Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MEĐUIZBORI U SAD-U

Demokrat pobijedio Trumpovog ljubimca, utrke otvorene u još četiri države

Republican U.S. Senate candidate Walker 2022 holds U.S. midterm elections night party in Atlanta, Georgia
Foto: JONATHAN ERNST/REUTERS
1/5
Autori: Vecernji.hr, Hina
09.11.2022.
u 11:14

Maura Healey bit će prva guvernerka koja se otvoreno deklarirala kao lezbijka, izabrana u državi Massachusetts, objavili su mediji, dok će 25-ogodišnji Maxwell Frost biti prvi pripadnik generacije "Z" koji je ušao u američki Kongres.

Republikanska stranka na putu je da preuzme kontrolu nad Zastupničkim domom američkog kongresa, dok u utrci za Senat trenutno vode demokrati po preliminarnim rezultatima izbora.  Republikanci trenutno imaju 198 mjesta, a demokrati 173 u Zastupničkom domu, po projekcijama američkih televizija. Za većinu u ovom domu je potrebno 218 mandata. 

U borbi za gornji dom, Senat, trenutni odnos snaga je 48-48.  Demokratima je vjetar u leđa dala pobjeda Johna Fetterman nad Trumpovim ljubimcem, 'televizijskim doktorom' Mehemetom Ozom u Pennsylvaniji, jednoj od ključnih država za izbore.

Utrke su još otvorene u četiri države, uz spomenutu Georgiju, to su Arizona, Nevada i Wisconsin.

Tijek događaja:

10:25 - Senatski izbori u Georgiji gotovo će sigurno biti odlučeni u drugom krugu početkom prosinca, objavili su tamošnji izborni dužnosnici. To je stoga što prema državnom zakonu, ako ni jedan kandidat ne dobije više od 50 posto glasova, kreće se u drugi krug između dva najbolja kandidata.

Bivša zvijezda američkog nogometa Herschel Walker, koji je dobio potporu Donalda Trumpa, nastoji osvojiti mjesto u Senatu koje drži demokratski pastor  Raphael Warnock, propovjednik u bivšoj crkvi Martina Luthera Kinga Jr. u Atlanti.

Nakon 98 posto prebrojanih glasova, Warnock ima 49,4 posto glasova, a Walker 48,5 posto. Dva posto osvojio je libertarijanac Chase Oliver.  Georgia je ključna i demokratima i republikancima za zadobivanje kontrole u Senatu. Izborni dužnosnik Gabriel Sterling objavio je na Twitteru da dok se "detaljan rad na prebrojavanju glasova" nastavlja, "smatramo da će sigurno biti drugog kruga za američki Senat".

9:14 -  Tijesna utrka vodi se za Senat na američkim međuizborima: demokrati trenutno imaju 48 mjesta a republikanci 47, javlja BBC u srijedu.

Kad bi republikanci demokratima preoteli kontrolu nad Senatom, mogli bi spriječiti zakonodavne planove Joea Bidena za njegove sljedeće dvije godine na dužnosti. Čini se da će se borba za Senat svesti na četiri najtješnje utrke.

U Georgiji je utrka između republikanca Herschela Walkera i demokrata Raphaela Warnocka pretijesna da bi se mogao proglasiti pobjednik. Ako demokrati tamo izgube, morat će dobiti i Nevadu i Arizonu kako bi zadržali kontrolu nad Senatom

U Nevadi se vodi utrka između demokratkinje Catherine Cortez Masto i njezinog republikanskog protukandidata Adama Laxalta. U Arizoni je utrka između demokrata Marka Kellyja i republikanca Blakea Mastersa također jako tijesna. Ako demokrati izgube Nevadu ili Arizonu, morali bi dobiti Wisconsin, gdje se demokrat Mandela Barnes bori protiv republikanca Rona Johnsona.

9:11 - Demokrati su osvojili u srijedu ujutro potencijalno odlučujuće mjesto za kontrolu Senata u saveznoj državi Pennsylvaniji gdje je John Fetterman pobijedio sljedbenika Donalda Trumpa, dr. Mehemeta Oza, javljaju televizije Fox News i NBC.

Muškarac divovskog rasta koji je pretrpio moždani udar u svibnju, John Fetterman se za mjesto u Senatu natjecao s liječnikom superzvijezdom Mehmetom Ozom u dvoboju koji je bio najviše praćen na ovim međuizborima

"Kladili smo se na stanovnike Pennsylvanie - i niste nas iznevjerili. Ni ja vas neću iznevjeriti", reagirao je odmah nakon objave pobjede demokrat Fetterman u zahvali biračima. 

"Predsjednik (Joe Biden) poslao je poruku kojom je čestitao Fettermanu", objavila je Bijela kuća

"Ponosan sam što smo se natjecali za zaštitu prava žena na izbor", rekao je aludirajuući na pravo na pobačaj koji je bio u središtu kampanje te istočne savezne države, jedne od nekoliko koje nazivaju "swing" jer ponekad glasaju za demokrate, a ponekad biraju republikance. 

8:45 - Iako su mnoge utrke i dalje preblizu da bi se mogle zaključiti, jasno je da demokratski članovi Zastupničkog doma i kandidati snažno nadmašuju očekivanja u cijeloj zemlji - rekla je Nancy Pelosi, predsjednica Zastupničkog doma.

Ako republikanci preuzmu kontrolu nad Zastupničkim domom na ovim izborima, kako se predviđa, Pelosi će izgubiti mjesto predsjednice.

8:40 - Vratit ćemo Ameriku na pravi put. Da vam kažem nešto, bit ćete dugo budni večeras, no sutra kada se probudite mi ćemo biti u većini, a Nancy Pelosi u manjini - rekao je zastupnik Kevin McCharty koji ima podršku bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

Poručio je kako će republikanci preuzeti kontrolu nad Zastupničkim domom.

7:05 - Zatvorena su i posljednja birališta u saveznoj državi Aljasci gdje građani biraju svog guvernera kao i predstavnike u Zastupničkom domu i Senatu.

6:53 - Izrazito važna utrka za Senat u Pennsylvaniji naginje demokratima, objavio je CBS; što znači da demokratski kandidat trenutno drži malu prednost pred protivnikom. No to se može vrlo lako promijeniti, kako se nastavlja prebrojavanje glasova, naglašava BBC.

Demokrat John Fetterman bori se u toj američkoj saveznoj državi protiv republikanca, liječnika i tv zvijezde Mehmet Oza. Prvo veće senatsko razočaranje za demokratskog predsjednika Joea Bidena na međuizborima bio je izbor republikanca J. D. Vancea za senatora u Ohiju, prema procjenama američkih medija. Taj  bivši vojnik, autor uspješne knjige o bijeloj srednjoj klasi, pobijedio je demokrata Tima Ryana.

Vance i Ryan natjecali su se za mjesto koje je ispraznio senator s dva mandata Rob Portman, koji odlazi u mirovinu. Izbori na sredini mandata tradicionalno su nepovoljni za stranku koja zauzima Bijelu kuću. Na senatskim izborima je ishod krajnje neizvjestan i demokrati se nadaju da bi ondje mogli opstati kao vladajući, za razliku od Zastupničkog doma koji će izgubiti.

6:32 - Republikanac Chuck Grassley (89), senator iz Iowe od 1981., osvojio je u utorak osmi mandat, javljaju NBC i CBS.

Suočio se s najtješnjom utrkom u 42 godine, protiv demokrata i bivšeg visokog vojnog časnika Michaela Frankena. Chuck Grassley će na kraju novog mandata imati 95 godina. Taj član senatskog Odbora za pravosuđe tijekom cijele svoje karijere želio je biti glas ruralne Amerike i obiteljskih farmi, a i  sam je poljoprivrednik.

Ove je godine vodio kampanju o inflaciji. Donald Trump mu je dao podršku, iako je Chuck Grassley možda imao neslaganja s bivšim predsjednikom, čiju je politiku ipak uvelike podržavao. U braku je 68 godina, ima petero djece.

6:05 - Prva deklarirana lezbijka bit će guvernerka, prvi pripadnik generacije "Z" u Kongresu

Maura Healey bit će prva guvernerka koja se otvoreno deklarirala kao lezbijka, izabrana u državi Massachusetts, objavili su mediji, dok će 25-ogodišnji Maxwell Frost biti prvi pripadnik generacije "Z" koji je ušao u američki Kongres.

Na međuizborima u utorak koji se održavaju na polovici predsjedničkog mandata, pedesetjednogodišnja demokratkinja lako je pobijedila Geoffa Diehla, po mrežama Fox News i NBC.

Demokrat Maxwell Frost osvojio je na Floridi mjesto u Zastupničkom domu, objavilo je više američkih medija.

"Napisali smo povijest za građane Floride, generaciju 'Z' i za sve one koji vjeruju u bolju budućnost", tvitao je.

Bivša glasnogovornica Donalda Trumpa u Bijeloj kući Sarah Huckabee Sanders izabrana je za guvernerku Arkansasa.

6:10 - Republikanac DeSantis, mogući kandidat 2024., ponovno izabran za guvernera Floride

Republikanac Ron DeSantis, potencijalni protukandidat Donaldu Trumpu za republikansku nominaciju za predsjedničke izbore 2024., ponovno je u utorak izabran za guvernera Floride, objavili su američki mediji.

Zvijezda u usponu tvrde desnice, DeSantis je bez problema pobijedio u toj saveznoj državi protiv bivšeg guvernera Charlieja Crista, nekadašnjeg republikanca koji je promijenio stranku, objavili su ABC i CNN.

Bivši vojnik s uglađenim imidžom obiteljskog čovjeka, DeSantis nudi značajan kontrast burnom stilu Donalda Trumpa.

Ključne riječi

Komentara 23

Avatar southman
southman
07:08 09.11.2022.

Hoće li se čekati "dopisni glasovi" ?? Pa da već znamo tko će pobijediti.

Avatar Zagor 74
Zagor 74
08:01 09.11.2022.

Dakle lezbijka i Z generacija protiv ex. nogometaša, kvazi liječnika i 89 godišnjaka…krema US društva, nema što…

PR
pravednik2
07:12 09.11.2022.

Kod nas na škoju veliko uzbuđenje. Ulja manje nego prošle godine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije