VEČERNJI DOZNAJE

Dvojica moćnih HDZ-ovaca u škarama PNUSKOK-a: Češlja se milijunski posao usred Dalmacije

Foto: PIXSELL
1/2
27.10.2021.
u 20:55

"Ja sam čist kao beba. I moja općina također. Oni istražuju Županijsku upravu za ceste, nazovite Petra Škorića za više detalja", kazao je Josko Roščić, načelnik Baške Vode.

Istražitelji PNUSKOK-a počeli su ovih dana češljati dokumentaciju koju su u travnju potpisala dvojica HDZ-ovaca zbog sumnje da je došlo do zlouporabe položaja i ovlasti prilikom izgradnje rotora u Baškoj Vodi.

Tako su istražitelji od Petra Škorića, HDZ-ova ravnatelja Županijske uprave za ceste Splitsko-dalmatinske županije te od Joska Roščića, HDZ-ova načelnika Baške Vode – zatražili dokumentaciju i druge materijale koji bi mogli poslužiti kao dokazi u daljnjem postupku. 

PNUSKOK-ovi istražitelji u Roščićevoj općini istražne radnje pokrenuli su prošle srijede, a u Škorićevom ŽUC-u prije otprilike mjesec dana.

Podsjetimo, radi se o izgradnji rotora na ulazu u Bašku Vodu iz travnja ove godine, o čemu je Večernji list već pisao. 

Kronologija je išla ovako:

HDZ-ov načelnik Josko Roščić na sjednicama Općinskog vijeća još 2019. najavljivao je izgradnju rotora u vrijednosti 1.6 milijuna kuna i tvrdio da će biti isključivo financiran novcem Splitsko-dalmatinske županije budući da je riječ o prometnici u nadležnosti ŽUC-a.

Ipak, na kraju se ispostavilo da je Baška Voda participirala u projektu s 30 posto troškova.

Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

Da stvar bude bizarnija, tvrtka Gradina-Mont, koja je obavljala radove, u vlasništvu je majke HDZ-ovca iz okolice Sinja, Ivana Bandića, čovjeka koji je u vrijeme sklapanja tog posla obavljao dužnost predsjednika Općinskog vijeća Hrvaca. 

Cijeli projekt realiziran je bez građevinske dozvole, a općina se na medijske upite pravdala da je riječ o “izvanrednom i neodgodivom održavanju cesta" premda je prometnica bila funkcionalna i prije radova. 

Nije manje važna i činjenica da su se radovi odvijali dok je na snazi bila općinska odluka o zabrani izvođenja radova, a iz čega proizlazi da je Josko Roščić kao prvi i odgovorni čovjek Baške Vode praktički izignorirao vlastitu odluku. 

Da su investitori zaobišli proceduru ishođenja građevinske dozvole i da je možebitno riječ o sumnjivom natječaju koji je poslužio za pranje novca uoči kampanje za lokalne izbore, nadležnim ministarstvima, Državnom inspektoratu i DORH-u ispričao je tamošnji nezavisni vijećnik Josip Topalović

Upravo su po njegovoj prijavi institucije reagirale, a kako smo dalje doznali, istražiteljima je posebno zanimljiva i činjenica što je Josko Roščić uime općine sklopio ugovor s vlasnikom parcele u blizini rotora, Antom Petrovićem

Petrović je dio svog zemljišta predao ŽUC-u za potrebe izgradnje rotora, a općina Baška Voda Petroviću je na trajno korištenje ustupila četiri parkirališna mjesta u centru ove bogate i atraktivne dalmatinske općine. 

Roščić nam je u razgovoru potvrdio dolazak istražitelja i dodao kako se ne boji ikakve istrage, optužnice ili uhićenja. 

"Ja sam čist kao beba. I moja općina također. Oni istražuju ŽUC, nazovite Petra Škorića za više detalja", kazao je HDZ-ov Roščić.

Poslali smo i službeni upit ŽUC-u. Stigao je nešto opširniji odgovor od Roščićeva. 

"ŽUC i Općina Baška Voda kao suinvestitor radova financirali su radove na uređenju postojećeg križanja lokalne ceste  koja je u nadležnosti ŽUC-a i Ulice koja je u nadležnosti Općine Baška Voda. Kao optimalno rješenje koje na prometno najbolji način omogućuje što sigurnije odvijanje prometa odabrano je rješenje tipa minirotor, odnosno jednostavni tip kružnog križanja s jednim voznim trakom unutarnjeg radijusa 3,0 metra preko kojeg mogu voziti veća vozila, a sve u okviru postojećeg cestovnog zemljišta. Izvedeno je i opločavanje pješačkog nogostupa. Radovi su planirani i izvedeni kroz program Investicijskog održavanja cesta po Projektu izvanrednog održavanja te prema Zakonu o cestama (članak 33.) i važećim propisima i pravilnicima. Radovi su počeli nakon provedene javne nabave u travnju ove 2021. godine i završili su početkom srpnja", stoji u priopćenju Županijskih cesta koje potpisuje Petar Škorić. 

Foto: IVC

Iz ŽUC-a smo dodatno doznali da je Državni inspektorat naložio uklanjanje rotora i vraćanje prometnice u prvobitno stanje još prije nekoliko mjeseci, no Škorićev ŽUC pokrenuo je upravni spor koji je odgodio rušenje protupravno izgrađenog rotora. 

Za službeni komentar zamolili smo i USKOK, no kratko su nam kazali da su svi njihovi izvidi tajni i da ih ne mogu komentirati. 

Inače, Petar Škorić bivši je predsjednik splitskog HDZ-a, bivši saborski zastupnik i jedan od glavnih operativaca te stranke u Splitu. Međutim, njegov je stranački utjecaj sveden na margine u posljednje dvije godine i to nakon sukoba s Andrejem Plenkovićem jer je Škorić bio među onim dijelom HDZ-ovih zastupnika koji su glasali protiv Istanbulske konvencije, a poslije se govorilo da je bio u timu Mire Kovača tijekom unutarstranačkih izbora. 

S druge strane, Josko Roščić načelnik je Baške Vode gotovo tri desetljeća, a uz njegovo ime vezivale su se nebrojene afere kao i uz ime njegove kćeri Dragice koja je svojedobno bila HDZ-ova saborska zastupnica. Najčešće je bilo riječi o sumnjivim dodjelama koncesija i nepotizmu. 

Dvije najsvježije afere otkrio je upravo Večernji list

U travnju smo objavili kako je Roščić ilegalno uknjižio svoju općinu preko dijela pomorskog dobra. Napravio je to manipulativnim geodetskim elaboratom kojim je "nerazvrstanoj cesti" jednostavno pripojio više stotina kvadrata plaže na kojoj posluje priličan broj ugostitelja. Pomorsko dobro neotuđivo je vlasništvo Republike Hrvatske, a Roščić je mjesecima ignorirao kolege iz županije koji su ga pisanim putem upozoravali da ozbiljno krši zakon. Sve je rezultiralo činjenicom da su zbog Roščićeva manevra ugostitelji prestali plaćati fiksne iznose za koncesijska odobrenja te su im preko noći odaslane uplatnice za "zakup općinske površine", čije su cijene daleko skuplje i što je još važnije – protupravne.

Nadalje, početkom rujna Večernji list objavio je tekst o Roščićevoj ilegalnoj uljari koju je načelnik uime općine izgradio na čestici zemlje koju mu je darovala Vlada Andreja Plenkovića, poviše južne cijevi tunela Sv. Ilija Biokovo, a da nije ishodio građevinsku dozvolu i suglasnost Hrvatskih cesta.

Osim toga, uredu za Urbanizam prikazao je lažnu dokumentaciju u kojoj je stajalo da općina podiže "potporne zidove" za koje nije potrebno ishoditi građevinsku dozvolu iako je u naravi općina kao investitor gradila uljaru od nekoliko tisuća kvadrata.

Ilegalni radovi obustavljeni su nakon što smo kontaktirali Državni inspektorat u Zagrebu. 

Komentara 79

WA
walker
23:06 27.10.2021.

Sad će demagog Andrej opet reći nešto u stilu: "nećete mi to prišiti", a mi ćemo svi jedva dočekati izbore da ponovno glasamo za njegove.

Avatar Europsko-Balkanska Ljubav
Europsko-Balkanska Ljubav
22:56 27.10.2021.

Dvojica domoljubnih pravih hrvata moćnih HDZ-ovaca u škarama PNUSKOK-a: Češlja se milijunski posao usred Dalmacije jer navodno se jamilo uz Boga I domoljublje.

LO
lotrscak
22:10 27.10.2021.

Jadni ste vi kradezeovci - uvijek kada vas se otkrije - krivite ljevicare. Pa svi znaju da su u vasoj stranki najvise ljevicara koji misle samo na sebe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?