Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ravnatelj Opće bolnice Varaždin: Trošimo preko 80.000 litara kisika na sat, preopterećeni smo

Zabrinjavajuće je da je praktički svaki drugi uzorak koji je obrađen pozitivan na koronavirus. Prema sedmodnevnoj incidenciji i dalje smo prvi u Europi - rekao je ravnatelj Kudelić
22. studenoga 2020. u 16:36 26 komentara 2479 prikaza
Karlovac: Odjel za COVID karlovačke bolnice
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Nijedan bolnički sustav u Hrvatskoj i šire nije dizajniran da izdrži tako velike potrebe za kisikom - rekao je ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić, koji je na izvanrednoj konferenciji za novinare objasnio da su dogradili sustav za kisik u jedinici intenzivnog liječenja.

Sve više Međimuraca testira se na covid-19 PODACI WHO-a Još jedna hrvatska županija u vrhu najgorih u Europi s najvećom 7-dnevnom incidencijom

Objedinjeni hitni bolnički prijemi su preopterećeni jer zbrinjavaju dva i pol puta više pacijenata nego inače, dodao je. Preksinoć su se smrznule instalacije na spremniku, pa je došlo do popuštanja na sigurnosnom ventilu i istjecanja dijela tekućeg kisika. No, kvar su, veli, brzo otklonili. Od početka studenog broj osoba na bolničkom liječenju povećao se za 136 posto.

- U Varaždinskoj županiji i dalje bilježimo veliki broj novootkrivenih slučajeva s koronavirusom, pa tako u posljednja 24 sata imamo 274 novooboljele osobe, a zabrinjavajuće je da je praktički svaki drugi uzorak koji je obrađen pozitivan na koronavirus. Prema sedmodnevnoj incidenciji i dalje smo prvi u Europi - rekao je ravnatelj Kudelić.

Video: Božinović predstavio nove mjere

- Teški pacijent koji nije obolio od korone zahtijeva dvije, tri, pet do 10 litara kisika u minuti, a pacijenti koji su sada na terapiji zahtijevaju i preko 50 litara. Mi smo to prepoznali na vrijeme jer samo na ovoj lokaciji, gdje se nalazi polovica od ukupnog broja pacijenata, trenutno se troši preko 80.000 litara kisika na sat. Klasične instalacije nisu izdizajnirane i ne mogu izdržati tako veliki protok kisika, a osim toga nužno je uvijek osigurati određenu funkcionalnu rezervu.

The outbreak of the coronavirus disease (COVID-19), in Vienna NEKI ZARAZE SVE OKO SEBE Zašto se događa superširenje korone? Većina ljudi jedva nekome prenesu virus, ali...

Mi smo i prije raspolagali s funkcionalnom rezervom u slučaju da veliki spremnik kisika bude van funkcije, no izračunom smo došli do toga da taj kapacitet treba bitno povećati. To smo i napravili prije desetak dana, no postojeće instalacije u jedinici intenzivnog liječenja ne mogu podnijeti tako velike protoke kisika i mi smo jučer završili s dogradnjom sustava za dobavu kisika, i u tom trenutku je dio pacijenata trebalo preseliti iz jedne jedinice intenzivnog liječenja u drugu. To nije šokantno i alarmantno stanje, to je bio planirani postupak koji smo izveli u točno određeno vrijeme, i to ne bih nazvao kaotičnim stanjem - kazao je ravnatelj Kudelić i dodao da opskrba kisikom u OB Varaždin trenutno nije upitna.

osvanuo novi natpis
Salona više nema: Gdje je sada frizerka Kolinde Grabar-Kitarović koja si je jednom objavom uništila ugled
Samo na Večernji TV-u
Financijski stručnjak Igor Škrgatić otkriva kako se riješiti ovrha i ostalih financijskih problema
  • snicl:

    Jako korisno za znat🤮

  • ridjovka:

    Netko je pomislio da policija može suzbiti virus i učiniti da budemo zdravi - tako što će upadati na zabave, tulume i u noćne klubove te kažnjavati ljude zbog druženja. Baš pravi način da poboljšamo zdravlje nacije, nema šta! To ... prikaži još!o su oni koji misle da je normalno prisilno zaključati zdrave ljude radi zdravlja. Oni što vjeruju da ćete biti zdravi ako provodite mjesece u kući, sjedite pred televizorom i debljate se. Može li država jamčiti zdravlje svojim građanima, može li im jamčiti da neće oboljeti? Može li vam država jamčiti besmrtnost? Ne može i neće. Država nije svemoguća, ovo treba imati na umu. Država je represivni alat koji nam služi da imamo uređeno društvo u kojem je kažnjivo ako nekoga ubijete, ozlijedite, pokradete ili počinite neku drugu štetu. Moderne, bogate države si mogu priuštiti i zdravstvenu zaštitu cjelokupnog stanovništva, kao i temeljno obrazovanje. I to je sve u redu. Ali očekivati od države više od toga, na primjer da vas čuva od zaraze i obolijevanja, vrlo je opasno i zapravo kobno.