Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Boljitak za ribare

Ribari trljaju ruke - Ulaskom u EU izvoz ribe brži i znatno jeftiniji

ribar
Tatjana Tadić/Poslovni dnevnik/PIXSELL
03.07.2013.
u 10:01

Svi certifikati i potvrde sada otpadaju, ne trebaju više veterinarske kontrole, špedicija i ostala papirologija. Ribu u izvoz sada prate samo račun i otpremnica.

Već prvog dana članstva Hrvatske u Europskoj uniji ribari su konkretno osjetili prednost poslovanja na zajedničkom tržištu, unutar jedinstvene carinske unije. Bez zapreka, brda papirologije, zaustavljanja i kontrola na granici, riba je iz Hrvatske putovala do kupca u Italiji. Puno brže, jeftinije i neusporedivo jednostavnije, piše Novi list.

– U ponedjeljak smo imali tri izvozne pošiljke, riba je praktički bez zaustavljanja putovala do odredišta. Samo policijska kontrola dokumenata na slovenskoj strani granice. Od našeg skladišta u Malom Brgudu do skladišta u Chioggi hladnjača s ribom putovala je tri i pol sata, a dosad nam je trebalo šest i više sati – rekao je Tomislav Nikolac, voditelj prodaje u opatijskoj tvrtki Peter Pan.

I sam transport ribe postao je jeftiniji. Izvoz ribe dosad je pratilo mnoštvo dokumentacije, trebalo je vremena dok se svi papiri pribave. Svi certifikati i potvrde sada otpadaju, ne trebaju više veterinarske kontrole, špedicija i ostala papirologija. Ribu u izvoz sada prate samo račun i otpremnica.

Velik dio hrvatskog ulova izvozi se u Italiju. Nije to novost, tako traje desetljećima. Potrošnja ribe u nas je skromna, bez plasmana na talijansko tržište mnogi ribari ne bi opstali. Najveći dio koćarskog ulova i znatan dio male plave ribe otkupljuju talijanski trgovci. I plasiraju dalje, po Italiji i u zemlje EU. Posebno su na talijansko tržište orijentirani ribari s kvarnerskog i istarskog područja.

>>'Slovenci mogu u svakom trenutku znati gdje love naši ribari'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije