Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OSOBA TJEDNA

S menadžerima nije razgovarao o vremenskoj prognozi

Damir Polančec
Tonči Zonjić
23.10.2009.
u 14:51

Cijeli radni vijek Polančec je vezan uz Podravku, osim samog početka kada je kao netom diplomirani agronom 1992. godine nekoliko mjeseci radio u Dukatu kao tehnolog.

Kad bih danas-sutra odlazio iz Vlade, volio bih se baviti privatnim biznisom i raditi u vlastitoj tvrtki - kazao je proljetos Damir Polančec kad su ga novinari pitali jesu li točne glasine da će se iz Vlade vratiti u Podravku i preuzeti vođenje koprivničke kompanije. Neki su odmah zapazili da Polančec time zapravo nije demantirao kako se želi vratiti u Podravku - ako postane njezinim vlasnikom, bavio bi se privatnim biznisom i radio u vlastitoj tvrtki. Danas se sve glasnije nagađa da su stvari išle tim putem.

A cijeli radni vijek Polančec je vezan uz Podravku, osim samog početka kada kao netom diplomirani agronom 1992. godine, sa 25 godina, nekoliko mjeseci radi u Dukatu kao tehnolog u proizvodnji topljivih sireva. Njegova karijera u koprivničkoj kompaniji rasla je polako, ali sigurno.

Dvije godine nabavlja mrkvu, luk, jabuke i šljive za potrebe proizvodnje, potom napreduje u komercijalnog referenta za nabavu sušenog povrća za Vegetu, uskoro postaje viši komercijalni referent, a potom doživljava prvu ključnu stvar za svoju karijeru - ulazi u tim za restrukturiranje Podravke, koji je ustrojen prema nalogu Europske banke za obnovu i razvitak i koji je bio jedan od uvjeta da ta banka u Koprivnicu pošalje tada spasonosnih 50 milijuna njemačkih maraka kredita. Polančec dolazi blizu samom vrhu kompanije, počinje se baviti velikim biznisom.

U iduće tri godine, dijelom zahvaljujući vlastitim sposobnostima, a dijelom dobrim odnosima koje je uspostavio s ljudima iz EBRD-a, tada ključnima u Podravki, dolazi na sam vrh - 2000. godine ulazi u prvu upravu pod palicom Darka Marinca kao čovjek zadužen za hrvatsko tržište, kao i bivše Jugoslavije.

U državi je na vlasti SDP-ova koalicija koja se nije previše bavila koprivničkom kompanijom jer je imala prečih briga. Polančec preživljava smjenu vlasti i ostaje u drugoj Marinčevoj upravi, a potom se događa druga ključna stvar za njegovu karijeru, koja ga je lansirala u političku orbitu - učlanjuje se u HDZ i odmah postaje šef te stranke u Koprivnici, a 2005. Sanader ga, navodno na Marinčev zagovor, zove u Banske dvore.

Njegove veze s koprivničkom kompanijom tada nisu pukle, dapače: Polančec dobiva nadimak Podravkin gubernator, a još se prepričava anegdota sa sastanka u koprivničkome HDZ-u, na koji je Polančec pozvao Zdravka Šestaka, Sašu Romca i Gorana Markulina, “svoje” članove tadašnje treće Marinčeve uprave.

- Dečki, vi ste tu gdje jeste ne zato što ste dobri, lijepi i pametni, nego zato što ja tako hoću - procurile su njegove riječi s toga sastanka, jednog od mnogih koje je potpredsjednik Vlade u Koprivnici i Zagrebu održavao s Podravkinim menadžerima.

A na tim sastancima sigurno se nije razgovaralo o - vremenskoj prognozi.

Ključne riječi

Komentara 5

GA
gargamel
15:10 23.10.2009.

Ljudi dajte pogledajte anketu dole- \"treba li Polančec dati ostavku\"! Čim malo krene protiv Polančeca,odmah krene u Polančecovu korist cca 200 glasova! Ima gad svoje mangupe koji drukaju za njega!

SE
sejoman
17:17 23.10.2009.

Stoputa ponavljan laz postaje istina

SR
Srecko
17:47 23.10.2009.

Braco Hrvati ! Lopov je lopov i bilo kojoj on stranci pripada mijesto mu je pred sudom. Ima u ovoj zemlji postenih i pametnih strucnjaka , a lopove u zatvor.-cec

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije