Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
egipatski faraon

Riješen misterij Tutankamonove smrti – ubila ga kočija

tutankamon
Foto: Press Association/Pixsell
03.11.2013.
u 16:10

Britanski su stručnjaci uz pomoć skeniranja elektroničkim mikroskopom i kemijskih testova također potvrdili da je njegovo tijelo u sarkofagu gorjelo.

Uz kombinaciju sreće i suvremene forenzike riješen je misterij Tutankamonove smrti, odnosno otkriveno je kako je jedan od najslavnijih faraona iz doba drevnog Egipta umro, prenosi The Independent.

"Virtualna obdukcija" koju su istraživači napravili zajedno sa znanstvenicima Instituta za forenziku u Cranfieldu u Velikoj Britaniji otkrila je uzorak ozljeda na jednoj strani Tutankamonova tijela, a stručnjaci za prometne nesreće napravili su računalne simulacije kočijaških nesreća. Rezultati upućuju na to da je egipatskog faraona udarila kočija dok je bio na koljenima pri čemu su mu smrskana rebra, zdjelica te mu je zdrobljeno srce.

Britanski su stručnjaci uz pomoć skeniranja elektroničkim mikroskopom i kemijskih testova također potvrdili da je njegovo tijelo u sarkofagu gorjelo. Ulja za balzamiranje, tkanina i kisik prouzročili su kemijsku reakciju koja je "kuhala" faraonovo tijelo na više od 200 Celzijevih stupnjeva. 

Tutankamon je umro 1323. godine prije Krista.

Komentara 10

BA
balance
17:40 03.11.2013.

ubila ga kocija Radimira Cacica!!hahahahahaha

DU
Deleted user
07:43 04.11.2013.

Zašto ti Britanci, kad su već toliko pametni, ne istraže kako je i čijom krivnjom umrlo stotinjak tisuća Hrvata kod Bleiburga u svibnju i lipnju 1945?

FA
fabbe76
10:23 04.11.2013.

Haha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije