Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UHIĆENJA DILJEM HRVATSKE

Rezultat jučerašnje akcije kodnog imena 'Složna braća': USKOK traži istražni zatvor za 23 osobe

Mamic
Tomislav Miletic/PIXSELL
28.10.2021.
u 14:14

Cilj im je bio stjecanje znatne nepripadne materijalne koristi za sebe i druge, a na štetu državnog proračuna. To su činili, kako se sumnja, umanjenjem stvarne obveze plaćanja PDV-a neosnovanim korištenjem prava na odbitak pretporeza.

U akciji kodnog imena Složna braća osumnjičene su 42 osobe te pet tvrtki, a USKOK na kraju traži da se istražni zatvor odredi za 23 osumnjičenika. Rezime je to za sada posljednje zajedničke akcije policije i USKOK-a, koja je krenula 2019. zahvaljujući Uredu za sprječavanje pranja novca.

Na koncu, skupina koja je pala u toj zadnjoj koordiniranoj akciji sumnjiči se za počinjenja niza djela u sklopu zločinačkog udružena, pa ih tako sumnjiče za utaju poreza, pomaganje u utaji... Inače, među 42 osobe koje su obuhvaćene kriminalističkim istraživanjem šest je žena i 36 muškaraca u dobi do 25 do 63 godine. Kao mozak cijele te operacije, koja se odvijala od siječnja 2019. do listopada 2021. na području Zagreba, Splita i Sesveta, označeni su Goran Novosel i Mirko Vukadin.

Njih se sumnjiči da su druge organizirali u zločinačku grupu u sklopu koje su pričinjena sva navedena djela za koja se sumnjiče. Cilj im je bio stjecanje znatne nepripadne materijalne koristi za sebe i druge, a na štetu državnog proračuna. To su činili, kako se sumnja, umanjenjem stvarne obveze plaćanja PDV-a neosnovanim korištenjem prava na odbitak pretporeza. Novosel i Vukadin sumnjiče se da angažirali 12 drugih osumnjičenika kako bi po uputama osnivali tvrtke preko kojih se onda lažno naručivala i prodavala roba, a sve je pokriveno i lažnim fakturama.

Lažne fakture poslužile su za novčane transfere pa se novac podizao u gotovini ili transferirao u inozemstvo. Pričinjena šteta iznosi oko 50 milijuna kuna.

O detaljima akcije su izvijestili su i MUP i USKOK, s tim da je MUP u svom priopćenju precizirao da je u akciji uhićeno 37 osoba, dok su tri osobe u bijegu, a dvije u zatvoru u Španjolskoj i Hrvatskoj. Kao što smo već pisali, jedan od bjegunaca je i Tomislav Šoljić koji se traži zbog pucnjave iz lipnja 2020. koja je završila ubojstvom i pokušajem ubojstva. MUP je priopćio i da je u akciji sudjelovalo 185 policajaca te da je obavljeno 80-ak dokaznih radnji odnosno pretraga stanova, vozila i poslovnih prostora. 

Komentara 3

AF
AfganistanskiHrvat
15:23 28.10.2021.

I kada padaju "složna braća" iz Međugorja?

SJ
Sve je uzalud
15:26 28.10.2021.

....pročešljati ministarstva...i gornji grad...

Avatar patkovic
patkovic
15:33 28.10.2021.

kriminalce iz vukovarske policijske postaje pored jasnih dokaza nesmijete dirati jer šutala štiti vaso, ne?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije