Naslovnica Vijesti Svijet

Rusija i Iran i još tri države SSSR-a stvorile Kaspijski pakt

Dogovorena je podjela plijena u kaspijskom podmorju, gdje leži 50 milijardi barela nafte i 300 tisuća milijardi prostornih metara plina
12. kolovoza 2018. u 21:45 47 komentara 12115 prikaza
Vladimir Putin
Foto: SPUTNIK/REUTERS/PIXSELL

Čelnici pet država – Rusije, Irana i tri bivše sovjetske republike Kazahstana, Azerbajdžana i Turkmenistana potpisali su jučer u Kazahstanu (gradu Akatau) konvenciju o Kaspijskom moru, zapravo potpisan je Kaspijski savez.

Donald Trump i Vladimir Putin Trovanje špijuna Rusi prijete odmazdom nakon najave novih američkih sankcija

Neki su ga zvali jezerom, a drugi morem, ali od sada vodeni prostor na čijoj obali leži i ruski grad Kaspijsk imat će poseban status. Neće biti ni more ni jezero, kazao je ruski zamjenik ministra vanjskih poslova Grigorij Karasin. Konvencijom je taj prostor, pa i dno i ono što se nalazi ispod dna, podijeljeno na pet zemalja.

– Ovaj će sporazum označiti povijest – kazao je ruski predsjednik Vladimir Putin poželjevši i bolju vojnu suradnju pet država. Više od 20 godina, odnosno od kada je 1991. Sovjetski Savez prestao postojati, vodili su se pregovori o podjeli plijena u kaspijskom podmorju, gdje navodno leži 50 milijardi barela nafte i 300 tisuća milijardi prostornih metara plina.

Donald Trump Trump Europskoj uniji: 'Ako poslujete s Iranom, nećete više s Amerikom'

Kada bi to bilo Kaspijsko more, premda je zatvoreno i nije povezano s ostalima ili s nekim oceanom, onda bi trebalo biti podijeljeno po načelu konvencija o pravima mora, odnosno prema udaljenosti od kopna svake zemlje. Kada bi bilo jezero, onda bi priobalne zemlje trebale dobiti jednake “kriške”, što bi na kraju bilo na štetu Kazahstana, a u korist Irana.

Trebalo je pronaći novi status najvećeg zatvorenog vodenog prostora na svijetu. Sporazum na obali Kaspija (nazovimo to jezero-more tako) bio je peti na vrhu od 2002. od pada SSSR-a.

Marijana Naumova POBIJEDILA NA NATJECANJU Nosila sporna obilježja: Ruskinja koja voli Miloševića i Mladića izazvala skandal u Srbiji

Jučerašnji dan zbog ovoga sporazuma zasigurno će biti važan povijesni datum.

>> Pogledajte video - Oružje koje je imalo ključnu ulogu u oslobađanju Hrvatske

 

[video: 26272 / Pogledajte video o oružju koje je imalo ključnu ulogu u oslobađanju Hrvatske:]
Roštilj
Za sve grill majstore
Želite sočne, mekane, ali i hrskave kobasice na roštilju? Evo nekoliko tajni za savršene bucke

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar Jack Daniels
  Jack Daniels:

  ne radi se o nikakvoj zaplijeni ili kradji.To je dogovor o podjeli Kaspijske nafte.

 • Avatar Ibrahim-Vitez-Pjanic
  Ibrahim-Vitez-Pjanic:

  Tako I treba.Da su kojim slucajem na mjestilu Rusije I Irana bili Americani I Saudijci, ove 3 drzave bi se proglasile nedemokratskim.Onda bi im se bombama uvela demokracija,izbjeglice bi poslali u Europu, a nafta I plin bi isparili..

 • Deleted user:

  Podjela plijena? Nisu oni to zarobili u ratu da je to njihov plijen. To rade Amerikanci Englezi i Europske države kada pobiju pola stanovništva kao u Iraku. Od početka pa do kraja Američke intervencije u Iraku je svaka iračka obitelj ... prikaži još!lj izgubila je po nekoliko članova svoje obitelji. Da je amerikanac stavio šapu na naftu u Kaspijskom moru onda bi rekli da je to vlasništvo a ne plijen. Na što spade slobodno i neovisno novinarstvo?