Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Klepetan i Malena

Rode koje zna cijeli svijet, nakon 66 ptića, čekaju nove

Klepetan i Malena
Foto: Ivica Galović/Pixsell
1/6
21.03.2019.
u 10:59

Stjepan Vokić, umirovljeni domar škole, koji je spasio Malenu, kaže: Nitko sretniji od nas troje

Sreća i ljubav, nakon duge jeseni i zime, opet stanuju u Brodskom Varošu. Tjedan dana ranije nego što je to uobičajeno, Klepetan se vratio svojoj Malenoj, a najljepša ljubavna priča životinjskog svijeta dobila je svoj sedamnaesti nastavak.

Klepetalo je na sve strane

Dogodilo se to u ponedjeljak 18. ožujka u poslijepodnevnim satima. Umirovljeni domar Područne škole u predgrađu Slavonskog Broda Stjepan Vokić, koji skrbi o zaljubljenim rodama, primijetio je sedam roda kako lete iznad igrališta, a potom su sletjele. Otišao je k njima kako bi doznao je li i Klepetan među njima. Kada im je primaknuo meso, njegov ljubimac ga je prepoznao i odmah mu je prišao. Nakon što je pojeo, odletio je u gnijezdo Malenoj i odmah se “dao na posao”.

Ljubili su se veselo kljunovima, klepetalo se na sve strane. “Palo” je i parenje nekoliko puta. Varoške rode imaju vremena nadoknaditi nekoliko izgubljenih mjeseci. Stipu nije iznenadio Klepetanov rani dolazak, iako je posljednjih godina znao dobrano kasniti. Kaže kako “priroda zna svoje”:

– Drhtao je od hladnoće, još se nije naviknuo na ove niske temperature. Čim je stigao, odmah je smazao dva kilograma mesa koje sam mu donio u kanti. Bio je jako gladan i iznemogao, jadan – kaže domar Stipa, 72–godišnji udovac koji se već punih 26 godina brine o Malenoj. Dodao je kako je snimio Klepetanov povratak pa će snimka uskoro osvanuti i na Facebook stranici popularnih roda, koju inače uređuje njegov sin.

Podsjetimo, prijašnjih godina rodan se u gnijezdo svoje Malene, rode slomljenog krila, na krovu škole u Varošu redovito vraćao između 24. i 28. ožujka. No posljednjih godina znao je kasniti, tako da je, primjerice, prije dvije godine stigao tek 12. travnja. Kako je riječ o ptici staroj više od 30 godina, pojavi se tada zebnja da je uginuo ili nastradao na opasnom letu kući, jer on na putu iz južne Afrike leti i kroz ratne zone. Fanovi širom svijeta tako su se te 2017. godine već počeli miriti s gubitkom najvećeg Romea ptičjeg svijeta, i tada se dogodio neočekivani – sretan – preokret. Stipinoj sreći nije bilo kraja kada je nakon dugog iščekivanja na obzoru napokon ugledao svog ljubimca. Ove godine, srećom, strepnja je izostala – rodan je došao ranije nego ikad. Vratio se u dosta dobrom stanju, a Stipe kaže kako ovog puta, začudo, nije bio ni toliko prljav. Samo jako gladan.

– Klepetan se s puta uvijek vrati umoran, a događalo se i da po dolasku samo “upadne” u gnijezdo. Međutim, ove godine stigao je nešto čišći nego inače, kao da zna da za svoju Malenu mora biti uredan i dotjeran. Sretni su, a kad su sretni oni, sretan sam i ja – govori domar uz smiješak.

Priča o dirljivom odnosu dvije rode odavno je prešla granice Hrvatske, a dokumentarac o njima pod naslovom “Ljubav roda na daljinu” emitiran je i na BBC–u. Britanski su novinari na YouTubeu vidjeli HTV–ovu reportažu o Malenoj i Klepetanu i odlučili snimiti film.

Klepetan i Malena
1/13

A priča o Malenoj i njezinom vjernom rodanu počela još 1993. godine, kada je Stipa na obližnjim Jasinjskim ribnjacima ugledao rodu slomljenog krila koju su ranili talijanski krivolovci. Pronašao ju je pokraj jedne bare, ranjenu lovačkim mecima. Trebala je odletjeti za Afriku, ali nije mogla, pa ju je uzeo k sebi. Dao joj je ime Malena. Nekoliko godina kasnije, u Malenin je život ušao jedan rodan s kojim je othranila petero mladih, ali to nije bio Klepetan. Dvije godine se vraćao taj prvi rodan, ali treće ga godine nije bilo, pa je Malena tu godinu provela sama.

Ona je izabrala Klepetana

A onda se 2002. pojavio i on – Klepetan! Malena ga je odmah prihvatila i rodila se velika ljubav. Stipa je Malenoj osigurao unutarnju nastambu zimi, pa te dane provodi u garaži, a čim dođe toplo vrijeme, sagradi joj veliko gnijezdo na krovu. Klepetan joj se vraća svake godine, unatoč brojnim izazovima u njihovu odnosu.

Na put u kojem do Južne Afrike preleti između 12 i 15 tisuća kilometara Klepetan redovito odlazi 28. kolovoza. Malena, koja je napunila 32 godine, ispraća ga tužnim pogledom, ostaje sama i počinje brojiti dane do povratka svog dragog. No, koliko god rastanak bio težak, ponovni je susret tim slađi. Zbog ljubavi na daljinu i vjernosti dvije su rode u Hrvatskoj postale pravi celebrityji, a o njima su pisali i izvještavali i brojni strani mediji.

– Kada se Klepetan prvi put pojavio, nisam mogao ni pretpostaviti da će njihova ljubav potrajati tako dugo. Napravio sam joj gnijezdo na krovu jer je one godine kada je ostala bez partnera bila jako nisko, blizu zemlje. Druge su je rode lakše primjećivale, pa je već nagodinu oko njezina gnijezda oblijetalo njih nekoliko. Međutim, ona je izabrala Klepetana – ispričao nam je Stipa jednom prilikom.

Bude li sreće kao prijašnjih godina, Malena bi jaja mogla snijeti za otprilike mjesec dana. Ona i Klepetan do sada su uz svesrdnu Stipinu pomoć na svijet donijeli i odgojili 66 malih ptića, što je svjetski raritet kad je riječ o ljubavi i privrženosti dviju roda. Svi vjeruju kako će se priča uspješno nastaviti i da će u gnijezdu uskoro zaklepetati njihovi novi mali potomci.

Poznatog ornitologa Nenada Šetinu nije iznenadilo Klepetanov raniji povratak. Prema njegovim riječima, rode se na našem području obično počnu pojavljivati između 1. i 20. ožujka.

– Rano bi bilo da je Klepetan došao, primjerice, 15. veljače, ali povratak u ožujku je normalan. Roda već ima i na Lonjskom polju, u Baranji i na drugim lokacijama. To nije ništa neuobičajeno – kaže Šetina, inače potpredsjednik Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode.

On napominje kako rode iz ovog dijela Europe ne lete preko mora nego samo kopnom i to istočnim seobenim putem, od Hrvatske preko Mađarske, Rumunjske, Bugarske, Turske, Sirije, Libanona, Izraela i Sinaja do delte Nila, odakle uzvodno lete u srce Afrike. Tada dio roda “produži” skroz do Južnoafričke Republike.

– Teško je predvidjeti kada će se ptica točno vratiti. Na to utječu razni faktori – vremenske prilike na putu, raspoloživost hrane... Sve ovisi o kretanju jata. Klepetan ne putuje sam, on se kreće brzinom kojom se kreću ostale rode u jatu – ističe Šetina.

A Vokiću sada valja krenuti na posao. Idućih nekoliko mjeseci gotovo će svakodnevno morati odlaziti po ribu na dvadesetak kilometara udaljene ribnjake. Sada je to pomalo problem jer je hladno i riba, tamo gdje je ima, drži se dna, a kanala je sve manje. Ti će odlasci postati još intenzivniji kada na svijet dođe još jedna garnitura potomaka zaljubljenog para. Iako zna da će mu ionako tanak kućni proračun sada biti opterećen dodatnim izdacima, nije mu žao, jer je tijekom svih ovih godina Malenu i Klepetana zavolio kao vlastitu djecu. Njih su troje tako dugo zajedno da su već postali ovisni jedni o drugima.

– Samo neka je Klepetan opet sretno stigao. Važno je da je on opet tu i da se ova prelijepa priča nastavlja. Nitko sretniji od nas troje – smije se Stipa.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije