Naslovnica Vijesti Svijet

Rusiji dosta 'lažnog' mesa, traže jasno označavanje takve hrane

Milonov upozorava da mnogi mesni proizvodi koji se prodaju u tamošnjim dućanima 'često nemaju nikakve veze s mesom'
14. kolovoza 2018. u 08:05 4 komentara 1226 prikaza
meso
Foto: Robert Schlesinger/DPA/Pixsell

Zastupnik u ruskoj Dumi Vitalij Milonov predložio je ministru industrije i trgovine Denisu Manturovu preimenovanje i jasno označavanje mesnih proizvoda s manje od 50 posto mesa, kao i umjetnih limunada i drugih sokova, kako bi potrošači znali što jedu i piju i zaštitili svoje zdravlje.

Spin Đir newyorškim restoranima (2) Kad kuha Susan Sarandon, igra 
se ping-pong

Milonov upozorava da mnogi mesni proizvodi koji se prodaju u tamošnjim dućanima "često nemaju nikakve veze s mesom". Štoviše, uvjeren je da proizvođači i trgovci takvih proizvoda "namjerno iskrivljuju njihove nazive" čime potrošače dovode u zabludu.

"Logičan korak države u takvoj situaciji bila bi zabrana proizvođačima i trgovcima svih razina koristiti nazive proizvoda kojima obmanjuju potrošače", kaže Milovov u pismu nadležnom ministru.

Ako, primjerice, kobasica sadrži manje od 50 posto "prvoga" mesa, ne bi je se smjelo tako nazivati, nego "imitacijom kobasičarskog proizvoda", a na etiketi bi trebali biti naznačeni i vjerojatni zdravstveni rizici koji mogu nastati pri učestaloj konzumaciji takve zamjenske kobasice, smatra zastupnik.

restoran, hrana Preživljavanje vrućina Hrana koju trebate jesti da se rashladite, ali i što morate izbjegavati

Slično je po njegovu mišljenju i s osvježavajućim napicima, mahom uvoznim, koji su zatrpali police ruskih dućana i koji su, upozorava, "stopostotna kemija" koja može ozbiljno narušiti zdravlje potrošača svih dobi.

"Nije u redu kada se skup štetnih tekućih kemijskih elemenata naziva limunadom", piše Milonov. Za takvo što predlaže naziv "kemijski sintetizirani napitak". Kao i kod mesnih prerađevina, nužnim smatra upozorenje o zdravstvenim rizicima.

Deset zdravih alternativa vašoj omiljenoj brzoj hrani

meso
1 / 11
Katkada zdrava hrana ima okus poput lišća, osobito u usporedbi s brzom hranom. No zdrava prehrana ima tonu prednosti. Evo popisa omiljenih zdravih alternativa našoj omiljenoj junk hrani.
Filmushka
PROMO
Video: Ovo su filmovi koje ćete moći besplatno pogledati na Filmushki

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar Stimy
  Stimy:

  A kaj kod nas sa "pravim" mesom, uvezenim bogtepita od kud, a koje je, kao robne rezerve, neka država držala zamrznuto dvadesetak godina, pa ga nama uvalila za par kuna po kili?

 • 1antena:

  Rusi su sretni kao i servi da uopće imaju bilo kakvog mesa, nema biranja

 • zmijoljubaccc:

  Pa nema Rusa 299 milijuna.... :-)