Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Reakcije iz Sabora: Predsjednik Vlade bježi od odgovornosti i nastavlja se agonija radnika

Tomislav Panenić čudi se svim potezima Vlade posljednjih godinu dana da bi danas izašli s informacijom da ipak neće sudjelovati u restrukturiranju Uljanik grupe
28. ožujka 2019. u 13:36 7 komentara 584 prikaza
Giovanni Sponza
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Predsjednik Vlade ponovno kupuje vrijeme i odgađa donošenje odluke u sudbini Uljanik grupe, komentira danas oporba u Saboru nakon što je Trgovački sud treći put odgodio donošenje odluke, a nikakve odluke, iako se najavljivala za ovaj tjedan, nije bilo ni na sjednici Vlade. Samo je premijer u uvodnom obraćanju na sjednici Vlade kazao kako država ne može sudjelovati u restrukturiranju Uljanika jer je preskupo i neizvjesno.

Premijer Andrej Plenković i ministri na sjednici Vlade Napokon odluka Vlada: Uljanik i 3. maj idu u stečaj

- Danas smo čuli izjavu predsjednika Vlade identičnu onoj koju slušamo već dvije godine. Kupuje vrijeme, događa odluku i prebacuje je na Trgovački sud, bježi od odgovornosti i nastavlja se agonija radnika. S obzirom na to da je brodogradnja danas najveća industrijska grana u Hrvatskoj, pitam premijera zašto nije primijenio isti model kao i za Agrokor, zato što je Agrokor privatna firma, a država je u Uljaniku najveći pojedinačni vlasnik od 25 posto – zanima IDS-ovog Giovannija Sponzu. Brodogradnja vezuje veliki broj ljudi, desetke tisuća članova njihovih obitelji i zašto ne govorimo o ogromnim negativnim štetnim posljedicama za državu i društvo, zanima IDS-ovca.

- Mi smo bili predložili predsjedniku Sabora da se o Uljaniku raspravlja na identičan način kao što se raspravljalo o Agrokoru i da se temeljem tog zakona primijeni isti model koji je vrijedio za Agrokor. Zašto to nije učinjeno, to je pitanje za njih – tvrdi Sponza. Što se tiče troška od 7,5 milijardi kuna koji Vlada navodi, Institut za javne financije je, nastavlja, po vrlo konzervativnoj metodi izračunao da građani Istre svake godine u državni proračun uplaćuju milijardu kuna više nego što se vraća po bilo kojoj osnovi. Dakle, građani Istre već su otplatili dug Uljanika, naglašava Sponza.

Giovanni Sponza
1 / 5

- Uljanik je najveće brodogradilište u Hrvatskoj i važno je i za Istru i za Hrvatsku. Ako Uljanik bude išao u stečaj, to znači kraj brodogradnje i da je brodogradnja u Hrvatskoj mrtva. S obzirom na izjavu ministra financija da Uljanik treba ići u stečaj i na izjavu ministra gospodarstva da Uljaniku treba dati šansu jer je jedino brodogradilište koje nije restrukturirano, predsjednik Vlade je doveden u poziciju da, ako se ugasi brodogradnja, bit će upamćen u povijesti Hrvatske da je ubio brodogradnju – naglašava.
Restrukturiranje je puno manji trošak od stečaja, vjeruje IDS-ov saborski zastupnik.

Sindikat 3. maj Odgođen stečaj 3. maja Sindikalni odbor: Vjerujemo da se traže rješenja, neka Vlada do utorka odluči o sudbini 3.maja

- Osim toga, najveći prihod države je porez na dohodak i što će sutra biti ako ti ljudi budu na cesti. Odluku treba promišljati dugoročno i strateški. U hrvatskoj je ključni problem da Vlada ne donosi odluke, bježi od odgovornosti, nema viziju i ne može sagledati dugoročne efekte. Kada bi se na takav način promišljalo, onda bi odluka sigurno bila restrukturiranje, a ne stečaj. Stečaj će negativno utjecati i na Istru i na Primorsko-goransku županiju, a prelit će se i na Dalmaciju i na Brodosplit i Brodotrogir. Hrvatska danas živi jedino na turizmu, a dugoročno joj trebaju i industrija i poljoprivreda i turizam – komentira Sponza zaključivši kako je politička odgovornost za ovo isključivo na državnoj razini, a ne na IDS-u, jer država kao pojedinačno najveći vlasnik nikada nije kontrolirala i nadzirala brodogradnju, kao što to rade druge svjetske zemlje.

Mostov Tomislav Panenić čudi se svim potezima Vlade posljednjih godinu dana da bi danas izašli s informacijom da ipak neće sudjelovati u restrukturiranju Uljanik grupe.

- Kod nas je uvijek problem što stečaj znači likvidaciju, umjesto stečaja s preustrojem, da se utvrdi može li se iz onoga što je preostalo – poslovanja ili imovine – nastaviti s nekom vrstom proizvodnje, no kod nas to uvijek završi s praznim halama, napuštenom proizvodnjom, ugašenim radnim mjestima. Tek kad dođe stečajni upravitelj moći će se realno utvrditi što je stvarno ostalo – kaže Panenić. Vidi samo, nastavlja, da Trgovački sud također ne radi svoj posao, čekaju političku odluku.

- Mislim da je premijer danas iznio "ne stojimo više iza mogućeg restrukturiranja", nema tu puno više manevarskog prostora za Trgovački sud nego da jednostavno samo proglase stečaj, to je pitanje trenutka – vjeruje Panenić. Ne vidi smisao u traženju ostavke resornog ministra jer, kaže, Vladu vodi Andrej Plenković koji ima zadnju riječ u svemu.

Radnici Uljanika desetominutnom šetnjom pješačkim prijelazom blokirali promet Ivan Hrstić Premijer Plenković više 
ne može pogriješiti s Uljanikom

- Ako su njemu svi ministri do sada dobri, ako nitko nije napravio niti jednu pogrešku po njemu, ako on ima puno povjerenje u njih, onda je on u biti najviše odgovoran. On bi trebao odgovarati za sve propuste, ako će on nastaviti braniti ministre, to je njegov stav, no iz svega ovoga vidimo da nije to brod koji plovi u istom smjeru, više liči na Uljanik – tvrdi Panenić koji vjeruje da će biti jako teško utvrditi ima li i čije političke odgovornosti za propast Uljanika.

SDP-ov Branko Grčić kaže da je jasno da je Vlada, unatoč najavama da će se konačno ovaj tjedan razriješiti situacija s Uljanik grupom, ipak odlučila uzeti još vremena. Pretpostavlja da je Trgovački sud u Rijeci odgodio odluku jer nitko ne želi preuzeti odgovornost za nekakav ružni ishod cijele priče i očigledno se daje još nešto vremena da se proba naći konstruktivan izlaz iz ove situacije, odnosno restrukturiranje. Po kojem modelu, to tek treba vidjeti, naglašava bivši ministar.

Uhićeni u akciji Uljanik stigli na ispitivanje ZA ŠTO IH SVE SUMNJIČE Uhićeni u slučaju Uljanik davali brodove za dionice i mešetarili potporama

- Prije sedam dana smo još rekli da zahtjevi potencijalnog partnera nisu realni jer su doslovno tražili da država posuši sve dugove privatne firme, a oni bi onda ušli i nešto radili. Za državu je to pod takvim uvjetima neprihvatljivo. Međutim, i dalje treba inzistirati na tome da se dogodi određeni vid restrukturiranja i mislim da Vlada još uvijek traži eventualno način da to napravi – tvrdi Grčić. Prema njegovoj procjeni, nastavlja, troškovi restrukturiranja bit će manji od 7,5 milijardi kuna, a ima i prostora da se ti troškovi reduciraju.

- Ako se restrukturiranje dogodi ima puno prostora da se smanji trošak državnih jamstava jer je ostalo pet ili šest brodova koji su izgrađeni između 30 i 90 posto i čijim dovršetkom se bitno mogu smanjiti sadašnji inicijalni troškovi jamstava. Očekujem da će Vlada dobro razmisliti i krenuti u tom pravcu. Naša je Vlada vrlo hrabro i odgovorno ulazila u određene procese restrukturiranja i omogućili minimalno pet godina života za ta brodogradilišta i kooperante. To što se poslije događalo, kako je Uprava Uljanika gospodarila sredstvima, kao što vidite koristila je sredstva 3. maja za neke svoje potrebe i nenamjenski trošila novac što je potpuno neprimjereno, za to ni naša, ni Oreškovićeva ni Plenkovićeva Vlada nije mogla intervenirati. Radi se o privatnoj firmi, o Upravi koja snosi svu odgovornost za gospodarenje tim sredstvima – objašnjava Grčić.

KiK katalog
PROMO
Prolistajte novi KiK katalog i ne propustite super akcije!
 • Avatar Jura z bregov
  Jura z bregov:

  Tja, kaj se more. Po svemu sudeći, IDS-ov gazda Miletić Boki ostat će bez krave muzare i kokoši koja nosi zlatna jaja. Što bi se moderno reklo - dva u jedan. Osim toga, na što će iz Bruxellesa vratiti "istrijanski" ... prikaži još! gazda Jakovčić Ivek zvani Ninek ako Uljanik bude upokojen? Za koji mjesec dični "Istrijani" Boki i Ivek zvani Ninek mogli bi sreću potražiti u Irskoj. Mašala.

 • Snowman:

  Jedina pravedna odluka je Konkurs ili kako vi govorite stecaj. Tomislav ni sam ne vjeruje u ono sto prica. Sanjar. Dok se kralo kapom i sakom sutili su ko ribe a sad nek vlada pomogne, totalno neodgovorno prema poreznim placenicima.

 • Princeza:

  IDS lopovi na aparatima. Nema vise para.