Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vukovarac Stjepan Čošić

Prošle godine istrčao rekordnih 30 maratona i utrka: Trčanje sam zavolio kao dijete i ono je postalo smisao moga života

Stjepan Čošić
Foto: Privatni album
1/4
26.01.2022.
u 13:10

Interesantno je kako je prva njegova utrka koju je istrčao bila Ultramaraton Savudrija – Novigrad, sada već daleke 2008. godine, koja je razdaljine 53,8 kilometara.

Od treniranja nogometa, preko policijske akademije i treniranja stadionske atletike pa do rekordera Hrvatske po broju istrčanih maratona u jednoj godini. Tako bi se mogla u jednu rečenicu sažeti atletska karijera Vukovarca Stjepana Čošića (45) koji je tijekom 2021. godine istrčao rekordnih 30 maratona i utrka dužih od 42 kilometra i 195 metara.

- Krenuo sam nekako slučajno ali sam se s vremenom pronašao u tim utrkama i danas mogu reći da sam svojevrstan fanatik kada je riječ o trčanju. Za razliku od treninga na stadionima u svojim treninzima po njivama i ulicama ja sam uživao. To je jednostavno postao način moga života. Do danas sam ukupno istrčao 92 maratona ili utrke duže od maratona – kaže Čošić koji je inače radi u PP Vukovar.

Interesantno je kako je prva njegova utrka koju je istrčao bila Ultramaraton Savudrija – Novigrad, sada već daleke 2008. godine, koja je razdaljine 53,8 kilometara. Prisjeće se kako je, kada je postao svjestan da će uspjeti istrčati svih 53,8 kilometara, rasplakao se na stazi kao malo dijete. I druga utrka mu je bila supermaraton ali sada Zagreb – Čazma, udaljenosti 61,3 kilometra, koji je istrčao sljedeće godine. Tek treća njegova službena istrčana utrka bio je maraton i to onaj na Plitvicama koji je također iznimno zahtjevan.

Foto: Privatni album

- Sjećam se kada sam počinjao trčati kako sam gledao one koji su već bili istrčali po nekoliko maratona. Kada sam istrčao te svoje prve utrke dokazao sam sebi da ja to mogu i onda mi više nije bilo ništa teško. Sada se te utrke samo redaju jedna za drugom ali ono što je najvažnije je da ja u njima uživam. Svaka donosi nešto novo i svaka je drugačija – kaže Čošić.

Govoreći o istrčanim mararonima kaže i kako nikada nije odustao tijekom trke ali i da je imao i sreće jer su ga zaobilazile ozljede. Tijekom utrke gleda da pije dosta vode kao i da uzima osvježenja. Gleda i da jede kvalitetno jer se ipak ne mogu maratoni istrčati s „praznim stomakom“. Značajnu ulogu imaju i tenisice ta trčanje iako niti to, kako kaže Čošić, njemu ne predstavlja neki poseban problem.

Dodaje kako je sav u trčanju tako da često čita o maratoncima i maratonima. Za svaku svoju istrčanu utrku vodi preciznu evidenciju kada i gdje se održava utrka, pod kojim imenom, kolike dužine kao i koje je vrijeme ostvario. Otišao je toliko daleko da je tijekom 2021, godine u Vukovaru organizirao i seriju HAMBURG maratona. Upravo on je zaslužan što se tijekom 2021. godine u Vukovaru istrčalo čak 11 maratona što je najviše u Hrvatskoj.

Uz niz maratona istrčao je i nekoliko ultramaratona na kojima se bez prestanka trči po 12 sati. Uključio se prošle godine i u Ultramaraton Zagreb – Vukovar kada je u dva dana za redom istrčao dvije dionice ukupne dužine 120,6 kilometara. Imao je i situaciju da tijekom prijepodneva istrči polumaraton, sjedne na autobus i onda navečer  istrči još jedan maraton. Prošle godine završio je i u samoizolaciji pa je u dvorištu svoje obiteljske kuće u Vukovaru istrčao polumaraton za što je morao istrčati 422 kruga po dvorištu.

Foto: Privatni album

- Trčanje sam zavolio kao dijete i ono je postalo smisao moga života. Na podlaktici imam tetovažu “Moj put, moj san, moj život”. Trčanje me ispunjava, okupira, čini sretnim, možda i boljim čovjekom. Kroz trčanje sam upoznao jako puno ljudi, puno proputovao, doživio jako puno lijepih trenutaka. Ne „vijam“ nikakav poseban rezultat nego jednostavno trčim i uživam. Nema ništa ljepše nego poslije istrčane utrke sjesti s prijateljima trkačima i popiti pivo znajući da je još jedna utrka istrčana – rekao je Čošić.

Ovaj vukovarski policajac na jednoj od utrka spasio je i život jednoj od natjecateljica, koju su napali i izujedali stršljeni, radi čega je ponio i nagradu Ponos Hrvatske. Kaže kako ne planira stati pa je već ove godine istrčao četiri nova maratona. Cilj mu je da istrči 100 maratona, što je plan da uspije napraviti ove godine, ali onda i dalje nastaviti trčati sve dok bude uživao u tome. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije