Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZDRAVSTVENI RIZIK

Rusija bi mogla vratiti zabranu doniranja krvi za homoseksualce

vladimir putin
Reuters/PIXSELL
27.08.2013.
u 22:50

Slična zabrana postoji u mnogim zemljama, uključujući i SAD. U Rusiji je bila ukinuta prije nekoliko godina, no mogla bi se vratiti

Rusija bi, nakon donošenja zakona o zabrani promoviranja istospolnih zajednica, mogla otići korak dalje i homoseksualcima ponovno uvesti zabranu doniranja krvi i organa. Dao je to naslutiti Mihail Degtjarev, zastupnik u Dumi i kandidat populističko-nacionalističke stranke LDPR za gradonačelnika Moskve, javlja RT.

- Predložit ćemo amandmane na zakone o donorima koji će uvesti homoseksualce na popis osoba kojima je zabranjena donacija krvi - rekao je Degtjarev na konferenciji za novinare u Moskvi.

Degtjarev je rekao kako zabrana ne bi bila diskriminatorna jer, kako je ustvrdio, homoseksualci čine 65 posto osoba zaraženih HIV-om. Degtjarev nije naveo izvor za ovaj podatak.

Degtjarev je također rekao kako donji dom Dume radi na inicijativi prema kojoj bi se homoseksualcima omogućile besplatne i anonimne konzultacije sa psiholozima, psihoterapeutima i seksolozima koji bi im trebali pomoći da se \"vrate u normalan život i postanu heteroseksualci, kao i 95 di 99 posto naših građana\".

Tajnik ministarstva zdravlja za tisak Oleg Salagaj novinarima je rekao kako će stručnjaci proučiti prijedlog ako im bude dostavljen na odgovarajući način. Podsjetio je kako je Rusija već imala zabranu doniranja krvi za homoseksualce, no ona je ukinuta prije nekoliko godina, te je naglasio kako je u mnogim zemljama, uključujući i SAD, ista zabrana još uvijek na snazi.

>> Ruske atletičarke ljubile se na postolju u znak protesta

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije