Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Ribić se već prvi dan u Bruxellesu izborio za kritiku Vlade

Radnička skupina unutar EGSO-a usvojila je deklaraciju u kojoj se upozorava Vlada RH da mora poštovati socijalna i radnička prava
10. srpnja 2013. u 15:05 0 komentara 7 prikaza
vilim ribić
Foto: Tomislav Krasnec/VLM/PIXSELL

Još jedna institucija Europske unije, Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO), primila je danas i hrvatske predstavnike, a u tom tijelu, u kojem sjede predstavnici nevladinih udruga, sindikata i poslodavaca, Hrvatsku predstavlja i sindikalist Vilim Ribić. On se već prvog dana izborio za to da tzv. Radnička skupina unutar EGSO-a uputi kritiku hrvatskoj Vladi.

– Već prvog dana u ovoj EU instituciji građani Hrvatske imaju rezultate našega rada, a to je deklaracija koju je usvojila Radnička skupina i u kojoj se upozorava Vlada RH da mora poštovati socijalna i radnička prava, kolektivno pregovaranje te da mora od danas prilagoditi svoje postupanje standardima europskog socijalnog modela – rekao je Ribić u Bruxellesu.

Predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja vjeruje da će taj pritisak iz Bruxellesa kroz deklaracije EGSO-a – jedne od najmanje utjecajnih institucija EU, ali ipak institucije EU – natjerati ministra Miranda Mrsića na popuštanje zahtjevima hrvatskih sindikata.

– Taj pritisak mora rezultirati, samo treba vremena. Ali to već ide polako. Već su oni dobili jedno pismo u studenom. Već Mrsić mijenja ploču i ne govori ono što je prije govorio – rekao je Ribić, koji očito smatra da ga nova pozicija u EGSO-u u Bruxellesu osnažuje u Hrvatskoj.

Novi članovi EGSO-a iz Hrvatske još su i Marina Škrabalo (GONG), Toni Vidan (Zelena akcija), Lidija Pavić-Rogošić (Odraz), Anica Milićević-Pezelj (SSSH), Dragica Martinović Džamonja (HGK), Davor Majetić (HUP), Violeta Jelić (HOK) i Marija Hanževački (Nezavisni hrvatski sindikati).

>> Ribić prizvao promjenu Vlade pa je Mrsić napustio konferenciju

Ljetno predvečerje u Zadru
'Gazda je naredio'
Novinarka Večernjeg o antiturističkom iskustvu iz Zadra: 'Konobar nas nije htio poslužiti'
Kamo na more
Kamo na more
Ljeto bez dugoročnih planova: Idealna mjesta za brzi ljetni vikend s obitelji
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.