Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Romi u Škabrnji: Ogradili su nas kao pse, a i mi smo Hrvati

Načelnik općine tvrdi da obitelji Đanija nije dao sporno zemljište zbog kojeg su mještani prosvjedovali
02. svibnja 2012. u 16:21 181 komentara 169 prikaza
romi škabrnja (1)
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/9

– Ogradili su nas kao pse, a i mi imamo pravo ovdje živjeti, i mi smo Hrvati – rekla nam je Marija Đanija, kći Mire i Ante, vlasnika poljoprivrednog zemljišta koje je ta romska obitelj u selu Prkosu pokraj Škabrnje kupila prije dva mjeseca i tamo se nastanila.

Nezadovoljstvo zbog skupljanja otpada u škabrnjskom kraju, čime se Đanije bave nekoliko godina, kulminiralo je na prvosvibanjskom prosvjedu vlasnika susjednih parcela koji su ih uz pomoć bagera ogradili visokom žičanom ogradom tvrdeći da štite svoju zemlju od zagađivanja, a romskoj obitelji ostavili su dvometarski prolaz.

Načelnik općine Luka Škara kaže da je njihovo mjesto otvoreno svima, ali i za sve vrijede isti zakoni.

– Laž je da sam obitelji Đanija dao dopuštenje da na zemljištu koje su navodno kupili skupljaju i skladište otpad. Baš suprotno, rekao sam im da nikada neće dobiti papire za tu djelatnost jer se tu uskoro počinje graditi stambeno-poslovna zona – kaže Škara i dodaje da osuđuje neke svoje sumještane koji su na prosvjedu osramotili Škabrnju.

Ante i Mira Đanija dan su proveli u katastru i na policiji, a u kratkom telefonskom razgovoru Mira nam je rekla da je uvidom u katastarske izvatke njezin suprug siguran da je u pravu, odnosno da je vlasnik 4500 kvadrata poljoprivrednog zemljišta.

Međutim, načelnik Škara potpuno je drukčijeg mišljenja, štoviše pred novinare je izašao s papirima iz katastra koji dokazuju da je na čestici koju je kupio Ante Đanija upisano čak 78 vlasnika, a čestica je upola manja nego što Ante misli. – Mogu samo konstatirati da je Antu netko gadno prevario i da će cijela stvar završiti na sudu – rekao je Škara.

Unutar ograde Prilazni put koji koristi

Unutar ograde

Prilazni put koji koristi obitelj Đanija prolazi preko privatnog zemljišta. Ne bude li se obitelj Đanija do petka ujutro iselila s parcele koju je kupila, vlasnik će zatvoriti put i oni će ostati unutar ograde.

– Kao prvi čovjek općine ne mogu nikome zabraniti da ograđuje svoju zemlju. Sve ovo moglo se izbjeći da me Ante Đanija poslušao kad sam mu rekao da tu nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi – kazao je Škara.

popularna emisija
RTL Direkt idućih se tjedana neće emitirati: Mojmira Pastorčić u odjavi posljednje emisije otkrila razlog
d
OBLJETNICA
DignetSoftware proslavio jedanaest godina uspješnog rada
  • -obrisani-:

    HabibulinNHL I još nešto ima pravo tek nakon što sud donese pravorijek da se ograda sruši.

  • alapača:

    @Poda onda načelnik zna tko je prevario i nagovorio Antu Đ.?

  • i_tata_bi_sine:

    Bosanci su zagadili Zagreb, u Zagreb su donjeli \"kulturu\" istoka