Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rasistički prosvjed

Šovinizam u Škabrnji: Tu nema Srba ni Roma, a neće ih ni biti!

Romi Škabrnja
Foto: Filip Brala/PIXSELL
1/8
01.05.2012.
u 17:20

Jedna od najglasnijih \"domaćih\" na prosvjedu protiv romske obitelji bila je Tatijana iz Slovenije koja kaže \"barem nisam iz Našica\"

– Od pamtivijeka u Škabrnji nema ni Srba ni Roma, a neće ih biti ni ubuduće. Nemam ništa protiv nikoga, ali moja djeca i unuci neće ići u vrtić i školu s njima, napišite da vam je to rekao Bandit iz Škabrnje – tim je riječima započeo prosvjedni skup koji je grupa mještana iz sela Prkosa i Škabrnje organizirala kako bi „zaštitila“ svoje posjede koji graniče sa zemljom koju je navodno kupila deveteročlana romska obitelj Ante i Mire Đanija od jedne zadarske obitelji.

Iako na području Zadarske županije žive već pet, šest godina i nikada nisu, tvrde, bili u sukobu ni sa zakonom ni s mještanima, od prije dva mjeseca, kada se doznalo da su kupili 4400 kvadrata poljoprivrednog zemljišta u Prkosu, više mirno ne spavaju.

Nemaju tu što tražiti

– Oni su ovdje nelegalno, nemaju nikakve papire jer ta zemlja nema riješene imovinsko-pravne odnose i ne može se prodati. Ostavljaju smeće, obavljaju nuždu po našim njivama, nisu tražili papire i dozvole u općini i mi to nećemo tolerirati. Ovo je hrvatski kraj, nemaju tu što tražiti. Neka se vrate u svoje Našice odakle su došli i tamo rade što ih je volja – vidno uzbuđen vikao je Vladimir Brkić koji se s još stotinjak Škabrnjana počeo postavljati visoke drvene stupove za žičanu ogradu kako bi ogradili ne obitelj Đanija, nego svoju zemlju da oni ne mogu prolaziti preko nje. Ograda bi trebala biti dugačka nekoliko kilometara.

Dok su Škabrnjani bagerom kopali rupe za ogradu, Mira i Ante Đanija sve su mirno promatrali neprestano ponavljajući da je za njih stvar čista, da imaju papire, a i načelnik općine navodno im je dao dopuštenje da se nastane na toj zemlji i bave se skupljanjem sekundarnih sirovina od čega godinama zarađuju za život i nikome ne smetaju.

Najglasnija prosvjednica - Slovenka

– To je laž! Nisu bili u općini, nikome se nisu javili. Njihovo 3-godišnje dijete kaže da je iz Škabrnje i kad sam to čula, bilo mi je dosta. Pa kakve oni veze imaju sa Škabrnjom – vikala je na lošem hrvatskom jeziku Tatijana, a kad smo je upitali odakle je, rekla je da ni ona nije iz Škabrnje nego iz Slovenije, „ali barem nije iz Našica“.

Na uzavrelom suncu i kamenjaru tek je nekoliko pojedinaca nastojalo utišati emocije tvrdeći da nije riječ ni o rasizmu ni o nacionalizmu nego da se Škabrnji opet podmeće.

– Podmeće nam netko iz politike, ali igra im neće proći. Ovo je provokacija da se vidi kako će se Škabrnjani, koji su okarakterizirani kao ustaše, ponašati prema Romima. Da se vidi hoćemo li biti Europljani ili kurve. Škabrnjani su se napatili i izborili za svoje, tako će biti i ubuduće – kazao je Brkić ljuteći se na Zorana Gurlicu, direktora komunalnog poduzeća Latra, koji je pokušavao smiriti tenzije.

Prosvjed je osiguravalo desetak policajaca.

Komentara 558

OB
-obrisani-
09:45 02.05.2012.

Logična reakcija. Podrška Škabrnjanima koji brane samo svoju slobodu i ništa više.

OB
-obrisani-
12:43 02.05.2012.

Svatko treba znati gdje mu je mjesto.

DE
DERAN
23:23 01.05.2012.

i za laku noć da se ne zaboravi ...na današnji dan 1995 godine hrvatske redarstvene snage su uz pomoć amerike,slobe i karadžića napali zapadnu slavoniju i proterali 15.000 ljudi a ubili 283,od kojih 45 staraca,54 žene i 9 dece junački ...kako samo hrvati znaju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije