Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OSUMNJIČENO ČAK 40 OSOBA

Imamo detalje policijsko-uskočke akcije: Među osumnjičenima i čovjek koji je u bijegu zbog ubojstva u Kaštelima

U Kaštel Kambelovcu ubijena jedna osoba, dvoje ranjenih
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
1/3
27.10.2021.
u 15:38

Na području Zagreba ih je uhićeno 13, na području Splita 22, po jedna u Dubrovniku te Puli. Ovaj posljednji je pokušao pobjeći no nije uspio

Priča je počela kao i svaka ranija slična. Oko 180 policajaca rano ujutro krenulo je u koordiniranu akciju policije i USKOK-a, koja se odvijala na području triju policijskih uprava - PU zagrebačke, PU splitsko-dalmatinske i PU dubrovačko-neretvanske. U svojim rukama imali su naloge za pretrage i uhićenja, a meta im je bila poveća skupina osumnjičena za zločinačko udruživanje radi počinjenja raznih gospodarskih malverzacija, koje uključuju varanje na porezima te pranje novca.  

Da je akcija u tijeku, danas su, potvrdili i iz MUP-a i iz USKOK-a. Naveli su da su uhićeni deseci ljudi, a neslužbeno se spominje brojka od  40 osoba. Na području Zagreba ih je uhićeno 13, na području Splita 22, po jedna u Dubrovniku te Puli. Ovaj posljednji je pokušao pobjeći no nije uspio.

Isto tako, neslužbeno se doznaje da među osumnjičenima ima i onih koji su još uvijek u bijegu, te nekih koji su u zatvoru. Među ovim prvima je, neslužbeno se doznaje Tomislav Šoljić, koji je u bijegu od lipnja 2020., nakon događaja u Kaštel Kambelovcu kada je došlo do pucnjave u kojoj je ranjen Jozo Čabraja, a ubijen je Marijo Boljat. Šoljiću se zbog toga u odsutnosti sudi na Županijskom sudu u Splitu. Što se pak tiče onih koji su u zatvoru, među njima je Igor Lesković, koji je trenutačno u španjolskom zatvoru. Po onom što je za sada poznato, njih su dvojica bila dio skupine koja se sumnjiči za štetu od  oko 50 milijuna kuna.

Osim spomenute dvojice, među osumnjičenicima su, kako se neslužbeno doznaje Goran Novosel,  Mirko Vukadin i Luka Prtenjača. Njih su trojica označeni kao mozak cijele operacije. Prtenjača je vlasnik tvrtke Prtenjača gradnja, Novosel je vlasnik tvrtke Celox, a Vukadin tvrtke Damida. Prema neslužbenim informacijama, osim njih trojice uhićeni su vlasnici još nekih tvrtki, koje su se uglavnom bavile prodajom građevinskog materijala i uređenjem interijera.  

S obzirom na razmjere akcije i broj osumnjičenih gotovo je sigurno da je riječ o akciji u kojoj su izvidi trajali više mjeseci.  Tijekom tog vremena, osumnjičenici su vjerojatno tajno praćeni i prisluškivani. Istražitelji su danas imali pune ruke posla, jer su trebali pretražiti stanove, kuće, vozila i poslovne prostore svih osumnjičenika. Kako ih je puno, taj će posao  potrajati, pa će i istražiteljima trebati vremena da se obave sve pretrage i izuzmu svi korisni dokazi i dokumentacija. Nakon toga osumnjičenici će biti  dovedeni na ispitivanja, u policiju i USKOK. Ovisno tko što bude rekao istražiteljima, znat će se i za koliko će se njih USKOK tražiti određivanje istražnog zatvora i po kojoj  osnovi.

Što se  tiče inkriminacija koje im se stavljaju na teret, za sada se službeno zna samo da je riječ o gospodarskim malverzacijama, no neslužbeno se spominje tzv. shema nestajućih trgovaca. Riječ je o shemi kojom se istražitelji zadnjih godina dosta bave, te je do sada zbog toga već  uhićeno više  zločinačkih grupa koje su se time bavile.

Pojednostavljeno rečeno radi se o sustavu u kojem se osnivaju razne fiktivne tvrtke preko kojih se "posluje". A posluje  se tako da se preko tih tvrtki naručuje razna roba. Roba se kupuje i prodaje, dio tih poslova je stvaran, no većina je fiktivna. Tvrtkama  koje se osnivaju i zatvaraju brzinom svjetlosti, isporučuju se računi, uglavnom fiktivni, koji potom služe za muljanje na porezima.

Praksa je do sada pokazala i da se novac uplaćuje na određene račune i zatim podiže u gotovani te dijeli među osumnjičenicima. Sve navedeno događalo se tijekom 2019.,  akcija je krenula nakon što je Ured za sprečavanje pranja novca počeo istraživati poslovanje nekih tvrtki koje im je bilo sumnjivo.

Komentara 17

KP
Karlovacko pivo
17:32 27.10.2021.

Samo napred sa čišćenjem toje veći i opasniji virus od korone

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
17:05 27.10.2021.

Kako je lijepo gledat kad se hapsi baš ono milina odma se čovjek nekako bolje osjeća.

Avatar babinjak1984
babinjak1984
19:36 27.10.2021.

Sve neki rođe...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije