Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Akcija

Rekreativnim trčanjem promovirali europski broj 112 i rad žurnih službi

Slavonski Brod:  10. tradicionalno rekreativno trčanje građana i pripadnika hitnih službi u povodu Dana europskog broja 112
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/5
28.02.2022.
u 11:29

Utrka je simbolično startala u 11 sati i 2 minute, a trčalo se uz rijeku Savu od sportske dvorane Vijuš do sportsko-rekreacijskog centra Poloj i natrag u dužini od 5 kilometara. Pripadnicima žurnih službi u trčanju su se pridružili i brojni slavonskobrodski trkači rekreativci.

Velik broj sudionika okupio se na tradicionalnom, 10. rekreativnom trčanju u Slavonskom Brodu kojim je u organizaciji Ravnateljstva civilne zaštite i Brodsko-posavske županije obilježen Dan jedinstvenog europskog broja 112, Međunarodni dan civilne zaštite i Dan civilne zaštite Republike Hrvatske. Jedan je to od načina na koji se nastoji građane podsjetiti na broj 112, putem kojega mogu dobiti jednostavan, jednak, siguran i učinkovit pristup hitnim službama.

Utrka je simbolično startala u 11 sati i 2 minute, a trčalo se uz rijeku Savu od sportske dvorane Vijuš do sportsko-rekreacijskog centra Poloj i natrag u dužini od 5 kilometara. Pripadnicima žurnih službi u trčanju su se pridružili i brojni slavonskobrodski trkači rekreativci.

- Uvijek trebamo građanima isticati broj 112 kako bi im ušao u uho i da znaju gdje mogu dobiti pomoć, jer to je broj koji ne zovemo kada nam je dobro nego kada smo u panici, pod stresom. Mi na ovaj način promoviramo broj 112, ali i zdrav način života i sport, posebno kod djece i mladih - rekao je Davor Spevec, načelnik Sektora 112 u Ravnateljstvu civilne zaštite.

Vijeće Europske zajednice je 29. srpnja 1991. godine donijelo Odluku o ustanovljenju jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112 (Council Decision 91/396/EEC), koji sve hitne službe integrira u jedinstveni sustav. Jedinstveni europski broj za hitne službe 112 u Hrvatskoj je uveden 11. veljače 2005. godine.

Broj 112 je dostupan u svim članicama Europske unije. Pozivi na broj 112 su besplatni i dostupni od 0 do 24 sata, sedam dana u tjednu.

Pozivatelj ne treba znati telefonske brojeve svake pojedine hitne službe i teritorijalnu nadležnost gdjegod se nalazio na području Europske unije. Pozivom na broj 112 može se zatražiti pomoć bilo koje hitne službe (policija, vatrogasci, hitna medicinska pomoć, traganje i spašavanje na moru, gorska služba spašavanja i dr.). Štedi se vrijeme, jer operater nakon dojave na broj 112 alarmira sve hitne službe potrebne u konkretnom slučaju. Sustav 112 omogućuje lociranje pozivatelja u hitnoj situaciji. Na broj 112 mogu se zaprimiti pozivi na stranim jezicima.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije