Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sindikalni odbor: Vjerujemo da se traže rješenja, neka Vlada do utorka odluči o sudbini 3.maja

Prijedlog za otvaranje stečaja nad Brodogradilištem 3. maj, koji je dio Uljanik grupe, krajem prošle godine je podnijela Fina, i to zbog evidentiranih neizvršenih osnova za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 120 dana
28. ožujka 2019. u 15:07 7 komentara 1812 prikaza
Sindikat 3. maj
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Na Trgovačkom sudu u Rijeci u srijedu je ponovno odgođeno ročište u sklopu prethodnog postupka radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka u 3. maju, a novo je ročište zakazao za 17. travnja. Odluka je donesena na na ročištu u sklopu prethodnog postupka radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka.

3. maj Novi apel Radnici 3. maja: Hitno isplatiti plaće i omogućiti završetak brodova

Sutkinja Liljana Ugrin ročište je odgodila uz suglasnost predstavnika radnika i Nadzornog odbora 3. maja, Uljanika te privremenog stečajnog upravitelja za 3. maj te sljedeće ročište zakazala za 17. travnja. 

"Ako Vlada u međuvremenu donese odluku da se neće ići u spašavanje 3. maja, ročište mogu zakazati i telefonom da ne čekamo 17. travnja", kazala je sutkinja. 

Štrajk u Uljaniku BRODOGRADILIŠTA Povijest sanacija Uljanika i 3. maja: Država im donirala 16,3 milijarde kuna

"Stečaj je odgođen u razumnom razdoblju. Sad je dovoljno vremena, i na Vladi je da donese konačnu odluku. Mi kao radnici 3. maja zahtjevamo da se donese razumna odluka za 3. maj. Tražimo pravednu odluku", kazao je član Sindikata 3. maja. Ovo je četvrti put da je stečaj odgođena. 

Nakon što vlada u četvrtak nije poduprla predloženo restrukturiranje Uljanik grupe, predsjednik Sindikalnog odbora za opstojnost 3. maja Juraj Šoljić izjavio je kako vjeruje da Vlada traži druga rješenja te je apelirao da se do utorka donese odluka o sudbini tog brodogradilišta, "ma kakva ona bila".

"Saznali smo da ponuđeni program za rješavanje problema Vladi nije prihvatljiv, no u Sindikalnom odboru tu vidimo mogućnosti i vjerujemo da premijer i Vlada traže druga rješenja problema, druga rješenja za isplatu plaća i nastavak djelatnosti u 3. maju," rekao je sindikalac Šoljić.

Vladu je pozvao da najkasnije do utorka donese odluku o sudbini 3. maja, ma kakva ona bila.

Ročište za Uljanik brodogradilište zakazano je za petak na Trgovačkom sudu u Pazinu. 

Sjednica Sabora Sudbina brodogradilišta Sabor o uhićenjima: To je bio najtužniji dan u 163 godine dugoj povijesti Uljanika

Prijedlog za otvaranje stečaja nad Brodogradilištem 3. maj, koji je dio Uljanik grupe, krajem prošle godine je podnijela Fina, i to zbog evidentiranih neizvršenih osnova za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 120 dana. Tada je bila riječ o iznosu nešto većem od 72 milijuna kuna. U međuvremenu je, pak, iznos blokade rastao pa su podatci od 12. ožujka govorili o dugu od 91 milijuna kuna, od kojih se 18,7 milijuna kuna odnosi na plaće radnika.

Ročište na kojem se treba donijeti odluka hoće li u Brodogradilištu 3. maj biti biti pokrenut stečaj do sada je već nekoliko puta odgađano. Najprije je bilo zakazano za 6. veljače, ali je odgođeno za 26. veljače, potom za 12. ožujka, a tada za 28. ožujka. I zadnji je put ročište u prethodnom postupku odgođeno s objašnjenjem da će se pričekati dogovor o isplati plaća i nastavku proizvodnje, koji pokušavaju postići resorna ministarstva, odabrani strateški partner i Uljanik.

S odgodom ročišta su se 12. ožujka suglasili i privremeni stečajni upravitelj Zdravko Čupković, kao i predstavnici radnika, Sindikalnog odbora za opstojnost 3. maja i sindikati 3. maja. 

Uhićeni u akciji Uljanik stigli na ispitivanje ZA ŠTO IH SVE SUMNJIČE Uhićeni u slučaju Uljanik davali brodove za dionice i mešetarili potporama

Inače, stečajni je upravitelj Čupković u svom izvješću početkom veljače naveo da 3. maj ispunjava jedan od stečajnih razloga - nesposobnost za plaćanje, ali da nije insolventno ni prezaduženo, nego je trenutno nesposobno za plaćanje. Brodogradilište 3. maj nije prezaduženo i raspolaže vrijednošću imovine većom od obaveza u iznosu od 522,2 milijuna kuna, kao i imovinom dostatnom za podmirenje troškova stečajnog postupka, naveo je Čupković u svom izvješću.

Riječko brodogradilište prva je tvrtka iz sastava Uljanik grupe za koje je Fina predložila pokretanje stečaja zbog blokade računa dulje od 120 dana, no uslijedili su prijedlozi i za druge, među njima i za Uljanik Brodogradilište te za matičnu kompaniju, Uljanik d.d.  

Tako je za petak, 29. ožujka zakazano ročište u sklopu prethodnog postupka radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka za Uljanik Brodogradilište. Prijedlog za stečaj te tvrtke uputila je krajem siječnja Fina, zbog blokade računa dulje od 120 dana te evidentiranim neizvršenim osnovama za plaćanje u iznosu od 75,8 milijuna kuna. 

Anto Nobilo Rossandin odvjetnik Nobilo: Novac iz Uljanika nije nikamo otišao. Radničke plaće nisu usisane i skrivene

Ročište za matičnu kompaniju grupe, za Uljanik d.d. zakazano je na Trgovačkom sudu u Pazinu za 3. svibnja. 

Odgode ročišta u sklopu prethodnog postupka za utvrđivanje uvjeta za stečaj 3. maja do sada su ponajviše uslijedile zbog očekivanja da Vlada, koalicijski partneri, potom ministarstva gospodarstva i financija te Tomislav Debeljak, vlasnik Brodosplita koji je početkom veljače izabran za strateškog partnera Uljanika, dogovore i donesu konačnu odluku hoće li Uljanik grupa u restrukturiranje ili u stečaj. 

No, Vlada još uvijek nije donijela konačnu odluku. O rješavanju problema u Uljanik grupi bilo je riječi i u srijedu na užem kabinetu Vlade. Ministri u svojim izjavama nisu bili određeni hoće li Vlada donijeti odluku o restrukturiranju, ili će se o sudbini 3.maja i Uljanika odlučiti sud. Ministar gospodarstva Darko Horvat izjavio je u srijedu kako ne očekuje da će Vlada u četvrtak donijeti odluku o brodogradilištima.

Premijer Andrej Plenković u srijedu navečer nije odgovorio na pitanje novinara hoće li sutra Vlada odlučiti o sudbini Uljanika, kazavši tek "vidjet ćete sutra".

Zagreb: Andrej Plenković sudjelovao na 29. obljetnici osnutka područnih odbora HDZ-a PREMIJER U BJELOVARU Plenković o sudbini Uljanika: 'Vidjet ćete i čut ćete sutra'

"Vidjet ćete i čut ćete sutra", rekao je Plenković odgovarajući na upit novinara uoči sjednice saborskog Kluba zastupnika Hrvatske demokratske zajednice u Bjelovaru.

Dodao je da Vlada ima dva izbora.

"Jedan je hoćemo li davati recept s kojim se liječio pacijenta zadnjih 30 godina, pa pacijent dođe u situaciju da je na aparatima, a mi kažemo dobro, lijek možda nije najbolji, ali možemo ga još koristiti ili da se u jednom trenutku povuče crta i da se možda fokusiramo u našoj industrijskoj politici na one sektore koji su dugoročno takvi da mogu transformirati hrvatsko gospodarstvo i zapošljavati ljude. Naravno da se pritom treba voditi računa i o svim socijalnim elementima, kako pomoći onima koji su u ovom trenutku najzabrinutiji, a to su zaposlenici. Mi smo to lani već jednom i učinili", istaknuo je premijer.

Prošli je tjedan održan koalicijski sastanak vladajuće većine, nakon kojega su izneseni podatci po kojima bi troškovi stečaja Uljanik grupe iznosili oko 557 milijuna eura, a troškovi restrukturiranja nešto više od milijardu eura. 

Zdravko Marić dan D Marić: Još će se vidjeti hoće li Vlada sutra donijeti odluku o Uljaniku

U utorak je, pak, policija uhitila ukupno 12 čelnika Uljanika i 3. maja koje sumnjiči za kaznena djela zloporabe u gospodarskom poslovanju i subvencijsku prijevaru, počinjenih na štetu brodogradilišta u Puli i Rijeci i državnog proračuna. Materijalna šteta procjenjuje na više od 1,2 milijarde kuna.

U "akciji Uljanik" privedeni su bivši predsjednik uprave Gianni Rossanda, njegov prethodnik Anton Brajković, članovi bivše uprave Marinko Brgić i Veljko Grbac, predsjednik Uprave 3. maja Maksimilijan Percan, bivši direktori riječkog brodogradilišta i drugi direktori Uljanikovih društava, kao i čelnici Uljanik plovidbe Dragutin Pavletić i Darko Šorc. 

U kaznenim prijavama policija 12 uhićenih tereti za zlouporabu povjerenja prilikom dogovaranja uvjeta i ugovaranja gradnje četiri broda 2010. čime je, navodno zbog cijena nižih od tržišne, oštećeno brodogradilište u Puli, ali i nezakonito korištenje potpora za restrukturiranje riječkog brodogradilišta od lipnja 2013. do prosinca 2017.

VIDEO Uhićeni u akciji Uljanik stigli na ispitivanje:

DIVA CIJELI DAN
Jedan dan u životu beauty novinarke – puno više od pisanja o cipelama
  • orao21:

    Bolje i jeftinije bi bilo da su radnicima isplatili po 100 ts. EUR nego da su grabežljivci podjelili nekoliko mrd. HRK između sebe. Ljudi bi otvorili obrte, ulagali bi u turizam itd. “Subvencije” su se uvijek i isključivo dijelile između ... prikaži još! političara i njihovi ortaka. Svakom je trebalo prije 20 godina biti jasno da bez vlastiti sirovina i pokraj plaća u Aziji brodogradnja nemože opstati. Nova odluka o novim “subvencijama” će samo demaskirati i ovu vladu.

  • than:

    Čekaju da se situacija malo smiri, pa ćemo opet plaćati za restrukturiranje. Može se preko brodogradnje još para pokrasti, a i ne bi bilo zgodno da na vidjelo izađe tko je sve držao prste u medu.

  • Grebza:

    Bilo je više nego dovoljno vremena kada su mogli zakonski i poslovno funkcionirati. Sada više nema novaca za takav način poslovanja.