakon prijeti kazna do 50 tisuća, a čelnicima do 20 tisuća kuna.

Državna revizija završila je izvještaj o poslovanja stranaka i saborskih zastupnika u prošloj godini, te su utvrdili da se 20 stranaka i dvoje zastupnika odlušile o preporuke i naloge. Najveći dio nepravilnosti uglavnom se odnosi na manje stranke, no utvrdili su i da je jedna od zastupnica o državnom trošku popravljala vlastiti automobil. 

Podsjećamo, stranke su 2019. godine dobile iz državnog proračuna gotovo 100 milijuna kuna, no taj novac nije se uvijek transparentno trošio. 

- Rashodi nisu evidentirani na propisanim računima. Zatim, popis imovine nije obavljen u skladu s propisima. Blagajničko poslovanje nije uredno vođeno, knjige nisu potpisane i uvezene, rekla je pomoćnica glavnog državnog revizora Biserka Čoh Mikulec za HRT. 

Izvještaj o poslovanju stranaka utvrdio je da su u nepravilnostima su prednjačile četiri stranke koje su dobile uvjetno mišljenje i zbog poslovanja i zbog financijskih izvještaja: Blok Umirovljenici zajedno, Neovisni za Hrvatsku, Živi zid i Pametno. Od navedenih stranaka jedino je Pametno parlamentarna stranka. Oni nisu u svojim financijskim izvještajima naveli 65 tisuća kuna rashoda, ali i popuniti putne naloge.

- Jedino je došlo do računovodstvene greške. Neka od njih su došla na krivi konto i to smo ispravili. Što se putnog naloga tiče, kolegica što je trebala otići na jedan seminar u Njemačku, koji je financirala jedna zaklada, na sam dan odlaska se razboljela, nije otišla na taj put i propušteno je priložiti izvješće, rekla je Marijana Puljak iz Centra (Pametno).

Državna revizija pokazala je da je nezavisna zastupnica Ermina Lekaj Prljaskaj novcem poreznih obveznika popravila vlastiti automobil. Kako navodi HRT, ona im je preko telefona poručila da je za sve kriv njen računovođa koji je sve učinio na svoju ruku i kojeg je u međuvremenu otpustila.

Prema zakonu strankama koje su se ogriješile o zakon prijeti kazna do 50 tisuća, a čelnicima do 20 tisuća kuna.

VIDEO: Umjetnici pjevali i dijelili poklone ispred Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević

Komentara 55

Avatar rubinet
rubinet
19:35 25.12.2020.

Naravno, zastupnice i zastupnici nisu krivi . Samo knjigovođe.

FA
fajlpz
19:53 25.12.2020.

Da ima obraza ništa ne bi rekla.

Avatar GroundZero
GroundZero
23:39 25.12.2020.

U civiliziranoj državi bi dotična odgovarala za pronevjeru. JBG, u slučajnoj državi je računovođa kriv.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije